Biciklizik? Az eséssel számolni kell


Legyünk őszinték: a biciklizéssel gyakran együtt jár az esés és a baleset is, függetlenül attól, hogy csak néha-néha tekerünk a munkahelyre vagy rutinos bicajosok vagyunk. A KSH adatai szerint minden 10. hazai közlekedési baleset kerékpárral kapcsolatos, és csak tavaly 83-an haltak meg és több mint 3200-an sérültek meg biciklisbaleset következtében.

Van pár tippünk, hogy hogyan lehet a biciklizés biztonságosabb.

1. A telefon helye a táskában van

Biciklizés közben telefonálni vagy zenét hallgatni felér egy kamikaze akcióval, és a térképet is érdemes még tekerés előtt tanulmányozni. Ne tegyük a mobilt a zsebbe, hiszen a csörgés vagy a rezgés is megzavarhat. A legjobb helyen a táska mélyében van a telefon: nem fogja elterelni figyelmet a forgalomról és esés esetén is védve van a teló. A zenehallgatással lehet, hogy ki tudjuk zárni a külvilágot, de biztos, hogy jó ötlet ez a forgalom kellős közepén?

2. Nem mindegy milyen bukósisakot választunk

Minden biciklis hallotta már ezerszer, hogy mennyire fontos, hogy mindig legyen rajtad bukósisak. Nem mindegy azonban, hogy milyen sisakot választ. Jó ötlet lehet kicsit többet fordítani a sisak vásárlására és olyat választani, ami műanyag mellett valamilyen fajsúlyosabb merevítőt, például alumíniumot, kompozitot vagy akár titánt is tartalmaz. A sisak belső felületén pedig keressük a szabványjelölést, amely bizonyítja, hogy a fejfedő megfelel-e az EU szabványoknak. Ja, és persze a bukósisak csatját érdemes be is kapcsolni, különben eséskor más irányba repülhet a sisak, úgy pedig nem sokat segít.

3. Legyünk láthatóak és hallhatóak!

Ciki a csengő és a láthatósági mellény? Nem! Sőt, bizonyos helyzetekben a KRESZ elő is írja a fényvisszaverő ruházat viselését. Kritikus esetekben pedig sokkal elegánsabb és diszkrétebb biciklink csengőjét használni, mint torokköszörülés után - Vigyázz, jövök! - csatakiáltással jelezni érkezésünk.

4. Ismerjük meg a KRESZ-t!

A közhiedelemmel ellentétben a KRESZ célja nem az, hogy az autósok életét megkeserítse, hanem az, hogy a közlekedők egy egységes szabályrendszert követve, biztonságosan tudják használni a hazai utakat. Tanulmányozzuk a táblák jelentését és figyeljünk a KRESZ szabályainak frissítésére is. Tudta például, hogy az egyirányú utcában biciklizhet-e minkét irányban? (Megsúgjuk: nem). Legyen előzékeny és körültekintő. Figyeljen a többi bringásra, legyen Ön az, aki példamutatóan és biztonságosan közlekedik.

+1. Készüljünk fel a balesetekre

Biciklisként fontos tudatosítanunk magunkban, hogy balesetek minden nap történnek, nem szabad fejünket a homokba dugni. Mindig legyen Önnél egy kis kártya egy közeli hozzátartozói adataival és vércsoportja megjelölésével. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyi időbe telik és mennyibe kerülhet a felépülés egy baleset után. Súgunk megint: sok idő és sok pénz. Ha nincs kifejezetten egészségügyi célokra félretett megtakarítása, akkor érdemes elgondolkodni egy balesetbiztosításon. Havi néhány ezer forinttól már vehet olyan csomagot, amely nem csak csonttörés vagy nagyobb sérülés esetén fizethet, de anyagi segítséget nyújthat akkor is, ha kiesik a munkából a baleset miatt. 

További hasznos cikkek

Infografikán mutatjuk, hogy milyen a gyermekbiztos lakás

Valóban a saját otthonunkban vagyunk a legnagyobb biztonságban? Az utóbbi 10 év statisztikai adataiból az derül ki, hogy közel háromszor annyi ember hal meg háztartási balesetekben, mint például az utakon.

Részletek

Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szünidőben?

Nekünk, szülőknek, fejtörést okozhat, hogy miképpen gondoskodjunk tizenéves gyermekeink biztonságáról az iskolán kívül.

Részletek

Ha ön elmúlt harminc, ezt érdemes megfontolnia

Életbiztosításra nem szívesen gondolunk, pedig az élet kiszámíthatatlan, bármikor tud meglepetést okozni, éppen ezért érdemes a várt vagy váratlan eseményekre már fiatalon felkészülni.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN