Titkolózni nem szabad, a gyerekeknek is tudniuk kell a betegségekről


Ha anya, vagy apa beteg lesz, az iszonyatos lelki és anyagi terheket róhat a családra. Mindkettőre lehet és érdemes is felkészülni. Ami biztos: titkolózni nem szabad, a gyerekeknek is tudniuk kell a betegségről, erőt adhatnak a szülőnek a gyógyuláshoz.

Kevés szó esik egy komoly megbetegedés lelki nehézségeiről. A családban mindenképpen tisztázni kell a betegséggel járó változásokat, itt különös gondot kell fordítani arra, mit és hogyan kommunikálunk a gyerekeknek. A legfontosabb: el kell mondani, ha apa vagy anya beteg. A titkolózás bizonytalanságot szül, előzzük meg, hogy a gyerekek maguk kezdjenek el elméleteket gyártani! Egyébként is felesleges a betegség elhallgatása, hiszen a gyerekek megérzik, ha baj van a szüleikkel - legyen szó akár válásról, a munkahely elveszítéséről, vagy súlyos betegségről.

Mit mondjuk a gyerekeknek?

Már az elején érdemes őszintén leülni a gyerekekkel és életkoruknak megfelelően elmondani, milyen betegségről is van szó, milyen tünetekkel jár és hogyan történik a gyógyítás, gyógyulás. A kisebb gyermekeket jobb megnyugtatni: nem ők tehetnek a betegségről, nem miattuk van. Hiszen a felnőtt nem hős, ő is lehet beteg. Jobb őket felkészíteni arra is, hogy a gyógyulás nem megy simán és gyorsan. Mivel súlyosabb betegségek esetén a kezelés akár hosszabb ideig is eltarthat, fontos, hogy lássák a gyerekek folyamat végét, és azt is, hogy az élet nem áll meg.

A gyógyulásban a megelőzés mellett a felkészülés is nagy segítséget jelent. Ha a diagnózis felállítását követően egy családnak döntenie kell a következő lépésekről, nagy könnyebbséget jelent, ha biztos az anyagi háttér. Ebben segíthet az NN Biztosító élet- és egészségbiztosítása, amely egyrészt anyagi, másrészt kézzel fogható segítséget nyújthat, például éjjel-nappal elérhető orvosi call-center tanácsadással.

A biztosítási összegből szükség szerint fedezhetők a gyógyszeres kezelés költségei és maguk a gyógyszerek is. Ha pedig nem kell aggódni az anyagiak miatt, akkor sokkal nyugodtabban tud a beteg a családjával és a gyerekekkel foglalkozni, miközben a gyógyulásra koncentrál.

További hasznos cikkek

Ilyen, amikor egy anya aggódik a szülés miatt

A terhesség alatt nemhogy csökkenne, csak szaporodik a kérdések száma, és minden kérdés valami aggodalomhoz köthető.

Részletek

Tíz tipp apáknak: ezt tedd, ha gyereked született

Íme, 10 pénzügyi, illetve attól távol eső hasznos tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik.

Részletek

5+1 nem evidens dolog, ami megvéd a betegségektől

Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a betegségek vagy a rák kialakulásának megelőzéséről van szó.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN