Smarticle - Életbiztosítás - 18 - Életbiztosítással könnyebb

Magazin /  Gondoskodás  / Egy jó életbiztosítás sokkal többet tud, mint gondolná

Egy jó életbiztosítás sokkal többet tud, mint gondolná


A hazai lakosságban is egyre inkább tudatosul, hogy létezik olyan pénzügyi megoldás, amely anyagi segítséget nyújt akkor, amikor egy váratlan tragédia miatt a szeretteink megélhetése, a kitűzött célok elérése, vagy a hitelek törlesztése veszélybe kerül. Ez anyagilag nem is különösebben megterhelő, hiszen már napi pár száz forintos költséggel köthető kockázati életbiztosítás, amellyel felkészülhetünk a nem várt eseményekre.

Milyen életbiztosítást válasszak?

A kockázati, sokszor klasszikusnak nevezett életbiztosítások évtizedek óta elérhető termékek a hazai piacon, sőt, hosszú időn keresztül szinte az egyedüli életbiztosítási lehetőséget jelentették. A klasszikus életbiztosítás mellett mára a befektetési egységekhez kötött és a megtakarítási életbiztosítások is népszerűek lettek. De mit is takarnak pontosan ezek a megnevezések? Röviden igyekszünk rávilágítani az egyes típusok legfontosabb jellemzőire.

Befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás megtakarítási formaként azoknak ajánlott, akiknek a kockázatvállalási hajlandóságuk magasabb és hosszú távú befektetés mellé életbiztosítási védelmet is szeretnének.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítást pedig elsősorban azoknak, akik fel szeretnének készülni a nem várt eseményekre: akik gondoskodnának házastársuk, gyermekük anyagi biztonságáról, mely a hirtelen kieső jövedelem miatt komoly veszélybe kerülhet.

  • Az alapvető különbség a két termék között, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás mindig kifizetéssel szűnik meg, míg a kockázati csak akkor, ha ? bizonyos, a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén - megtörténik a baj.
  • Nagyon sarkosan: kockázati életbiztosítás esetén leginkább akkor örül az ügyfél, ha a fix tartam lejáratakor nem fizet a biztosító, hiszen ez azt jelenti, hogy a biztosítási esemény nem történt meg, azaz nem következett be tragédia.

Megtakarítás biztosítási védelemmel

Egy életbiztosítás hozzásegíthet bennünket hosszú távú pénzügyi céljaink eléréséhez is, hiszen léteznek olyan konstrukciók, amelyek a megtakarítási lehetőség mellett nem várt helyzetekre fedezetet nyújtó biztosítási elemmel is rendelkeznek. Megtakarítási cél lehet például a gyermek jövőjének megalapozása, és mindez úgy, hogy közben klasszikus biztosítási védelem is kapcsolódik hozzá.

Fontos az előretekintés

Noha a kockázati életbiztosítások népszerűsége nő hazánkban, tőlünk nyugatabbra mégis előrelátóbbak az emberek. Az EU-n belül nem ritka, hogy a megtakarítások felhalmozása előtt egy-egy kockázati életbiztosítás megkötésével bebiztosítják magukat és családjukat az emberek, s csak ezután kezdenek el egyéb befektetési lehetőségeket keresni. A kockázati életbiztosítások általában "azonnali" védelmet nyújtanak: a biztosító a szerződésben szereplő biztosítási összeget teljesítheti akár a szerződési tartam elején is, ha bekövetkezik a sajnálatos biztosítási esemény.

Ami pedig a ráfordításokat illeti, fontos tudni, hogy a várható élettartam növekedésével és a jobb egészségügyi ellátásnak köszönhetően az emberek életminősége javuló tendenciát mutat, ezzel párhuzamosan a biztosítók kockázatvállasának ára pedig csökken. Az NN Biztosítónál például akár havi 5.000 forint körüli díjtól több millió forintos fedezetet lehet vásárolni akár orvosi vizsgálat nélkül is, mindössze egy egészségügyi nyilatkozat kitöltését követően.

Mit tud még?

Akár egy váratlan tragédiára szeretnénk felkészülni, akár hosszú távú megtakarítási céljaink vannak, ezt az életbiztosítást kiegészítő biztosításokkal tehetjük teljesebbé, és így további nem várt eseményekre, élethelyzetekre is fel tudunk készülni, amelyek hatással vannak a mindennapjainkra, életvitelünkre. A kiegészítő biztosítások skálája szerencsénkre elég széles, így könnyen megtalálhatjuk azokat az elemeket, amikkel biztonságban tudhatjuk magunkat és akár szeretteinket is. 

A fent említett mindhárom rendszeres díjas életbiztosítási típus mellé választható kiegészítő kockázati védelem. Általa olyan esetekre is felkészülhetünk, amikor ugyan nem történik haláleset, de a család rendkívüli (esetleg élethosszig tartó) kiadásokkal szembesül, vagy csak épp egy időre esik ki a biztosított keresőképessége.

Smarticle lead - életbiztosítás - életút

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Gondoskodás - elosztó gyűjtő tartalom

Tartalom megjelenítő

Amit az életbiztosításokról tudni kell

Sokan úgy gondolják, hogy az életbiztosítás "gyümölcsét? már nem élvezhetik, ám létezik olyan megoldás, amely a családon kívül nekünk is segít.

Részletek

Kiegészítő biztosítás az életbiztosításunk mellé

Életbiztosításunk érték és védelem is egyben. Kiegészítő biztosításokkal tovább szélesíthetjük a védőhálónkat.

Részletek

Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

A gyerekek kirepültek a szülői házból? Akkor fordítsunk magunkra is figyelmet, valamint tervezzük meg azt, miként könnyítjük meg gyermekünk helyzetét, ha egy nem várt eseménnyel kell megbirkóznia.

Részletek