10+1 egyszerű tipp a teljesebb élethez

Szinte mindenki megfogadta már, hogy holnaptól, jövő héttől egészségesebben él. Egészségesebb ételeket készít, odafigyel a mozgásra és törekszik arra, hogy rendszerezetten, kiegyensúlyozottan teljenek a napjai. A fogadalom utáni lelkesedés végén azonban sokan néznek szembe azzal a ténnyel, hogy mégsem sikerült mindent betartani. Íme 10 tipp, ami könnyen betartható. Ezeket beépítve a mindennapokba gondoskodhatunk a kiegyensúlyozott, nyugodt mindennapokról.

1. Minden héten próbálj ki egy új, egészséges receptet!
Kényelmesen betartható módja ez nem csak újabb és újabb egészséges receptek megismerésének, de konyhai rutinunkat is észrevétlenül, rövid idő alatt megsokszorozhatjuk vele. Minél változatosabb, annál jobb: fedezzünk fel eddig ismeretlen ízeket, próbáljunk ki újabb technikákat. Bátrabbak tarthatnak tematikus hónapokat is: válogassunk egy-egy térség vagy nép ételeiből (például indiai vagy balkán hónap), vagy egy-egy speciális étrendnek megfelelve (gluténmentes vagy vegetáriánus hónap) készítsük el receptjeinket!

2. Igyál vizet, amilyen gyakran csak lehet!
Már iskolás korunkban megtanultuk, hogy testünk több mint fele víz, így a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen szervezetünk egészségének megőrzéséhez. A folyadék pótlásánál a kulcsszó a rendszeresség a mennyiség mellett! Hogy biztosan soha ne feledkezzünk meg róla, szerezzünk be egy kisebb vizespalackot, ami kényelmesen elfér akár egy kézitáskában is. Feledékenyek emlékeztetőt is beállíthatnak néhány direkt erre a célra kitalált applikáció segítségével, vagy össze is köthetik a folyadékpótlást valamilyen más tevékenységgel: mindig igyunk pár korty vizet hosszabb telefonbeszélgetések alkalmával, vagy amikor éppen a pirosnál várakozunk!

3. Sportolj, viseld gondját a testednek!
A rendszeres sport nem csak erőnlétünket javítja, de mentális egészségünket is érezhetően befolyásolja: koncentrációs készségünk nő, testtudatosságunk fejlődik, és akár az alvászavar leküzdésében is segíthet. Ha nem tudod, milyen mozgásformát próbálj ki, kiváló kezdeti lépés, ha igyekszel minél többet sétálni. Ha megtetszik, próbáld ki a futást is, tested meghálálja majd a törődést. A futás mindenkié, bárki elkezdheti és anyagilag sem megterhelő az induló felszerelés beszerzése. Ha nem kedveled a magányos edzést, csatlakozz futó közösségekhez, hogy együtt sportoljatok. Ne feledd, az egészségedért minden megtett kilométer számít.

4. Töltődj fel a szabadban!
Minden, a természet lágy ölén eltöltött perc sokat javíthat a közérzetünkön: tegyünk naponta egy 10 perces sétát a legközelebbi parkban, üljünk ki napozni, levegőzni az ebédszünetben. Ha az időjárás nem ideális, akkor is próbálj meg pár percet a lakáson kívül tölteni?a teraszról nézett eső például nem csak feltöltődés, de kikapcsolódás is lehet egyszerre. 

5. Maradj pozitív, találd meg a jót mindenben!
Bármit is hoz az élet, találjuk meg benne a jót! A negatív gondolatok nem csak mindennapi közérzetünkre, de általános egészségünkre, sőt, külső megjelenésünkre is nagy hatással vannak. Helyettesítsük őket pozitív érzésekkel, és figyeljük meg a hatást!

6. Tanulj meg nemet mondani!
Sajnos olyan világban élünk, ahol minél többet adunk, annál többet várnak el tőlünk. Állítsuk fel a saját határainkat és tudjuk, mi fér bele, mi nem. És, ha valaki ezek átlépésére kér, nyugodtan mondjunk nemet. Tanuljuk meg előtérbe helyezni saját érdekeinket, lelki egészségünket és nyugalmunkat, és fogadjuk el, hogy nem felelhetünk meg állandóan mások igényeinek és elvárásainak!

Az NN Biztosító Életút programja speciális, testre szabható élet- és egészségbiztosítási paletta, amely ellensúlyozhatja akár a daganatos betegség miatt kieső jövedelem hatását és fedezetet nyújthat a kezelés során felmerülő költségekre is. Emellett kézzel fogható segítséget nyújthat, például éjjel-nappal elérhető orvosi call-center tanácsadással, vagy bizonyos esetekben akár külföldi ellátás megszervezésével az Teladoc Hungary Kft. által nyújtott orvosi asszisztencia révén.

7. Állj készen egy esetleges betegségre, gondoskodj előre magadról és szeretteidről!
Hatalmas nyugalmat adhat már annak a tudata is, hogy a bajban van kire számítani mind anyagi, mind orvosi szempontból. Érdemes végiggondolni, hogy egy nem várt élethelyzetre milyen tartalékaink vannak, egy esetleges haláleset hogyan befolyásolná a családunk életét, valamint, hogy súlyos betegség esetén hogyan kaphatjuk meg a leggyorsabb és legjobb orvosi segítséget. Legyünk előrelátóak a saját nyugalmunk érdekében: kössünk olyan életbiztosítást, amely nem csak pénzbeli, hanem orvosi asszisztencia szolgáltatással is segít bennünket és családunkat a nehéz helyzetekben.

8. Nassolj egészségesen!
Nassolni jó, ezzel mindenki egyetért. Ugyanakkor legyünk tisztában azzal is, hogy ezek a főétkezések közötti, olykor pótcselekvésként elfogyasztott falatok milyen nagy hatással vannak étkezésünkre, így általános egészségünkre is. Hogy ne is vonjuk meg magunktól az élvezeteket, de közben ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, válasszunk olyan finomságokat, amelyek nem terhelik felesleges kalóriákkal szervezetünket!

9. Aludj, pihenj, amennyit csak lehet!
Soha ne sajnáljuk az időt az alvásra! A megfelelő mennyiségű alvással nem csak szellemi és fizikai erőnlétünkért, szépségünkért tehetünk sokat, de az idősebb korban fellépő agyi rendellenességek kialakulását is jó eséllyel lassíthatjuk. Alvás közben távoznak ugyanis agyunkból a nap folyamán ott felgyülemlett méreganyagok. Ennek a folyamatnak az alváshiány miatti rendszeres elmaradása vagy rövidülése nagyban hozzájárulhat például a demencia, vagy egyéb idegrendszeri zavarok kialakulásához.

10. Meditálj!
A meditáció az összeszedettség gyakorlati módszere. Meditációval összegyűjthetünk mindent, amit elvesztegettünk: erőt, energiát, figyelmet. A meditálás segítségével megtanulhatod, hogy hogyan lehet a figyelmed összpontosítani, hogyan maradhatsz energikus a legkimerítőbb helyzetekben is és hogy hogyan juss vissza teljesítőképességed csúcsára. Próbáljunk meg naponta meditálni akár egyedül, akár partnerünkkel együtt. 

+1. Hallgass zenét, táncolj, énekelj!
Ki ne élte volna már át azt az érzést, amikor egy-egy szép dallam hallatára hirtelen megfeledkezünk az éppen aktuális gondokról, megnyugszunk vagy éppen széles jókedvünkben dalra fakadunk, táncra perdülünk. A zene hatással van idegrendszerünkre, szívünkre és vérkeringésünkre, segít ellazulni és megnyugtatja folyton munkában lévő elménket is. Minden nap szánjuk rá pár percet, hogy meghallgassuk kedvenc dallamainkat akár a reggeli kávé közben, vagy egy forró fürdő alkalmával. A hatás biztosan nem marad el!

Légy felkészült!

Légy felkészült!

Ne hagyd, hogy egy váratlan sérülés hosszú időre kizökkentsen a megszokott életből! Személyre szabott megoldásaink nemcsak pénzügyi, de orvosi asszisztencia szolgáltatást is nyújtanak.

Érdekel

Érdekel a futás?

Olvasd el az NN Magazinunk írásait a témában.

Ezektől az appoktól több kedve lesz futni

Ezrek futnak azért, hogy fittek legyenek, kikapcsolódjanak, fogyjanak vagy versenyre készüljenek. Aki ezt tudatosan végzi, már nem elégszik meg a stopperórával, helyette alkalmazást vagy sportórát használ.

Részletek

Infografikán futási szokásaink

A futók 62 százaléka visz magával valamilyen technikai eszközt sportoláshoz, legtöbbször mobiltelefont, 38 százalékuk pedig valamilyen futáshoz kapcsolódó applikációt is használ.

Részletek

A hobbifutók 10+1 dilemmája

Kezdő futóknak minden jó tanács aranyat érhet, de a tapasztalt hobbifutókban is gyakran felmerülnek komoly kérdések, ezért jól jöhet a tapasztalatcsere.

Részletek