Csak egészség legyen


Születésnap. Anikó a családjával épp 9 éves kislányát ünnepeli, mindenki boldog és egészséges. Anikó haja most nagyon rövid, a korábban elveszített haj lassan kezd újra nőni. Amikor Anikó megtudta a diagnózist, teljesen megdöbbent: évente 5400-5500 nő éli át ugyanezt, ugyanis ennyi új mellrákbeteget regisztrálnak az orvosok, ez a leggyakoribb női daganatos megbetegedés.

Ez az információ mindenkire bénítólag hat, de nem szabad engedni, hogy átcsapjon félelembe vagy kétségbeesésbe. Minden erővel a betegség leküzdésére kell koncentrálni, semmi más nem számít. Kevesen gondolnak arra, hogy a saját családjukban is bármikor megtörténhet hasonló.

Anikónak szerencséje volt, a családja végig mellette állt. Sokszor sírtak, de azért nevettek is az alatt az időszak alatt, amíg beteg volt, ez az egy év nagyon nehéz volt nekik.   "A gyerekek azt mondták, még kopaszon is tetszem nekik, ezt sosem hittem volna" - meséli nevetve. Azóta még közelebb kerültek egymáshoz, hiszen sokkal jobban értékelik a gyerekek is az együtt töltött időt. De azt az egy évet nem szeretné újra átélni.

Anikó 38 éves volt, amikor először érezte, hogy valami nincsen rendben - egy apró csomót érzett a mellében. Rögtön orvoshoz fordult, aki megnyugtatta, hogy nincsen semmi baj. Hosszú hónapok teltek el, amelyet Anikó látszólag nyugalomban töltött, annak ellenére, hogy érezte, valami nincs rendben - menet közben igyekezett azzal nyugtatni magát, hogy ő még túl fiatal ahhoz, hogy mellrákos legyen. Több mint fél évvel később fordult ismét orvoshoz, amikor már folyamatos fájdalmat érzett - kiderült, hogy a korábban is észlelet tüntetek mégis rosszindulatú daganatra utaltak. 

Hogy tud segíteni egy második diagnózis?

Ha az első, hibás diagnózis után egy második orvosi vélemény helyesen diagnosztizálta volna a tüneteket, akkor Anikó sokkal hamarabb megkezdhette volna a terápiákat. A kezelés megviseli az embert, a beteget és a környezetét is, testileg és lelkileg egyaránt. Nem lehet, vagy csak nagyon nehezen végigcsinálni a terápiákat munka mellett: a család és a házastárs szerepe nemcsak a munkavégzésben, de a ház körüli teendőkben is fontossá válik - a lelki és érzelmi támogatásról nem is beszélve. A betegség időszakában Anikó férje volt az egyetlen kereső, ő vitte a gyerekeket iskolába, és mindenben támogatta feleségét a felépülésben, amihez nyugalom is kell. A betegség alatt nem lehet másra koncentrálni, csak a gyógyulásra, hiszen Anikónak például hónapokon keresztül nap mint nap be kellett mennie a kórházba ahhoz, hogy időben megkaphassa a kemoterápiás kezelést.

A nyugalom megteremtése nagyon nehéz, ha állandóan attól kell félni, kifut a család a kosztpénzből, vagy a kieső kereset felborítja a költségvetést. Arról nem is beszélve, hogy a táppénzt gyakran csak hónapokkal később kapjuk kézhez. A kezelések és vizsgálatok államilag támogatottak, de vannak esetek, amikor nem érdemes, vagy nem tudjuk kivárni a több hónapos, akár fél éves várakozási időt. Ezekben az esetekben a mellrák kezelésének költségei jelentősek lehetnek, akár 3-7 millió forint is lehet a végösszeg. De minden esély megvan a teljes gyógyulásra, ami teljesen reális cél, ugyanis az időben felismert emlőrák 95 százalékban gyógyítható, minden esetet számba véve pedig a gyógyulás és sikeres kezelés aránya együtt 60-70 százalék. Az anyagi támasz ilyen helyzetben életet is menthet, több ezer nő számára ez sorsdöntő. A diagnózis felállításakor a legfontosabb a remény és a kapaszkodó megtalálása. Ha szembesülünk a diagnózissal és az anyagi vonzaton is elkezdünk aggódni, az plusz terhet jelenthet, amit érdemes kiküszöbölni.

Erre nyújthat jó megoldást a kritikus betegségek fedezetére kötött biztosítás, amely váratlan súlyos betegségek esetén nyújthat anyagi szolgáltatást és a diagnózis felállításához is gyors segítséget adhat. Az NN Biztosító egyénre szabható védelmi csomagjai optimális esélyt nyújtanak a teljes gyógyulás érdekében. Egy 30 éves biztosított havi 3500 forint díjfizetés ellenében mellrák diagnózis esetén 5,7 millió forintot kaphat, ez az összeg pedig segíthet abban, hogy legalább az anyagiak miatt ne kelljen aggódni. Emellett az Életút program kézzel fogható segítséget nyújthat, péládul éjjel-nappal elérhető orvosi call-center tanácsadással, vagy bizonyos esetekben akár hazai második orvosi véleménnyel az orvosi asszisztencia révén. Anikó esetében óriási segítség lett volna, egy második hazai szakorvosi vélemény, hiszen az rávilágíthatott volna problémája gyökerére. Az anyagi segítség mellett az orvosi asszisztencia-szolgáltatások révén a biztosított arra tud koncentrálni, ami igazán számít: a felépülésre.

"Csak magunknak segítünk, ha meghallgatjuk a biztosító ajánlatát" - mondja Anikó, aki az NN Biztosító reklámfilmjében azért vállalta a szereplést, mert hisz abban, hogy a figyelemfelkeltés igenis segíthet és a reklámfilm sokak számára rávilágíthat arra, hogy fontos odafigyelnünk egészségünkre. Hiszen Anikónál jobban senki nem tudja mennyire fontos az, hogy ne legyen anyagi gátja a gyógyulásnak.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

További hasznos cikkek

Van védelem a rettegett betegségek ellen

Nem nagy újdonság, hogy a magyarok egészségi állapota messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, korán halunk és kevesebbet foglalkozunk az egészségünkkel.

Részletek

Így kaphat segítséget felépülésre és utókezelésre

Amikor a betegség egy szempillantás alatt tör ránk, de hosszú ideig tart a gyógyulás, akkor különösen fontos az anyagi segítség.

Részletek

Ilyen, amikor egy anya aggódik a szülés miatt

A terhesség alatt nemhogy csökkenne, csak szaporodik a kérdések száma, és minden kérdés valami aggodalomhoz köthető.

Részletek