Magazin /  Egészségmegőrzés  / A megelőzés életet ment

A megelőzés életet ment


Az emberek első reakciója a rák gyanújának felmerülése után a döbbenet és a bizonytalanság. Ez természetes, de az első sokk után már másnak kell középpontban lennie: a gyors diagnózisnak, a kezelésnek és a gyógyulásnak. Ez azért nagyon fontos, mert például az emlőrák, ha idejében felfedezik, 95 százalékban gyógyítható. A felépülés sikeréhez és a nyugodt gyógyuláshoz azonban nem elég a gyógymód, szükség lehet anyagi támogatásra is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megelőzés még a súlyos betegségek esetén is. Ez nem csak azt jelenti, hogy lehetőség szerint egészséges életmódot próbálunk folytatni, sok zöldséget eszünk és rendszeresen kerékpározunk vagy futunk, bár az sem lenne utolsó, ha mindez jellemző lenne a magyar társadalomra. Azonban a nem túl egészséges táplálkozás és mozgásszegény élet mellett előrelátásban sem jeleskednek a magyarok.

A statisztikák szerint a rendszeres és ingyenes szűréseket sok honfitársunk blicceli el: a nők hiába kapnak értesítőt méhnyakrákszűrésére, kétharmaduk egyszerűen nem megy el, pedig a vizsgálat ingyenes. Ennek a betegségnek a kialakulását nagyon könnyű megelőzni, az időben felismert méhnyakrák 100 százalékban gyógyítható.

Évente mintegy 5500 nő számára jelent rettenetes sokkot az emlőrák diagnózisa, általánosan azonban sajnos csak 60-70 százalékuk menthető meg. De nemcsak a mellrákról van szó: az összes haláleset negyedét okozza valamilyen daganatos megbetegedés, ami 32 ezer esetet jelent évente. Ez a szám ráadásul az elmúlt tíz évben emelkedett.

 

A betegség költséges

A gyógykezeléseknek és az egyéb megelőzéseknek - ideértve az anyagi jellegű felkészülést is - csökkenteniük kellene a rákos betegségek okozta halálesetek számát. Az anyagi felkészülés különösen fontos, hiszen egy betegség legyőzése nem könnyű, és komoly pénzügyi követelménye van. Akár több millió forintot is elvihet a gyógyulás, hiszen nemcsak a gyógyszerek kifizetése okozhat nehézséget: a betegek biztosan nem tudnak dolgozni a kezelés alatt, vagyis amikor épp a legnagyobb szükség volna a biztonságos környezetre, akkor okoz hatalmas nehézséget a táppénz, vagy kényszerszabadság miatti bevételkiesés.

A betegség diagnosztizálása után a gyógyulás a legfontosabb, így minden kezelhető problémát háttérbe kell szorítani. Az NN élet- és egészségbiztosításai között kínál olyan megoldást, amely segítséget jelenthet ilyen esetekben. Nemcsak baleset vagy műtét esetén fizethet a biztosító, hanem a kritikus betegségekre is fel lehet készülni. A rosszindulatú daganatos megbetegedések mellett a szívinfarktus, koszorúér-betegség vagy agyvérzés esetén is megóvhatja a család anyagi biztonságát. A betegség diagnosztizálását követően a biztosítási összeg pedig további kezelésre vagy akár az átmeneti keresetkiesés pótlására fordítható.

A megelőzés a legfontosabb, hiszen a megfelelő életmóddal a lehető legalacsonyabb szintre csökkenthető a kockázat. Az anyagi védelmet jelentő biztosítások és a gyors diagnózis felállítását támogató orvosi asszisztencia szolgáltatások pedig egyfajta villámhárítóként is működhetnek. A lényeg, hogy ne legyen anyagi gátja a gyógyulásnak. 


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Élet a gyerekek kirepülése után - szűrővizsgálatokkal az egészségért

Miután kirepültek a gyerekek a családi fészekből, több idő jut magunkra - érdemes figyelmet fordítani a korábban esetleg elhanyagolt szűrővizsgálatokra is.

Részletek

Bárkivel megtörténhet, avagy mire jók az életbiztosítások?

Senki sem tudhatja, mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő 10 év.

Részletek

A megelőzés fontossága - ezért érdemes mozogniuk a gyereknek

Érdemes nem csak különórákkal felkészíteni a gyermeket az életre, hanem a legfogékonyabb korban fontossá tenni bennük a mozgás iránti igényt, hogy egészségesebb életet élhessenek.

Részletek