Átlagosan ennyi időt töltünk kórházban

Majdnem nyolc napot tölt átlagosan kórházban az, akinek fekvőbeteg-ellátásra van szüksége Magyarországon - derül ki a KSH 2015-ös adatokat feldolgozó évkönyvéből. Bár a sebészeti és baleseti sebészeti ellátásra szoruló betegek átlagosan nem egészen öt napot töltenek kórházban, otthoni lábadozásuk még heteket vehet igénybe.

Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a 2015-ös adatokat feldolgozó egészségügyi statisztikai évkönyvéből.

A kórházi ápolás átlagos időtartama persze jelentősen eltér aszerint, hogy milyen területen kap kezelést a beteg. A legrövidebb ápolási idő például - nem meglepő módon - a szülészeti és fül-orr-gégészeti osztályokra jellemző, ahol általában 3-4 napot töltenek el a betegek. Jóval hosszabb viszont a kórházban töltött idő az ideg- és belgyógyászati osztályoknál - itt átlagosan 7-8 napot vesz igénybe az ápolás -, az átlagnál jóval hosszabb időt pedig a krónikus betegeket kezelő kórházi részlegek fordítanak egy ellátottra.

A sebészeti - illetve baleseti sebészeti - osztályokon 4,8 napot töltöttek a betegek 2015-ben: ez ugyan elmarad az átlagtól, ám itt figyelembe kell venni, hogy egy traumatológiai kezelésben részesülő sérült a kórházi kezelés után rendszerint még hetekig otthoni ápolásra, illetve utókezelésre - például gyógytornára - szorul.

Megterhelő lehet a kórházi kezelés

Egy kórházi kezelés több szempontból is komoly megterhelést jelent a családnak. Amellett, hogy magának a kezelésnek is lehetnek a beteget terhelő költségei, a munkából való kimaradás miatt kieső jövedelemmel is számolni kell. Az utókezelés és a felépülés sokszor hosszadalmas és anyagilag megterhelő folyamat lehet, hiszen egy egyszerű végtagtörés is több mint egy hónapos kiesést jelenthet.

Már elterjedtek az olyan életbiztosítások a piacon, amelyek anyagi segítséget nyújthatnak, ha a biztosított kórházba kerül. Az NN Baleseti felépülés biztosítás öt csomagja kivétel nélkül tartalmazza a baleseti eredetű kórházi napi térítés szolgáltatást, és négy változatnál elérhető a baleseti keresőképtelenség esetére szóló biztosítás is. Az NN kiegészítő egészségbiztosításai között is elérhető kórházi napi térítésre vonatkozó fedezet. A legfontosabb az, hogy a kórházi tartózkodás alatt és után is csak arra kelljen a betegnek koncentrálnia, ami igazán számít - a gyógyulásra.

További hasznos cikkek

Ez lehet a forradalmi áttörés a rákkutatásban

Minél többet tudunk a rák működéséről, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Részletek

Infografikán mutatjuk, hogy milyen a gyermekbiztos lakás

Valóban a saját otthonunkban vagyunk a legnagyobb biztonságban? Az utóbbi 10 év statisztikai adataiból az derül ki, hogy közel háromszor annyi ember hal meg háztartási balesetekben, mint például az utakon.

Részletek

Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szünidőben?

Nekünk, szülőknek, fejtörést okozhat, hogy miképpen gondoskodjunk tizenéves gyermekeink biztonságáról az iskolán kívül.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN