Magazin /  Egészségmegőrzés  / 5+1 nem evidens dolog, ami megvéd a betegségektől

5+1 nem evidens dolog, ami megvéd a betegségektől


Mindenki fel tudja sorolni a legfontosabb tényezőket, ha betegségek vagy a rák kialakulásának megelőzéséről van szó: mozogj, ne dohányozz, ne hízz el, étkezz egészségesen. Ezeken túl is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, mert sokszor a kisebb jelentőségű döntések is komoly hatást gyakorolnak a jövőre. A nyugalom, a szex és akár egy kutya is életet menthet.

1. Élj kiegyensúlyozott kapcsolatban!

Egy jól működő párkapcsolat nem csak azért jó, mert a szerelem édes. Egy felnőtt emberre leginkább a házastársa, partnere tud hatni. Mert ő tölti vele a legtöbb időt, ő tud odafigyelni rá, ő látja, ha valami gond van. S jellemzően a társ az, aki 'el tudja zavarni' a párját az orvoshoz, ami hatásosabb, mint a racionális szempontok ismételgetése. Ha pedig már megvan a baj, akkor a partner lehet a legerősebb támasz mind anyagilag mind érzelmileg. Azt pedig kutatások is igazolták, hogy a rendszeres szexuális élet a férfiak esetében csökkenti a prosztatarák kialakulását, és biztos, hogy a nőknek sem árt.

2. Ne húzd fel magad mindenen!

A stressz lassú gyilkos, a magas vérnyomás, a kimerültség, a türelmetlenség mind pusztítja a testet és lelket is. Persze könnyű mondani, hogy lazítsunk, ha van főnökünk például. A munkahelyi stressz kezelése, a szorongás leküzdése borzasztó nehéz, de valamilyen stratégiát ki kell alakítani annak érdekében, hogy az élet meghosszabbítható legyen. Az azonban egyértelmű, hogy a krónikus stressz növeli a rákkockázatot, s a gyógyulást is hátráltathatja, akár lehetetlenné is teheti. Az idegesítő szituációt, vagy személyt ott kell hagyni, és ha jól esik, üvöltsük ki a stresszt, vagy szerezzünk be egy boxzsákot. A legjobb, ha olyan hobbyt keresünk, amely alkalmas a fáradt gőz levezetésére is.

3. Tarts állatot!

A kutya sok szempontból terápiás eszköz - persze senki sem csak e célból szerez be házi kedvencet. A kutya mellett még a leglustább gazda is lemegy sétálni napi kétszer, ha pedig szép az idő, ez jelentősen ki is bővíthető. A kutya emellett a legtöbb ember számára közösségépítő is, a séták során új emberekkel, új gazdákkal és új kutyákkal ismerkedhetünk meg. Akár barátságok, szerelmek is szövődhetnek. A kutya csökkenti a stresszt, nem véletlen használják az állatokat terápiás célokra akár depresszió kezelésére: a kutya érintése, simogatása, az állat reakciója mind pozitív emóciót vált ki. Persze nagyon fontos a megfelelő kutyatípus kiválasztása, csak cukiság alapján, de súly, mozgásigény, ugatásmennyiség megvizsgálása nélkül senki se döntsön.

4. Tudd, ki vagy!

Bármit is teszünk az egészségünk érdekében, tudnunk kell, mit hoztunk magunkkal genetikailag. Egy nőnek különösen figyelnie kell a mellrák kockázataira, ha a családjában többször is előfordult ez a betegség. A hajlamot, a kockázatnövelő tényezőket mindenkinek meg kell ismernie, hiszen ezek a lehető legtudatosabb életmód mellett is okozhatnak betegséget. Ugyanígy van a szívbetegségekkel, érrendszeri megbetegedésekkel is. Bármi is lesz az eredmény, különösen figyeljünk a saját örökölt kockázatainkra. Például szívkockázat esetén fontos az étkezést kordában tartani, ne csak akkor álljunk le a disznóhús evésével, ha már a koszorúerek 91 százalékban elzáródtak.

5. Járj szűrésre!

Bármennyire éljünk is egészséges és kiegyensúlyozott életet, bármikor megeshet, hogy a rettegett betegség megtámadja a szervezetünket. A rák számos fajtája azonban magas arányban, akár száz százalékban is gyógyítható, ha korai stádiumban ismerik fel. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy rendszeresen járjunk szűrésekre. Az időben felismert mellrák könnyedén legyőzhető, de akár a tüdőrákból is fel lehet épülni, a méhnyakrákról nem is beszélve, amelybe nem is lenne szabad egyetlen nőnek sem belehalnia. Sok férfi élete is meghosszabbítható lenne, ha szégyenkezés nélkül eljárna az orvoshoz köhögni egyet meztelenül.

+1. Köss biztosítást!

Bármennyire is törekszünk az egészséges életmódra, sportolunk és kerüljük a stresszt, a betegségeket nem kerülhetjük el teljes bizonyossággal. S ha kiderül a legrosszabb, jó, ha van az erkölcsi és érzelmi támogatás mellett anyagi segítség is. Erre kiválóak például az NN Biztosító élet- és egészségbiztosításai. A biztosítási összeg kompenzálhatja a keresetkiesést és fedezheti az extra költségeket, ami segíthet abban, hogy legalább az anyagiak miatt ne kelljen aggódni. Emellett az Életút program kézzel fogható segítséget nyújthat, például éjjel-nappal elérhető orvosi call-center tanácsadással, vagy bizonyos esetekben akár külföldi ellátás megszervezésével az orvosi asszisztencia révén.

Kezdjünk el beszélgetni!

Add meg elérhetőséged, és biztosítási tanácsadónk telefonon felveszi Veled a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából, mely során kiválaszthatod, hogy online tanácsadás vagy inkább egy személyes találkozó keretében szeretnél tájékoztatást kapni!

Mobiltelefonszám*
+36

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

10 egyszerű tipp az egészségesebb, teljesebb élethez

Apró, egyszerű lépésekkel sokat tehetünk az egészséges életért ? kezdjük el azonnal!

Részletek

A megelőzés fontossága - ezért érdemes mozogniuk a gyereknek

Érdemes nem csak különórákkal felkészíteni a gyermeket az életre, hanem a legfogékonyabb korban fontossá tenni bennük a mozgás iránti igényt, hogy egészségesebb életet élhessenek.

Részletek

Alternatív és komplementer gyógymódok betegség esetén

Időnként mindannyian ágynak esünk, vagy valamilyen fájdalommal nézünk szembe. A gyógyszereken kívül azonban más lehetőségeink is vannak a gyógyulásra.

Részletek