Ilyen, amikor egy leendő anya aggódik a szülés miatt


Szülünk. Akkor is, ha több mint hétmilliárd ember él a földön, vagyis egészen hétköznapi dologról van szó, nekünk különleges. Ez a mi történetünk, számunkra megismételhetetlen és egyedi. És aggódunk. Minden miatt. A terhesség alatt nemhogy csökkenne, csak szaporodik a kérdések száma, és minden kérdés valami aggodalomhoz köthető.

Nem jön-e túl korán? Nem jön-e későn? Minden rendben lesz? Mennyi a komplikációmentes szülés aránya? Biztonságos a kórház? És az autó? És a cumisüveg? És a lakás? Mi az elfogadható biztonsági szint? Olyan nincs, hiszen földrengés és zivatar ellen nem véd semmi.

Mi az ideális védelmi szint? Gyerekülés, mellszívó, rácsos ágy, kutya kinn alszik a nappaliban. Folsav, C-vitamin, vas, kálcium, hogy a gyerek mindent megkaphasson. Hal. Hal az kell az omega 3 miatt, amiről most nem tudnám biztosan megmondani, mi, de ettől okosabb lesz a gyerek. Ezeket mindenképp meg kell vennem. És nem hagyom abba a futást sem, csak lassabban és kevesebbet edzek.

Mi az ideális védelmi szint? Mire nem gondoltam még? Biztosítás? Életbiztosítás? Kockázati? Az csak akkor fizet, ha meghalok, nem? Pillanatnyilag nem ez szerepel a tervek között, de szerencsére másra is jó lehet, ha egyéb kockázati védelmet is választok. Például betegségre, kórházi tartózkodásra. Épp szülök. Ha szülök, akkor is érvényes? A kórházi benntartózkodás után jár, ha legalább három napot benn kell lenni? Remek, én négy napot leszek, reméljük, nem sárgul be a gyerek, és akkor csak négy nap. De sosem árt egy kis napi díj. Hadd nézzem!

Jöhetett volna kicsit korábban is az ötlet, de a második gyereknél jó lehet. Egy évvel a szülés előtt kell megkötni. Végül is jó eséllyel be lehet lőni, lesz-e még egy gyerek. Jó, nem mindenkinek sikerül, eltérően ítéljük meg az ideális védelmi szintet. És a "még egyből" még kettő lesz.

A másodiknál akkor szóba jöhet egy ilyen. De lehetne más is, elvégre sosem lehet tudni. És még az első sincs meg. Lány Lány lesz, igen. Nem akarom, hogy valami szörnyű betegséget kapjon, ha most kellene az ideális védelmi szintet meghatározni, akkor azt mondanám: az sem elég, ha már most kötök neki biztosítást felnőtt korára mellrák ellen is - igen, már ilyen is van, például az NN Biztosítónál. Kár hogy a mellrákot nem lehet - úgy, ahogy van - kiiktatni. Meg a többit, a szívrohamot, agyvérzést. Nem köthetünk mindenre biztosítást. De mi az ideális védelmi szint a szülő esetében?

Attól tartok, ilyen nincs, de ha lenyugszom, talán ésszerűen fel tudom mérni. Meg kell tudni határozni, mi az, ami tényleg segít. Ha kiesik a férjem a munkából azelőtt, hogy én vissza tudnék menni dolgozni, mi segítene? Mekkora összeg? Betegség, baleset, mi oldaná meg az anyagi és egyéb gondokat? Mennyi? Ötévi fizetés? Ezt mondják a szakértők. Ha költeni kell a felépülésre, sőt akár új munkahelyet is kell keresni, akkor bizony, szükség lehet ekkora összegre. És bármikor jöhet valami nem várt esemény.

További hasznos cikkek

Tíz tipp apáknak: ezt tedd, ha gyereked született

Íme, 10 pénzügyi, illetve attól távol eső hasznos tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik.

Részletek

Csak egészség legyen

Amikor Anikó megtudta a diagnózist, teljesen megdöbbent: évente 5400-5500 nő éli át ugyanezt, ez a leggyakoribb női daganatos megbetegedés.

Részletek

Van védelem a rettegett betegségek ellen

Nem nagy újdonság, hogy a magyarok egészségi állapota messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, korán halunk és kevesebbet foglalkozunk az egészségünkkel.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN