Kilenc tipp apukáknak: ezt tegyük, ha gyerekünk született


Ha már a kis rizikójú bevásárló listát abszolváltuk, érdemes a hosszútávú felkészülést is elkezdeni.

Íme, 9 pénzügyi, illetve attól távol eső hasznos tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik.

1. Szerezzünk be minden papírt és iratot!

Az újszülöttnek rögtön egy sor kártyája és igazolványa lesz: az anyakönyvi kivonatot már a kórházban kiállítják, ezzel együtt a TAJ-kártya és az adóazonosító jelet tartalmazó adókártya is automatikusan meglesz - a TAJ-kártyához egy külön nyomtatványt kell kitölteni, a kártyát pedig később postán küldik ki.  Elméletileg az adókártya ügyében sem kell semmit tenni, ezt is megküldik. Ennek viszont igen hosszú az átfutása, akár egy év is lehet. Ha az átmeneti időszakban mégis szükség volna a gyerek adóazonosító jelére, azt rendelkezésre bocsátja a NAV. A lakcímkártya is megjön automatikusan, de a gyakorlat bizony eltérhet ettől, ezért érdemes mindent fejben tartani, ellenőrizni, és ha valami hiányzik, utánakérdezni. Fontos tudni, hogy a személyi igazolvány nem készül automatikusan, ha a család sokat utazik és a kisbabát is vinni akarják, érdemes kiváltani minél hamarabb.

2. Nézzük meg, mi is az a babakötvény!

Az állam minden újszülöttnek ad életkezdési támogatást, ennek összege jelenleg 42 500 forint. Önmagában ezzel nincs is dolga a szülőnek, jön magától a pénz, a babakötvény nevű állampapírban kamatozik is. De ahhoz, hogy a születéskor kapott pénzből szemmel látható összeg kerekedjen, mire a baba eléri a felnőttkort, a szülőnek érdemes Start számlát nyitnia az Államkincstárnál. A kezdeti pénz is ide kerül, a számlára befizetett összegeket pedig évente 10 százalékkal, de legfeljebb 6 ezer forinttal kiegészíti az állam. Ez alapján 60 ezer forint befizetés az optimális, amire az állami támogatás rögtön rátesz 10 százalék biztos kamatot is.

3. Indítsunk rendszeres megtakarítást, biztosítás is lehet benne!

A rendszeres megtakarítás nemcsak a magunk, hanem gyermekeink jövője számára is fontos. A legegyszerűbb, folyószámla alszámlájaként nyitható megtakarítási számla mellett számos hasonló, vagy akár további szolgáltatást nyújtó lehetőség is nyitva áll. A megtakarítást jó ötlet biztosítási védelemmel is kombinálni, például az NN Biztosító Patrónus megtakarítási megoldásával, melynek lényege, hogy a kötéskor meghatározott időtartam alatt a szülők gyermekük számára rendszeres befizetéseikből megtakarítást halmoznak fel, amelyet a gyermek lejáratkor egy összegben kap meg. A Patrónus a garantált megtakarítási rész mellett halálra szóló fedezetet is tartalmaz - ha esetleg időközben a szülő (aki a biztosított) meghal, akkor a biztosító egyösszegű segítséget nyújt a családnak, ráadásul egy járadékszolgáltatás révén átvállalja a további biztosítási díj befizetését is.

4. Váltsunk életmódot, készítsünk edzéstervet!

Egy baba érkezése fenekestől forgatja fel a család életét, a szülőknek megváltozik az életritmusuk és a prioritásaik. A kismamáknak köztudottan gyakran adódnak szülés után súlyproblémáik, de az apukák is gyakran érzik magukat elnyűttnek, elhanyagoltnak. Érdemes tudatosan készülni ezekre, előre átbeszélni és lefixálni az életmódbeli változásokat, beosztani, hogy mindenkinek legyen ideje saját magára is.

5. Helyezzük biztonságba a babakocsit is!

Magyarországon a lakások több mint 70 százaléka biztosított - ez a jó hír. Arra már kevésbé kevésbé lehetünk büszkék, hogy az ingatlanbiztosításaink zöme elavult, szaknyelven szólva a lakások és a bennük lévő értéktárgyak alulbiztosítottak - a szerződés alapján a biztosító által fizetendő összeg nem fedezi azok pótlásának költségeit. A kicsi megszületésekor vegyük a fáradságot és nézzük át a szerződéseket, hogy megfelelő-e a kötvény által vállalt fedezet. Nézzünk utána annak is, hogy a drága egyedi tárgyakra vonatkozó limit mekkora - manapság már a középkategóriás babakocsik ára is 80-100 ezer forint körül lehet. Ha már itt tartunk: érdemes utánajárni annak is, milyen tárolás esetén fizet a biztosító lopáskárra, és ha szükséges, cseréljük le a pincei tárolón lévő zárat, hogy védve legyen az oda elzárt babakocsi, később meg a bringa. Ugyancsak itt a lehetőség arra, hogy kiegészítő családi balesetbiztosítást kössünk, amely fizet az olyan kisebb balesetekért (törés, stb..) amelyek a legnagyobb figyelem mellett is előfordulhatnak a kicsik növekedése során, illetve kis anyagi segítséget nyújtanak abban az esetben is, ha a gyerek kórházba kerül, ahol az egyik szülőnek folyamatosan mellette kell maradnia.

