Smarticle - Életbiztosítás - 18 - Életbiztosítással könnyebb

Egy jó életbiztosítás sokkal többet tud, mint gondolná


A hazai lakosságban is egyre inkább tudatosul, hogy létezik olyan pénzügyi megoldás, amely anyagi segítséget nyújt akkor, amikor egy váratlan tragédia miatt a szeretteink megélhetése, a kitűzött célok elérése, vagy a hitelek törlesztése veszélybe kerül. Ez anyagilag nem is különösebben megterhelő, hiszen már napi pár száz forintos költséggel köthető kockázati életbiztosítás, amellyel felkészülhetünk a nem várt eseményekre.

Milyen életbiztosítást válasszak?

A kockázati, sokszor klasszikusnak nevezett életbiztosítások évtizedek óta elérhető termékek a hazai piacon, sőt, hosszú időn keresztül szinte az egyedüli életbiztosítási lehetőséget jelentették. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások felfutása mellett továbbra is elérhető és népszerű a kockázati biztosítás, de sokak számára még mindig nem teljesen világos, hogy mi is a különbség a két termék között.

  • A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás megtakarítási formaként azoknak ajánlott, akik hosszú távú befektetés mellé életbiztosítási védelmet is szeretnének.
  • A kockázati életbiztosítást pedig elsősorban azoknak, akik fel szeretnének készülni a nem várt eseményekre: akik gondoskodnának házastársuk, gyermekük anyagi biztonságáról, mely a hirtelen kieső jövedelem miatt komoly veszélybe kerülhet.
  • Az alapvető különbség a két termék között, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás mindig kifizetéssel szűnik meg, míg a kockázati csak akkor, ha megtörténik a baj.
  • Nagyon sarkosan: kockázati életbiztosítás esetén leginkább akkor örül az ügyfél, ha lejáratkor nem fizet a biztosító, hiszen ez azt jelenti, hogy a biztosítási esemény nem történt meg, azaz nem következett be tragédia.

Fontos az előretekintés

Noha a kockázati életbiztosítások népszerűsége nő hazánkban, tőlünk nyugatabbra mégis előrelátóbbak az emberek. Az EU-n belül nem ritka, hogy a megtakarítások felhalmozása előtt egy-egy kockázati életbiztosítás megkötésével bebiztosítják magukat és családjukat az emberek, s csak ezután kezdenek el egyéb befektetési lehetőségeket keresni. A kockázati életbiztosítások "azonnali" védelmet nyújtanak: a biztosító a szerződésben szereplő összeget utalja akár a szerződés elején is, ha bekövetkezik a sajnálatos biztosítási esemény.

Ami pedig a ráfordításokat illeti, fontos tudni, hogy a várható élettartam növekedésével és a jobb egészségügyi ellátásnak köszönhetően az emberek életminősége javuló tendenciát mutat, ezzel párhuzamosan a biztosítók kockázatvállasának ára pedig csökken. Az NN Biztosítónál például már kevesebb, mint havi 5.000 forintos díjért több millió forintos fedezetet lehet vásárolni akár orvosi vizsgálat nélkül is.

Mit tud még? 

  • A kockázati életbiztosítások mellé kötött választható kockázati védelmek révén széles körben lehet olyan esetekre is felkészülni, amikor ugyan nem történik haláleset, de a család rendkívüli (esetleg élethosszig tartó) kiadásokkal szembesül, vagy csak épp egy időre esik ki a biztosított keresőképessége.
  • A rokkantsági, vagy épp a rettegett betegségekre szóló fedezet mellett akár néhány száz forintos többletköltségért balesetbiztosítási többletfedezetet, vagy épp műtéti térítést, illetve kórházi ellátás után járó napi térítést kaphatunk biztosítónktól.
  • A választható kockázati védelmek révén már nem csak akkor térít a családtagoknak a biztosító, ha bekövetkezik a legrosszabb, hanem a többletfedezetekkel jórészt önmagáról gondoskodik a biztosított.

Smarticle lead - életbiztosítás - életút

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek biztonság témában

Cikkek biztonság témában

Olvassa el Magazinunk biztonság témájú cikkeit.

Tartalom megjelenítő

5+1 nem evidens dolog, ami megvéd a betegségektől

Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a betegségek vagy a rák kialakulásának megelőzéséről van szó.

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek

Bárkivel megtörténhet, avagy mire jók az életbiztosítások?

Senki sem tudhatja, mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő 10 év.

Részletek