Magazin /  Egészségmegőrzés  / Gondolatok a magán egészségügyi szolgáltatásokról. Mikor, miért és hogyan?

Gondolatok a magán egészségügyi szolgáltatásokról. Mikor, miért és hogyan?

 

Az egészségügyi kérdések mindenkit érintenek, kortól, nemtől függetlenül. A terhesgondozástól kezdve a csecsemős hasfájásig, az iskoláskorú gyermekünk biciklis horzsolásától a felnőttkori hátfájásig mindannyian rászorulunk az egészségügyi ellátásra. Kisebb-nagyobb tünetekkel felkeressük háziorvosunkat, aki aztán elképzelhető, hogy tovább küld minket valamilyen kivizsgálásra a kórházba. Az állami egészségügy köztudottan nehézségekkel küzd. Ennek köszönhetően sok esetben hosszú sorokra, és hosszú időre kell számítanunk, mire időpontot kapunk egy-egy vizsgálatra. Mire számítsunk, ha ezt az időt próbálnánk lerövidíteni és a magánegészségügyet választjuk?  

Az állami egészségügy helyzete - a probléma és ami mögötte van

2021 negyedik negyedévében összesen 187 700 ember dolgozott a magyar egészségügyben, ami 16 700-zal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Mivel kevesen vannak, akik el tudják látni a betegeket, így sajnos egyenes út vezet a hosszas várakozásig, ami egyes szakterületek esetében akár több hónapot is jelenthetnek. 

A NEAK oldalán tájékozódhatunk, hogy adott beavatkozásra mennyien állnak sorba és mennyi várakozási időre számíthatunk. Az adatok önmagukért beszélnek. Sajnos az látható, hogy például térdprotézisre körülbelül 10 000 fő várakozik, és az átlagos várakozási idő 8-9 hónap is lehet.

Orvosaink, ápolóink és egészségügyi szakdolgozóink éjt nappallá téve dolgoznak, hogy a lehető legjobb ellátást biztosíthassák a pácienseknek. Azonban hiába a lelkes szakértői háttér, ha a kórházak állapota, felszereltsége nem tud lépést tartani a túlterhelt rendszer kiszolgálásával.


A magánegészségügy előnyei

Hogyan is működik? A magánegészségügy esetében szabadon dönthetünk arról, hogy egy szolgáltatásért, ellátásért további pénzt fizetünk. A magánegészségügy több kényelmet, valószínűleg kevesebb várakozást, esztétikusabb környezetet, modernebb felszerelést ígérhet. A kezelésre valószínűleg ebben ez esetben is várnai kell, de valószínűleg még így is hamarabb kerülünk sorra, mint az állami ellátás esetén. 

Fontos tudni, hogy a magánegészségügy nem azt jelenti, hogy az ott dolgozó orvos több vagy jobb egyetemet végzett. Az itt dolgozó orvosok is ugyanazt az egyetemet végezték el, és a legtöbb esetben aktívan dolgoznak a közegészségügyben is. 

Mire figyeljünk, ha a magánegészségügyet vesszük igénybe?

  1. A legfontosabb a magán egészségügy szolgáltatás igénybevétele esetén, hogy megfelelően tájékozódjunk. Járjunk utána, hogy tényleg az adott orvos szakmai profiljába tartozik-e a betegség. Nézzük meg az árlistát, hogy ne érjen minket meglepetés, valamint figyeljünk oda, mert ezt a konzultációs díjat akkor is meg kell fizetnünk, hogy ha nem tudott az adott orvos segíteni. Ráadásul arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egyes vizsgálatokért külön - külön kell fizetnünk, amik plusz költséget jelenthetnek számunkra. Ilyen lehet például egy képalkotó diagnosztikai vizsgálat is!
  2. A szűrővizsgálatok esetén is tájékozódjunk arról, hogy életkorunk, testtömegünk alapján milyen vizsgálatok ajánlottak számunkra, és természetesen mérlegeljük, hogy fel vagyunk-e anyagilag készülve a kiadásokra. 
  3. Javasolt lehet utána olvasnunk az adott intézménynek, a többi betegtől érkező pozitív visszajelzés számunkra is megnyugtató lehet.
  4. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az intézmény által nyújtott szolgáltatás pontosan mit takar?  
  5. Tud-e az intézmény teljes körű ellátást biztosítani számunkra, vagy csak bizonyos vizsgálatokat vehetünk igénybe?
  6. Összetettebb betegség esetén számíthatunk-e arra, hogy az intézmény segítséget nyújt számunkra abban, hogy megszervezi a vizsgálatok sorrendjét, és felveszi azokkal a szakterületekkel a kapcsolatot, akik a kezelésben részt vesznek még?
  7. Természetesen az is fontos, hogy hol és mikor érhető el az adott intézmény és van-e arra lehetőség, hogy hozzátartozónk is elkísérjen bennünket.
  8. Figyeljünk arra is, hogy megkapjuk a számlát - sok esetben online, az email címünkre küldik, ha azonban nem kapjuk meg a számlát aznap, akkor mindenképp jelezzük a szolgáltatónál! Valószínűleg adminisztrációs hiba történt. 