6. Kössünk kockázati életbiztosítást, kedvezményezett a gyerek legyen!

Gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelőssé válunk az ő jövőjének biztosításáért is. Az átlagcsaládok esetében sajnos ma nem igazán jellemző, hogy több tízmilliós összegeket tudnának félretenni baj esetére, épp ezért kézenfekvő ötletnek tűnik, hogy - ha eddig nem volt - egy kockázati életbiztosítással teremtsük meg annak lehetőségét, hogy váratlan esemény esetén gyermekünk valamennyire rendezett anyagi körülmények között nevelkedve válhasson felnőtté. Az életbiztosítás kedvezményezettjének megadhatjuk a gyermeket, továbbá pozitívum, hogy a fedezet összege nem része a hagyatéknak. Az NN Biztosítónál már havi néhány ezer forinttól köthető több milliós fedezetű kockázati életbiztosítás, melyhez választhatunk további kockázati védelem szolgáltatásokat is, amelyek biztosítási védelmet nyújthatnak például baleset vagy egy hosszabb betegség esetére is.

7. Beszélgessünk egy komolyat a nagyobb gyerekkel és a nagyszülőkkel!

Nem csak az első pár hónapban jelenthetnek hatalmas segítséget a nagyszülők, hanem évekig komoly terheket tudnak levenni a kisgyermekes szülők válláról. Bevonásuk ugyanakkor komoly konfliktusforrás is. Ők is voltak szülők, sokszor úgy gondolják, hogy mivel tapasztaltabbak, mindent jobban is tudnak. Jó ötlet előre átbeszélni, hogy miben várják a szülők a segítséget és azt is, hogy mindenképpen szólnak vagy kérdeznek, ha segítségre, tanácsra van szükségük. A nagyobb gyerek számára is megterhelő a kistestvér érkezése, gyakran rosszul éli meg, hogy már nem rá összpontosul minden figyelem, nem csak ő a család szeme fénye. Rá is folyamatosan figyelni kell és előre átbeszélni, hogy a kistestvér érkezésével ő ugyanolyan fontos marad, mint amilyen eddig is volt.

8. Beszéljük meg az extra szabadságot és az új munkarendet a főnökkel!

Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követő második hónap végéig. A szándékot fontos időben bejelenteni a munkaadónak, persze a babák hajlamosak váratlan időpontokban érkezni, ezért a konkrét időpontot megszületésük után célszerű fixálni. De nem csak ezt érdemes átbeszélni a főnökkel. Ha megfelelő a viszony a munkáltatóval, akkor például új munkarendről is érdemes tárgyalni. Neki sem érdeke, hogy a kispapa extra fáradtan jöjjön be reggelente a munkába, későbbi kezdés-későbbi hazamenetelről, esetleg több távmunkáról is érdemes egyezkedni a munka jellegétől függően.

9. Aludjunk egy utolsó nagyot és töltsük fel a kávékészletet!

Ha mindent sikerült beszerezni és a szükséges papírmunka is megvan, a lelki felkészülés kipipálva, sőt, a tejfakasztó buli utáni másnaposság is elmúlt, egy nagyon fontos dolgot tehet még a lelkes édesapa: mielőtt a fél család hazaér a kórházból, kell egy utolsó, kiadós, zavartalan alvás. Ezután már csak a kávékészlet feltöltése marad hátra!


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

További hasznos cikkek

Szülőnek lenni annyi, mint önzetlenül gondoskodni

A rengeteg pozitívum mellett a gyermekvállalás felelősség is - hiszen mindannyian támogatni szeretnénk gyermekünket akkor, amikor továbbtanulásról van szó, amikor szakmát választ, elköltözik, vagy éppen belevág álmai megvalósításába.

Részletek

A váratlan kiadásokra nem lehetetlen felkészülni

Tudjuk, hogy lesznek a jövőben komolyabb egyszeri kiadásaink. De hogy készüljünk ezekre, ha azt sem tudjuk, pontosan mikor lesz szükség a pénzre?

Részletek

Tippet adunk, mibe érdemes még fektetni

Ha egyetlen befektetési trendet kellene kiemelni, nehéz lenne mást felhozni, mint a biztonságra törekvést. De ez nem globális piaci kockázatkerülés, hanem a magyar megtakarítók kutatásokkal, felmérésekkel kimutatott reakciója.

Részletek