A váratlan kiadásokra nem lehetetlen felkészülni


Tudjuk, hogy lesznek a jövőben komolyabb egyszeri kiadásaink. De hogy készüljünk ezekre, ha azt sem tudjuk, pontosan mikor lesz szükség a pénzre? Ma már erre is van rugalmas és biztos pénzügyi megoldás.

Nagy összegű, akár hirtelen támadt kiadásokkal meglepően gyakran szembesülhetünk az életben. De ezek nem feltétlen olyanok, mint egy váratlan villámcsapás, a nagyobb egyszeri kiadások jó része nem is annyira váratlan. Hiszen elég jól tervezhető például, hogy mikor kell pénz a gyerek külföldi tanulmányaira, mikor lesz időszerű a fürdőszoba felújítása, a tető cseréje vagy akár az egész lakás átalakítása.

A frissen vásárolt ingatlan öt éven túli felújításai már most is behatárolhatók, mint ahogy a gimnáziumot most kezdő gyerekre is várhatóan költeni kell négy év múlva, az érettségi után. A diploma utáni életkezdési támogatás még jobban előre tervezhető, ráadásul jelentős kiadást róhat a családra. Érdemes tehát minél előbb tervezni és elkezdeni félretenni, hiszen az idő nekünk dolgozik.

De hogyan teremtsük elő? A rendszeres megtakarítások, havonta félretett pénzek jó, ha inkább évtizedes távlatra, nyugdíjas évekre szólnak. De miért ne lehetne okosan befektetni az év végi jutalmat, végkielégítést, örökölt pénzösszeget vagy bármilyen egyszeri, nagyobb juttatást?

Erre lehet megfelelő megoldás az egyszeri díjas életbiztosítás. Hiszen itt csak egy alkalommal kell biztosítás díjat fizetni, utána már nincs kötelezettség, nem kell havi rendszerességgel előteremteni az adott összeget. Az ördög persze a részletekben rejlik, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy a biztosításnak mik a feltételei.  Általában előre meg kell határozni a lejáratot: vagyis ha tízéves futamidőben gondolkodunk, de a kiadás négy év után jelentkezik - mert a gyerek hirtelen családot alapít, vagy korábban kell kicserélni a tetőt a házon - csak meglehetősen magas költség mellett tudunk a pénzünkhöz hozzáférni. Ráadásul folyamatosan figyelni kell a befektetést, hiszen tíz év alatt a biztosításba épített befektetési eszközök teljesítménye sem marad változatlan. Arról nem beszélve, hogy az idő előrehaladásával érdemes lehet csökkenteni a kockázatot is, mert az utolsó időszakban elszenvedett hozamvesztést már nehéz kiküszöbölni. Ez természetesen megoldható, ám általában nincs ingyen.

További hasznos cikkek

Lesz segítség, ha baj van?

A statisztikák szerint nem csak a fejlett nyugathoz, de a régiós országokhoz képest is alulbiztosított a magyar lakosság.

Részletek