Kéz a kézben az állami és a magánegészségügy!

Szerencsére nem kell már attól sem tartanunk, ha nem kapjuk kézhez a leletet, esetleg otthon hagyjuk. Az EESZT alkalmazás ma már segíthet abban, hogy egyes leleteink online is elérhetőek az orvosok számára. Akár állami egészségügyi, akár magánegészségügyi intézményt vettünk igénybe, az orvosok látják a kórlapokat, így elkerülhető az, hogy halmozzuk orvosi dokumentációnkat. 

Mindez a betegek érdekét szolgálja, hiszen így az állami és a magánegészségügy is támogatja egymást, követhetővé válik betegéletutunk anélkül, hogy értékes egészségünkre vonatkozó információt veszítenénk.

Mindemellett az EESZT abban is segít, hogy már nem szükséges elmennünk személyesen az orvoshoz, ha valamilyen rendszeresen szedett gyógyszert kell felíratni. Elég telefonon szólni kezelőorvosunknak, hogy írja fel, és a gyógyszertárban a patikus is látnia fogja 2 órán belül, ezzel megkönnyítve és meggyorsítva a gyógyszerek beszerzését is. Az eBeutalók is megtalálhatók online, lekérdezhetők az előző adatok, és minden olyan egészségügyi ellátás nyomon követhető, amely történt velünk, ezzel segítve a hatékonyabb gyógyítást. 

Betegség esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz, mert sok esetben az idő kulcsfontosságú tényező lehet a felépüléssel kapcsolatban.

Hogyan működik a magánegészségügy?

Akárcsak az állami alapellátás egyes területei esetében, itt is időpontot kell foglalnunk. Ki kell választanunk a számunkra megfelelő intézményt, ahol jellemzően egy orvosi vizsgálatot, konzultációt követően meghatározásra kerül, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek. Ilyen módon számos vizsgálat elérhető, de ha elakadnánk, és segítségre lenne szükségünk a megfelelő ellátás kiválasztásában igénybe vehetjük ehhez orvosok iránymutatását. 

A magánegészségügy lehet jó megoldás, ha szeretnénk kellemesebb környezetben, jobban felszerelt rendelőkben szakvéleményt kérni, valamint, ha elkerülnénk a hosszas várakozást - bár ahogy korábban is említettük, valamennyi türelmi időre vizsgálattól, szakterülettől függően szinte biztosan a magánellátás esetén is számítanunk kell, csak ez az idő rövidebb lehet, mint az állami ellátás esetén. 

Bármelyik típusú ellátás mellett is tesszük le a voksunkat, az egészségünk megőrzése, és a tudatos felkészülés a nehéz helyzetekre a mi kezünkben van.

Egy lehetőség, amire talán nem is gondoltunk!

Az NN Életút programja segíthet felkészülni a nem várt egészségünket érintő helyzetekre, legyen szó akár egy váratlan betegségről vagy hirtelen műtétről. Az Életút program egy kockázati életbiztosítási paletta, amely pénzbeli, és bizonyos esetekben orvosi asszisztencia-szolgáltatásokat nyújthat. Ön összeállíthatja az aktuális élethelyzetének megfelelő védelmi csomagot, és ezt a későbbiekben igény szerint rugalmasan átalakíthatja. 

Azoknak ajánljuk, akik tudatosan és tervezetten szeretnének a legjobb esélyekkel indulni egy komoly betegség elleni küzdelemben, valamint azoknak is, akinek fontos, hogy betegség gyanúja esetén diagnosztikai vizsgálatát rövid időn belül megszervezzék.

Egy váratlan betegség vagy baleset felborítja az életünket: a nyilvánvaló fizikai kihívásokon túl lelki és anyagi terhet is jelent, a gyógyulás költségei pedig magasak.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Nem vagyunk egyedül

Betegség esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb megfelelő helyre kerüljünk a problémánkkal, kérdéseinkre választ kapjunk. Szerencsére létezik gyors megoldás is, amit az NN Biztosító biztosítással rendelkező egyéni ügyfelei számára díjmentesen biztosít.

Részletek

Orvosi tanácsok az otthonunkban?

Igen, lehetséges! A 7/24 Orvosi Call Center éjjel-nappal hívható, így, ha sürgős tanácsra vagy segítségre van szükségünk, azonnal megkaphatjuk.

Részletek

Modern orvos-beteg kapcsolattartás

Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, amikor egészségügyi kérdéseinkkel nem feltétlenül kell elmennünk az orvosi rendelőbe, mégis kérhetünk érdemi segítséget?

Részletek