47 - Ezektől az appoktól garantáltan több kedve lesz futni

Ezektől az appoktól garantáltan több kedve lesz futni

Ezrek futják a félmaratont tavasszal és ősszel és újabb ezrek köröznek a Margitszigeten azért, hogy fittek legyenek, kikapcsolódjanak, fogyjanak vagy versenyre készüljenek. Aki ezt tudatosan végzi, már nem elégszik meg a stopperórával, helyette okosalkalmazást vagy sportórát használ. Mutatunk néhány klassz megoldást.

"Kezdetben az volt a legnehezebb, hogy akkor is ki kellett menni a pályára, amikor még éreztem, hogy nem megy, kiköpöm a tüdőmet, nincs meg a kondim a futáshoz. Ezek apró kudarcélmények voltak, és nehéz volt meglátni bennük a sikert és az eredményt. Pedig ez is egy eredmény. Amint ezen túl tudsz lépni, és a tested hozzászokik a terheléshez, ez a kudarcélmény eltűnik."  - meséli Agócs Tamás, aki hobbifutóként kezdte, ma pedig már 11 félmaraton van mögötte. Tamás nincs egyedül: Magyarországon a futás igazi népsporttá vált.

Olyan, mint a drog

A futás egyik legcsábítóbb oldala, hogy kellő energiabefektetéssel és rendszerességgel komoly eredményeket érhetünk el - lefuthatunk egy szigetkört vagy akár egy félmaratont is. Innentől kezdve pedig igazi sportolóként tekinthetünk magunkra, aki előtt mindig lehet újabb cél, pl. egy maraton teljesítése itthon vagy külföldön.

Tamás szerint csak így lehet eredményesen futni: "Kell, hogy legyen célunk. Valakinek az, hogy lefusson 5 km-t egyben, másnak, hogy lefussa a maratont. Megint másnak az, hogy kikapcsoljon és ne gondoljon a mindennapi stresszre. Ez is olyan, mint minden más: ha nincsenek céljaid az életben, akkor csak sodródsz és nem haladsz semerre. A futás pedig olyan, mint egy drog. Ha egyszer beszippant, akkor nagyon nehéz tőle szabadulni."

Nem mindennapi futó

2013-ban Tamásnak még 2 km lefutása is nehézséget okozott, holott sportos alkat volt: "Az első 3-4 hét, amíg a tested fokozatosan hozzászokik a terheléshez, nagyon nehéz. De ha túl tudsz lépni ezen a perióduson, utána már jól esik a futás, és az elején nagyon dinamikus a fejlődési görbe."

Előfordult, hogy Tamás kétnaponta hajnali ötkor kelt, hogy ne a forróságban kelljen futnia. Most épp maratonra készül, emiatt heti négyszer jár futni. Amikor a félmaratonra készült, hetente 20-35 kilométert futott, most heti 40-50 kilométer a cél, amivel nem számít tipikus magyar futónak.

De hogyan, miért és mennyit futunk mi magyarok?

Többek között ezeket a kérdéseket tette fel kutatásában az NN Biztosító­*. Az eredmények szerint a legtöbben heti kétszer róják a köröket, egy jelentős tömeg (a megkérdezettek 34%-a) pedig heti háromszor fut. Átlagosan 4,3 kilométert futunk le - az emberek 48%-a 2-5 kilométer közötti távolságot, 22%-a pedig 5-10 kilométert. A megkérdezettek 58%-ban a fitten tartás, 43%-ban a kikapcsolódás, 31%-ban a fogyás, 8%-ban pedig a versenyekre való felkészülés miatt fut. A válaszok szerint este vágunk neki a távoknak, és általában egyedül. Már, ha nem számoljuk okostelefonunkat, melyen keresztül minden ismerősünk láthatja a megtett kilométereket. A futók 62%-a fut valamilyen technológiai eszközzel, főként okostelefonnal, 38 százalékuk pedig valamilyen futóapplikációt is használ.

Kilométer és kalória

Az applikációkkal kapcsolatban legfőbb elvárásunk, hogy minél pontosabbak legyenek, hiszen néhány méter tévedés, például egy 21 kilométeres félmaratonnál, már jelentős eltéréshez vezet. Persze vannak távok és futástípusok, ahol emiatt már nem is az okostelefonok jelentik a jó megoldást, hanem a futó- vagy sportórák.

A legtöbb alkalmazás kellően pontos a rövidebb távokhoz - ami fontos is, hiszen a felhasználók nagy része (a kutatásban szereplők 84%-a) leginkább a megtett kilométerekre kíváncsi. Ezen felül 56%-uk a futótevékenységét követi, 35%-uk pedig az elégetett kalóriákat számolja az alkalmazásokkal.

Pár tuti applikáció

Miután a futó appok óriási népszerűségnek örvendenek, a piacon izgalmas verseny alakult ki. Ennek persze a felhasználók csak örülhetnek, hiszen jobbnál jobb és ötletesebb alkalmazások közül válogathatnak, a zeneszolgáltatástól kezdve az interaktív drukkoláson át az alapvetőnek számító statisztikavezetésig.

Az egyik legnépszerűbb futós app, a Nike Running Club például sokak számára zenei funkciói miatt szimpatikus. Könnyedén rácsatlakoztathatjuk a Spotify-t, pace music funkciója segítségével pedig az alkalmazás olyan zenét játszik le nekünk, ami megegyezik futótempónkkal. Apróságnak tűnik, de óriási segítség. A Nike Running CLub segítségével ezen felül eredményeinket képekkel, térképekkel és persze adatokkal oszthatjuk meg ismerőseink között.

Sok szolgáltatás valóban fantáziadús

A Strava legutóbbi frissítésével már valóságos portállá alakult. A több mint egymillió aktív felhasználóval rendelkező futóalkalmazáson keresztül 36 elismert sportoló készít bejegyzéseket, képekkel, tippekkel, beszámolókkal, sőt komplett edzéstervekkel is, hogy mindenki a legjobbaktól tanulhasson, és azáltal kapjon extra motivációt, hogy belelát egy profi felkészülésébe.

Az Adidas Running alkalmazással élőben követhetjük ismerőseink futását, drukkolhatunk nekik, de akár versenybe is szállhatunk velük. A legtöbb futóappnál - van még bőven, hiszen az előbbieken túl rengetegen használják még pl. a RunGót, a MapMyRunt, a Smashrunt vagy a PUMATRAC-et is - az a legnépszerűbb funkció, hogy rendkívül egyszerűen tekinthetjük át korábbi futásainkat: mikor mennyit futottunk, milyen idővel, mennyi kalóriát égettünk el közben, és mennyi volt az átlagsebességünk.

Az adatok rögzítése, kiértékelése tehát amatőr és profi futónak egyaránt számít. Persze ne csak teljesítménymániából fussunk, hanem egészségünk megőrzése számítson a leginkább.

Futás magazin - lead

Légy felkészült!

Légy felkészült!

Ne hagyd, hogy egy váratlan sérülés hosszú időre kizökkentsen a megszokott életből! Személyre szabott megoldásaink nemcsak pénzügyi, de orvosi asszisztencia szolgáltatást is nyújtanak.

Érdekel

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek futás témában

Érdekel a futás?

Olvasd el az NN Magazinunk írásait a témában.

Tartalom megjelenítő

5 ok, amiért jó együtt edzeni a kollégákkal

A futás csapattal együtt valódi élménnyé válhat: közelebb hoz a munkatársaidhoz, motiválhatjátok egymást és biztosan elmentek edzeni!

Részletek

Egy kör, de milyen kör!

Az NN Ultrabalaton Magyarország legnépszerűbb tókerülő futóversenye. A hangulat mellett azonban még jó néhány dolog miatt legendás. Hogy melyek ezek? Mutatjuk!

Részletek

Bemutatkozik az NN Running Team

Az NN Csoport és a Global Sports Communication a tavaszi futószezon kezdetén jelentette be egyedülálló együttműködését, az NN Running Team létrehozását.

Részletek