A hét végére érkezett az emelkedés, azonban ez nem volt elég a veszteség ledolgozásához

A hét elején történelmi pillanat következett be az olaj piacán, negatív árat jegyeztek az amerikai WTI olaj májusi határidős árfolyamára, az ebből fakadó feszültség az USA és Szaúd-Arábia között kihatott a piaci hangulatra, így eséssel indult a hét első fele. A hét végére érkezett az emelkedés, azonban ez nem volt elég a veszteség ledolgozásához. Egyre több ország igyekszik kidolgozni a gazdasága újranyitásáról szóló terveit, mivel a koronavírus fertőzési és halálozási számaiban trendfordulás látszik. Az olaj és a vírus mellett az áprilisi beszerzésimendszer-indexekre és az újabb vállalati gyorsjelentésekre figyeltek a befektetők, azonban ezek sem hoztak jó híreket. Az amerikai heti munkanélküliségi adat továbbra sem akar javulni.

Koronavírus - Újranyitási szándék

Nyugat-Európában csökkenő tendenciát kezdenek mutatni a napi új halálozások és fertőzések száma, így egyre inkább a nyitáson dolgoznak, fokozatosan újraindítják az életet a kormányok. A WHO főigazgatója azonban figyelmeztet, hogy a neheze még hátravan, reagálva a szigorítások lazítására. A vírus súlypontja jelenleg Törökország, Dél-Kelet Ázsia pedig az előrejelzett következő gócpont.

USA - Mentőcsomag újratöltve, munkanélküliség, államadósság

Ezen a héten a kiürült, kis- és középvállalkozásokat támogató alap újratöltését szavazta meg a szenátus. Ezúttal újabb 484 milliárd dollárt öntenének az alapba, amely már a kórházakat, vírustesztek elvégzését és az amerikai farmereket is támogatná. Az amerikai kereskedelmi bankszövetség elnöke szerint azonban várhatóan ez is elfogy néhány nap alatt.

Továbbra sem akar csökkenni a heti új munkanélküli bejelentések száma, ezúttal 4,4 millió bejelentés érkezett. Ezzel ötödik hete milliós nagyságrendű adat érkezik, ami így már nem múlta felül a várakozásokat.

A mentőcsomagok hatására az amerikai államadósság rekordnagyságúra nőtt, jelenleg 24,5 ezer milliárd dollár. Viszonyításképpen a múlt évi GDP nominális értéke 21,7 ezer milliárd dollár volt.

Európa - Gyorsjelentések, BMI

Megérkeztek az európai nagyvállalatok első negyedéves gyorsjelentései, amelyekből kiderült, hogy jelentős volt a visszaesés mind árbevételben, mind profitban. A probléma az, hogy Európában a negyedév végén indultak be a szigorítások, így várhatóan a második negyedéves számok sem lesznek szebbek.

A BMI adatokat 20 éve gyűjtik, ez idő alatt nem volt péda akkora csökkenésre, mint az áprilisi adatok esetén. Az adatokból következtetve negyedéves összevetésben 7,5 százalékos zsugorodást szenvedhetett el az eurozóna.

Világ - Olajár anomália, Kína kamatcsökkentés

A hétfői kereskedés során egy történelmi zuhanás után az amerikai WTI olaj májusi határidős árfolyama negatív tartományba került, végül -40 dollár körül volt a legalacsonyabb árfolyam. Ennek oka, hogy az olajkínálat visszavágásáról szóló megállapodás későn érkezett, így az olajhordók raktározási költsége meghaladta az olaj értékét az alacsony kereslet miatt, valamint a tárolókapacitások is kifogyóban vannak. A várakozásokat igazából reprezentáló júniusi határidős árfolyam 16 százalékkal csökkent. A negatív árak miatt az USA szankciókkal fenyegette meg Szaúd-Arábiát, így az olajháború már kereskedelmi kockázatokat is okoz.

Ezen a héten folytatta a vágásokat a kínai jegybank, a várakozásoknak megfelelően az egyéves és az ötéves hitelek referenciakamatát is csökkentette. Az egyévest 20 bázisponttal 3,85 százalékra, az ötévest 10 bázisponttal 4,65 százalékra.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN