Ez lehet a forradalmi áttörés a rákkutatásban

Az utóbbi évtizedekben a rákbetegség úgy kísérti az emberiséget, mint hajdanán a világjárványok. De minél többet tudunk a működéséről, annál nagyobb esélye van a gyógyulásnak, ezért ha valaki érintetté válik, érdemes mielőbb tájékozódni, és nem feladni a küzdelmet, bármilyen rossznak tűnik is a helyzet. Jó lenne megfeledkezni a rákról, de pillanatnyilag valószínűleg nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy ismerőse, akit sújt a kór. Látszólag tehetetlenül állunk előtte, pedig már sok apróság van, amivel felkészülhetünk vagy akár meg is előzhetjük a bajt: az egészséges táplálkozástól és mozgástól kezdve, a káros, függőséget okozó szerek elhagyásán át a kötelező szűrővizsgálatokig. 

Az orvostudomány sem nézi tétlenül a rák népbetegséggé válását. Nap, mint nap szabadalmaztatnak újabb és még újabb hatóanyagokat, amelyek a rákos sejtekre vannak hatással. Nem mindegy azonban, hogy milyen rákról van szó, pontosan meg kell tudni határozni, mivel állunk szemben, és ahhoz lehet hozzárendelni a megfelelő terápiát. Az nem elegendő, hogy ismerek valakit, akinek szintén olyan baja volt, mint nekem - a daganat teljes mértékben, DNS-i mélységig egyénre szabott, ezért a gyógyításnak is személyre szabottan kell történnie.

Dr. Peták István kutatóorvossal, az Oncompass Medicine alapítójával és igazgatójával beszélgettünk azokról a lehetőségekről, amelyek egy már rákbetegségben szenvedő páciens esetében fennállnak. A molekuláris információ alapú orvoslás azzal foglalkozik, hogy a daganatos szövet DNS-ét vizsgálva megfejtse, mi az a hibamechanizmus, amely miatt a rákos sejtosztódás beindult, és hogy mi kapcsolta ki az immunrendszer védekező mechanizmusát. Ehhez az információhoz a molekuláris diagnosztikán keresztül tudnak az orvosok hozzáférni. Amennyiben megvan ez a hiba, ahhoz az adatbázisukból - amely egy nagy, nemzetközi hálózat része, tehát nem csak a magyarországi kutatásokat figyeli - kikereshető, melyik az a célzott terápia, amely nagy valószínűséggel pont arra a mutáns génre hat, és melyek azok a gyógyszerek amik hatásosak lehetnek. Ha ez a szer már forgalomban van, akkor azonnal el lehet kezdeni a célzott terápiát, de ha az még a klinikai fejlesztés stádiumában van, akkor arra van esély, hogy a beteg bekerüljön az adott kutatási programba, amelynek megszervezésében az Oncompass segítséget nyújt.

Ugyanakkor olyan döntés is születhet a molekuláris diagnosztika alapján, hogy jelenleg a kemoterápia vagy a sugárterápia a legjobb választás a beteg számára és a célzott kezelések nem lennének hatásosak. Az Oncompass precíziós onkológiai programjának lényege, hogy a kezelőorvosokkal és az onkoteamek tagjaival együttműködve, a beteg kezelése során felmerülő minden terápiás döntéskor a lehető legjobb megoldások szülessenek. - mutat rá a szakértő. 

Gyógyszerfejlesztések az egész világon zajlanak, az orvostudomány vezető kutatói folyamatos kapcsolatban állnak egymással, ez alól Magyarország sem kivétel - hangsúlyozza Peták doktor. A fejlesztések, kutatások akár állami támogatást is élvezhetnek, ezek zömében azok, amelyeket a legnagyobb előfordulású mutációkra kísérleteznek ki. Az a cél, hogy a jelenleg ismert 602 hibás gén mindegyikére találjanak hatékony ellenszert. Csak egy mutató: több mint 60 gyógyszer már forgalomban van, és további 300 a fejlesztésnek olyan fokán, hogy lehet, hogy hetek, vagy hónapok vannak már csak a törzskönyvezésig. Ezért nagyon fontos, hogy a betegek minden információhoz hozzájussanak a daganattal kapcsolatban, mert pontos leírás tudatában elképzelhető, hogy  hozzáférjenek a számukra ígéretes kezelésekhez amint azok elérhetők lesznek. Az USA-ban sok onkológiai centrumban rutinszerű a részletes molekuláris vizsgálat és az annak alapján tervezett terápia. Az Oncompass azért harcol, hogy ez Magyarországon is mindenki számára elérhető legyen.

 

 

A rák kialakulásának lehetősége 10%-ban örökletes, 90%-ban "szerzett", azaz a környezeti hatásoknak, életmódnak tudható be, vagyis nem lehet előre kiszámítani, kit milyen mértékben érint majd, tette hozzá Peták István. Természetesen a korral a kialakulás esélye nő. Elkeseredni azonban nem kell, így is sokat tehetünk annak érdekében, hogy esélyt adjunk magunknak a gyógyulásra.

Egy jól kiválasztott élet- és egészségbiztosítással például nem csak a betegség anyagi terheit csökkenthetjük, de bizonyos esetekben kézzel fogható segítséget is kaphatunk. Az NN Biztosítónál például a rák elleni védelmet választó ügyfelek már molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezését is igénybe vehetik, mely révén rákbetegség diagnózisakor a biztosítottak kedvezményes áron kaphatnak pontosabb képet betegségükről az Oncompassnál. Az NN ezzel az új orvosi asszisztencia-szolgáltatással arra törekszik, hogy a biztosítással rendelkezők arra tudjanak koncentrálni, ami igazán számít: a gyógyulásra.

További hasznos cikkek

Csak egészség legyen

Amikor Anikó megtudta a diagnózist, teljesen megdöbbent: évente 5400-5500 nő éli át ugyanezt, ez a leggyakoribb női daganatos megbetegedés.

Részletek

Tíz tipp apáknak: ezt tedd, ha gyereked született

Íme, 10 pénzügyi, illetve attól távol eső hasznos tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik.

Részletek

Így biztosíthatja családja nyugalmát hosszú távon

Hogyan változtatja meg egy egészségtelenül élő ember életét egy barátja váratlan távozása? Mi kell a nyugodt és boldog élethez?

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN