Magazin /  Megtakarítás / 5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkozol

5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkodsz

2024.01.15. |  3 perc

Valóban jobb euróban félretenni? Kinek, milyen élethelyzetben és milyen időtávra érdemes ezt a megoldást választania? Cikkünkben 5 olyan szempontot mutatunk, melyek segíthetnek mérlegelni, hogy számodra megfelelő forma lehet-e az eurós megtakarítás.

Valóban kevesebbet ér megtakarításunk

A forint euróhoz mért gyengélkedése már évek óta sok fejtörést okozott a magyar lakosság jelentős részének. Hiszen nem csak az infláció, de még a forint árfolyamesései miatt is egyre jobban elértéktelenedett az évek során nehezen felhalmozott megtakarítás, amelyet rövidebb-hosszabb távú céljainkra tettünk félre valamilyen formában.

Ahogy ezen az interaktív grafikonon is látható, az elmúlt 5 évben például folyamatosan nőtt a különbség a két deviza között. 2018-ban például 317 forint körül mozgott a középárfolyam, míg 2024 január közepén ez az érték 379 forint körüli.

Valóban jobb euróban félretenni?

A fentiek alapján egyértelműnek látszik a képlet: tartsuk euróban a megtakarításunkat, így legalább az árfolyamkockázatoktól mentesülhetünk. A valóság azonban ennél egy fokkal bonyolultabb: nem biztos, hogy mindenkinek egyformán megéri az eurós megtakarítás. Tegyünk fel magunknak pár kérdést, hogy lássuk, személy szerint nekünk érdemes-e euróban tartani a pénzünket!

1. Forintban vagy euróban kapod a fizetésed?

Az ideális az, ha egyébként is euróban kapjuk a jövedelmünket. Így eurós befizetéseinkkel árfolyamkockázat nélkül fektethetünk euróalapú eszközökbe, például befektetési egységekhez kötött életbiztosítás esetén eurós eszközalapokba. 

Ha forintban kapjuk a jövedelmünket, akkor sem kell azonban az euróalapú megtakarításról lemondanunk. Követhetjük azt az ismertebb forgatókönyvet, hogy forintunkat befizetjük például egy megtakarítási célú életbiztosításba vagy nyugdíjbiztosításba –, de ezt átváltást követően euróba tartják nyilván, és euróban jegyzett befektetésként visszük tovább a pénzünket. Itt természetesen számolnunk kell az árfolyamveszteséggel és az átváltás költségeivel.

2. Sok kicsi vagy egy nagyobb összeg helyét keresed?

Ha forintban érkezik a fizetésed, és egy nagyobb összeget helyeznél el eurós megtakarításban, érdemes figyelned az árfolyam alakulását és kivárni a lehető legjobb pillanatot. Ha rendszeresen tennél félre, akkor nincs „legjobb pillanat”, hiszen az árfolyam hónapról hónapra változik. 

Vegyük a rosszabb forgatókönyvet: drágul az euró. Ez esetben amennyivel emelkedik az euró árfolyama, ennyivel többet kell befizetnünk forintban havonta erre a számlára, ami árfolyam kockázattal jár. Rendszeres eurós megtakarításnál érdemes tehát olyan havi keretet belőni, ami nem jelent extra megterhelést az ingadozások ellenére sem.

3. Rövid vagy hosszú távban gondolkodsz?

Lehet, hogy csak a jövő évi nyaralásig szeretnénk fialtatni a pénzüket, de az is lehet, hogy nyugdíjas éveink életszínvonalát szeretnénk megalapozni. Előbbi esetben egy devizaalapú megtakarításra legfőképp az aktuális árfolyamingadozások hatnak, hosszú távon azonban már más a helyzet. Itt azt érdemes mérlegelni, hogy hosszútávú céljaink szempontjából melyik deviza értékállóságában bízunk. Vagyis itt a stabilitás lehet a legfőbb érték számunkra.

4. Egyféle megtakarítást választanál, vagy szeretnél több lábon állni?

Akár kisebb, akár nagyobb összegű megtakarításról van szó, mindenképp érdemes nem egy lapra feltenni mindent. Nagyjából ez a diverzifikáció, ami annyit jelent, hogy több lábon állunk pénzügyeinkben. Célunk ezzel nem más, mint hogy csökkentsük a kockázatainkat – hiszen minden egyes pénzügyi lépésnek van valamekkora kockázata, még annak is, ha betesszük a pénzt egy széfbe. Ennek egy ésszerű módja lehet, hogy többféle devizában tartjuk a megtakarításunkat. Így, ha esetleg valamelyik árfolyamváltozása vagy inflációs helyzete kedvezőtlenül alakulna, a másik stabilitása segíthet ennek átvészelésében.

5. Biztosra mennél vagy kockáztatnál a nagyobb hozamért?

A jó hír, hogy az eurós megtakarítások esetében legalább olyan széles a paletta, mint a forintos megtakarítások esetén: a lekötött betéttől a befektetésekig mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást. A helyes döntés meghozatalához érdemes az elérhető hozamokat, kapcsolódó költségeket és az inflációs várakozásokat is mérlegelni.

Ha cikkünk alapján úgy látod, számodra megfelelő forma lehet az eurós megtakarítás, akkor érdemes tovább olvasnod.

Biztosítsd a jövőd euróban!

A jelenlegi gazdasági helyzet rávilágít arra, mennyire fontos a tudatosság, és hogy anyagi biztonságunk érdekében érdemes több lábon állni. Szeretnél felelős pénzügyi döntést hozni? 

Eurós megtakarításunkkal tehetsz azért, hogy ami ma igazán fontos számodra az életedben, azt 10-15 vagy akár 20 év múlva is megengedhesd magadnak és szeretteidnek.

Pénzed euróban tartjuk nyilván és fizetjük ki. Biztosítási védelemben is részesülhetsz. Széles eszközalap kínálatból választhatsz kockázatvállalási hajlandóságod szerint.

Megtakarítás euróban

Számodra is fontos, hogy hosszú távon megóvd megtakarított pénzed értékállóságát? Válassz eurós megtakarítást! 71 eurótól havonta.

 

Ez is érdekelhet!

Mit tehetünk ma a holnap biztonságáért?

Mi lehet a legjobb válasz, amikor a külső feltételek kiszámíthatatlanabbá válnak? Hogyan gondolkozzunk a pénzügyeinkről válság idején?

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Mitől lesz minőségi az életünk?

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké. Kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet?

Részletek