92 - Tücsök és a hangya

Magazin /  Megtakarítás  / Tücsök és a hangya

Tücsök és a hangya

 

Szinglik - A szabadság és anyagi függetlenség vonzásában


Egyedülállónak lenni egyáltalán nem ördögtől való dolog, szerencsére a filmek és tv-műsorok is azt mutatják, hogy addig is teljes és boldog életet tudunk élni, amíg megtaláljuk az igazi társunkat. Az egyedüllét lehet átmeneti választás, de lehet tudatos döntés eredménye is. Szingliként is fedezzük fel a jó dolgokat, vegyük kezünkbe a sorsunk irányítását, így leszünk boldogok és anyagilag szilárdak.

A szinglik arra törekszenek, hogy felfedezzék az élet napos oldalát
A szinglik arra törekszenek, hogy felfedezzék az élet napos oldalát

A szingliség a 21. századra mind a társadalmat, mind a gazdaságot erősen befolyásoló tényezővé vált. Kritikusai szerint az egyedülálló életforma magányossá és kiszolgáltatottá teszi az embereket, ami az egészségükre is negatív hatással van. Ez a feltételezés azonban megdőlt, hiszen rengeteg szingli tudatosan választotta az egyedüllétet, ahol boldogan és a párkapcsolati stressztől mentesen építhetik fel karrierjüket.

A fent már említett Területi Statisztika című folyóirat Rövid Irén által publikált írás szerint a most 20-as, 30-as éveikben járó fiatal generáció szingli életformája mára világjelenséggé nőtte ki magát. A legtöbben pénzügyi sikerre, karrierre törekszenek, míg az emberi kapcsolataikat háttérbe helyezik. Ezek a szinglik többnyire magasan képzettek, multicégeknél akár 10-12 órát is dolgoznak azért, hogy magas jövedelemre tegyenek szert, így nem meglepő, hogy a kevés szabadidejükben nem feltétlen a párválasztásra koncentrálnak.

Mostanra már annyira beépült a mindennapjainkba a szingliség fogalma, hogy szerencsére levetkőzte magáról az elavult tévhiteket. Csak kevesen gondolják úgy, hogy egy egyedülálló ember szükségből választja ezt az életformát.

Szinglinek lenni vajon tényleg más?

Sokszor hangzik el az a kérdés: vajon szeretne-e az adott ember párkapcsolatban élni? Van-e megfelelő motivációja arra, hogy megossza egy másik féllel az életét? Hosszú ideje házasságban élőknek gyakran nehéz elképzelniük, hogy valaki tudatosan választja ezt az életmódot.  

Könnyebben ismerkednek, több minőségi barátsággal rendelkeznek.
Könnyebben ismerkednek, több minőségi barátsággal rendelkeznek.

Egyedülállónak lenni nem egyenlő azzal, hogy valaki magányosnak érzi magát, sőt sok esetben számos egyedi előnnyel is jár. A szinglik általában sokkal nagyobb ismeretségi körrel rendelkeznek, mint a párkapcsolatban élők. Sok esetben könnyebben ismerkednek, több minőségi barátsággal rendelkeznek, valamint gyakran jobb a viszonyuk a családjukkal. 

Lehetőségük van több időt tölteni önmagukkal, ezért egyszerűbben tudják rendezni céljaikat és jövőjüket. Előtérbe helyezik saját maguk fejlesztését, hiszen kizárólag csak egy emberért tartoznak felelőséggel. 

És ha csak most csöppentünk bele ebbe az élethelyzetben, akkor se csüggedjünk!

Szuper tippek szingliknek - éljünk szabadon!

Ha a Szingliség hirtelen jelent meg az életünkben, akkor se essünk kétségbe. Hiszen bizonyára sokan kerültünk már olyan szituációba, ahol egy ígéretesnek tűnő párkapcsolat hirtelen véget ért, ami után határtalanul szomorúak voltunk és kilátástalannak éreztük jövőnket. Amíg nem tudatosítottuk magunkban, hogy a felmerülő problémáinkat mi magunk tudjuk megoldani, addig nagyon nehéz volt, bármit is pozitívan szemlélni. Minden csak választás kérdése, így a boldog szingli élethez rengeteg szuper tippen keresztül juthatunk el.

Utazzunk egyedül, és élvezzük ki, hogy mindent csak magunk tervezünk el.
Utazzunk egyedül, és élvezzük ki, hogy mindent csak magunk tervezünk el.
  1. Lehetőségeink felismerésével és elfogadásával új dolgokat tanulhatunk, fejlődhetünk, vagy új ismeretségeket köthetünk.
  2. A mások iránti bizalommal erős emberi kötelékeket alakíthatunk ki. Ne féljünk megmutatni magunkat, mindannyiunknak van erős és érzékeny oldala.
  3. Változtassuk meg életünket és azon tulajdonságainkat, amelyeket nem szeretünk. Csak mi tudjuk lehetőségeinket jobbá varázsolni. Engedjük el a fülünk mellett a rosszindulatú megjegyzéseket, ne higgyük el, hogy azért nem találunk párt, mert válogatósak vagy idősebbek vagyunk.
  4. Szelektáljuk ki életünkből a negatív embereket. Az önsajnálat, a félelemmel teli szavak ragadósok. Ne hagyjuk, hogy ez bármilyen módon is befolyásolja életünket.
  5. Szabadidőnkben foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek "szinglis" programok. Utazzunk egyedül, és élvezzük ki, hogy mindent csak magunk tervezünk el. Tartsunk laza hétvégi otthoni pihenést, ahol egész nap a kedvenc sorozatainkat nézzük. 
  6. Törődjünk magunkkal! Időnként menjünk el egy frissítő masszázsra vagy egy szépségszalonba. A külső szépség vonzóvá teszi és vidámmá a lelkünket is.
  7. Sok a stressz? Találjunk meg a hozzánk legközelebb álló mozgásformát, ami segít levezetni a felesleges feszültséget.
  8. Figyeljünk mindenre! Magunkra és a körülöttünk lévő világra, fedezzünk fel új dolgokat, tegyünk szert új ismeretekre vagy hobbira.

Szinglik és a pénzügyek

Vajon mégis mi a helyzet egy  egyedülálló háztartás életszínvonalával? Rezsi szempontjából bár látszólag még kedvező is lehet az egyedül élés, hiszen kizárólag egy ember fogyasztása után kell fizetni a közüzemi számlákat, azonban ezek számottevően nem jelentenek nagyobb különbséget egy család kiadásaihoz képest. Mivel a rezsi kapcsán felmerülnek állandó díjak, mint a bérlet vagy közösköltség, így az egyszemélyes háztartások számára bizonyos havi díjak ugyanakkora megterhelést jelentenek, mint ahol többen élnek és többfelé osztódnak ezek a kiadások. Habár a szinglik gyakran töltenek be jól fizető pozíciókat a munkahelyükön, sok informatikusok és a szoftverfejlesztő van például közöttük, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne veszíthetnék el egyik pillanatról a másikra a munkájukat.  Ez az élethelyzet komoly problémákat szülhet, hiszen egyedül élőként kevesebb mentőövre van esély, mint a családban élőknek, ahol az egyik fél ki tudja segíteni anyagilag a másikat. Így a kérdés az, lehetősége van-e fedezni a kieső időszakot, vagy van-e olyan a családban, aki támogatni tudja. Mi történik akkor, ha egyik opció sem működik? Az NN jövedelempótló kiegészítő biztosítása ilyenkor hasznunkra lehet, hiszen átmeneti hosszabb munkanélküliség esetén anyagi segítséget nyújthat számunkra.

Jellemzően az egyedül élő emberek - kortól és nemtől függetlenül - gyakran csak saját magukra számíthatnak pénzügyi szempontból. Ha nem áll rendelkezésükre egy nagyobb megtakarítás, akkor igen nehéz helyzetbe is kerülhetnek. Az anyagi biztonságra való törekvés megoldó kulcsa: egyedülállóként már egészen másként kell gondolkodnunk a pénzügyekről, mert sok esetben nincs olyan tartalék, amihez hozzá lehet nyúlni.

Mivel egy szingli kizárólag magára számíthat, és magáért vállal felelősséget, így elengedhetetlen az előrelátás. Tudatos pénzügyi döntéseknek köszönhetően, sokkal egyszerűbben éri el a célját, ahol jóval kevesebb önerőt kell majd befektetnie.

Ezért kiemelkedően fontosnak, hogy az önálló, független emberek is rendelkezzenek valamilyen megtakarítással, azért, hogy hosszú távú céljaik elérését támogatni tudják. 

Ha Ön is úgy érzi, hogy szeretne tenni saját jövőjéért, akár a későbbi anyagi biztonságáért, jó helyen jár. Az NN Biztosító megtakarítási megoldásai közül igényei szerint választhat. Annak érdekében, hogy az Ön számára leginkább megfelelő megoldást megtaláljuk, kérje szakértő partnereink segítségét.

Életkapu 2 gombos banner

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek megtakaritas témában - cím

Tartalom megjelenítő

Felnőtt gyermekek a Mamahotelben! Kényelem vagy valami más áll a háttérben?

Természetes, hogy egy szülő mindent megtesz a gyermekéért - ha kell harcol érte, ha kell megvédi, ha kell mindenben támogatja -, és sokszor átesik a ló túloldalára, mert nagyon vékony az a határvonal, ami elválasztja az önállóságot a Mamahoteltől. Hogyan neveljük őket mégis tudatosan?

Részletek

A jó pénzügyi szokások tanulhatók

Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, leginkább biztoságban szeretnénk őket tudni. Hogyan támogathatjuk jövőjüket céljaik elérésében?

Részletek

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek