Máté vagy Móni - ki a jobb befektető?


Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy vajon a nők vagy a férfiak bánnak-e jobban a részvényekkel, elsőre sokan a férfiakra szavaznának. Elvégre a filmeken a Wall Street-en csupa férfi bróker dolgozik. A számok azonban mást mutatnak.

 

Tery Odean, a University of California professzora hosszú éveken át tanulmányozta a részvénykereskedelmet ebből a szempontból. Egy hét éves kutatás során kutatótársaival arra jutottak, hogy az női befektetők 2,3%-kal jobban teljesítettek a férfiaknál, a női befektetői csoportok pedig egyenesen 4,6%-kal körözték le a férfiakat.

És hogy mi a titkuk? A visszafogottság.

A férfiak egyszerűen merészebbek, gyakrabban és kevésbé megfontoltan adnak el és vásárolnak. A kutatás kimutatta, hogy a férfiak 45%-kal többet kereskedtek a nőknél, és a több döntési helyzet több rossz döntést is hozott. Több kutató is arra jutott, hogy a férfiak a részvénykereskedelmet is egyfajta versenynek tekintik, ahol bizonyítaniuk kell. Ülni a papírokon pedig nem különösebben férfias viselkedés...

Emellett a férfiak - szintén büszkeségből - tovább tartanak ki a rosszul teljesítő papírok mellett, mint nőtársaik. Megrögzöttebben hisznek abban, hogy hamarosan jön majd a felívelés, nem szívesen ismerik el, hogy rossz lóra tettek, míg a nők egyszerűbben és - lássuk be - racionálisabban döntenek: ami nem teljesít, attól megszabadulnak, hogy másra koncentrálhassanak.

Elég sokat elárul a két nem különböző stratégiájáról és annak sikerességéről a témáról írt egyik kötet címe: Warren Buffett Invests Like a Girl: And Why You Should, Too (Warren Buffett úgy fektet be, mint a lányok - és Önnek is úgy kellene).

Nézzük meg mi a helyzet az NN Biztosítónál.

A cég az elmúlt 10 évben több mint 50 ezer darab euró alapú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást értékesített, és az eurós befektetést választók között egy kicsi előnyt élveznek csak a férfiak: a szerződők 56%-a az erősebb nemhez tartozik. Érdekes ugyanakkor, hogy a nemek aránya a fővárosban a leginkább kiegyenlített - a férfi szerződők aránya itt mindössze 8 százalékkal haladja meg a nőkét.

További hasznos cikkek

A váratlan kiadásokra nem lehetetlen felkészülni

Tudjuk, hogy lesznek a jövőben komolyabb egyszeri kiadásaink. De hogy készüljünk ezekre, ha azt sem tudjuk, pontosan mikor lesz szükség a pénzre?

Részletek

Bárkivel megtörténhet, avagy mire jók az életbiztosítások?

Senki sem tudhatja, mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő 10 év.

Részletek