Nyomkodja a mobilját séta közben? Nem hinné, hányan szenvednek emiatt balesetet

Évente tízezreket ér baleset sportolás, autóvezetés, motorozás vagy éppen az esti séta közben, de sokan sérülnek meg saját otthonukban is. Melyek a leggyakoribb sérülések, mit érdemes betenni a nyaralásra összeállított elsősegélydobozba, és mit kell tennünk, ha éppen a mellettünk kerékpározó esik egy hatalmasat? Erről kérdeztük a szakorvost.

Még a zebrán is a telefonunkat nyomkodjuk

Július, augusztus és szeptember - baleseti statisztikák szerint ez a három "legveszélyesebb" hónap. A Központi Statisztikai Hivatal(KSH) adatai szerint legalábbis évről évre ekkor történik a legtöbb közlekedési baleset, de a gyermekbalesetek száma is a tanév végével kezd emelkedni. Tavaly összesen 21 927-en szenvedtek közúti balesetet, és bár a legtöbben autójukkal ütköztek vagy sodródtak ki az útról, a KSH-adatok azt mutatják, a tavaszi-nyári hónapokban a motoros és a kerékpáros balesetek száma is nő. Sőt, gyalogosokat is meglepően gyakran ér kisebb-nagyobb baleset az utcán vagy az úttesten: 2016-ban például 2552 esetben történt gázolás.

Sok balesetet némi odafigyeléssel könnyű lenne megelőzni, legalábbis erre hívta fel a figyelmet egy 2016-os, hat európai fővárosban végzett kutatás, amely szerint a gyalogosok 17 százaléka rendszeresen telefonál, olvas e-mailt vagy ír sms-t sétálás közben. A 25 és 35 év közötti megkérdezettek 9,2 százaléka például üzeneteket szokott olvasni vagy írni, 6 százalékuk zenét hallgat, többen pedig egyszerre írnak üzenetet és telefonálnak headsettel. A 35 évnél idősebbeknél sem sokkal alacsonyabb ez az arány, a kutatás 35-45 éves résztvevőinek 7,5 százaléka, a 45-60 évesek 5,6 százaléka ír vagy olvas üzeneteket séta közben. "A testünk teljesen védtelen egy közeledő autóval szemben, ezért nagyon komoly sérüléseket szerezhetünk" - mondja Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd traumatológus és lábsebész, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ vezetője, aki szerint olyan triviális tényezők is okozhatnak kisebb baleseteket séta közben, mint például egy nem megfelelő lábbeli. "A közkedvelt flip-flop papucs például alkalmatlan egy hosszabb sétához vagy városnézéshez, hiszen nem tartja a lábat. Ilyen papucsban könnyen el lehet csúszni, nagy tömegben hátulról ráléphetnek a papucs sarokrészére, aminek esés lehet a vége".

Nem kell ahhoz síelni, sziklát mászni, raftingolni vagy éppen snowboardozni, hogy bekövetkezzen a baj, a legegyszerűbb - a nyári hónapokban kifejezetten népszerű - mozgásformák, például futás vagy kerékpározás közben is könnyen megsérülhetünk. Főleg akkor, ha felkészületlenül kezdünk sportolni. "Sokan túlsúlyosan kezdenek el futni, betonon futnak, nem vesznek speciális futócipőt, nem kérik edző segítségét, mert úgy gondolják, futni mindenki tud. Pedig a futás helyes technikáját is meg kell tanulni" - sorolja a kezdő futók leggyakoribb hibáit a traumatológus, aki szerint legtöbbször a sarok és az Achilles-ín sérül meg, vagy kifordul a boka. "A kerékpáros balesetekben ezzel ellentétben leggyakrabban a csukló, a tenyér és a váll sérül, hiszen az esést a kezünkkel tompítjuk, de nagyon gyakori a kulcscsonttörés is" - magyarázza.

NN Baleseti felépülés biztosítás

Nemcsak a baleset és a lábadozás hetei-hónapjai miatt kieső jövedelem, hanem a gyógykezelések költségei is komoly terhet jelenthetnek: az online is megköthető NN Baleseti felépülés biztosításával azonban könnyebben megbirkózhat az anyagi nehézségekkel. A biztosítási csomag ráadásul számos baleseti asszisztencia-szolgáltatást is tartalmazhat: az év bármely napján hívhatja az orvosi call centert. Öt csomagja kivétel nélkül tartalmazza a baleseti eredetű kórházi napi térítés szolgáltatást, négy változatnál pedig a baleseti keresőképtelenség esetére szóló biztosítás is elérhető. Az L és XL balesetbiztosítási csomagok a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítást is tartalmaznak, illetve - baleseti asszisztencia szolgáltatásként - az otthoni segítségnyújtás megszervezését. A legfontosabb az, hogy egy baleset után csak arra kelljen a betegnek koncentrálnia, ami igazán számít: a gyógyulásra.

További hasznos cikkek

Egészségügyi tanácsra szorul? Van olyan orvos, akitől éjjel-nappal kérdezhet

Gondolt már arra lázas gyerek vagy a magas vérnyomástól szenvedő nagyszülő mellett virrasztva, milyen jól jönne a családban egy orvos, akitől bármikor segítséget lehet kérni?

Részletek

Infografikán mutatjuk, hogy milyen a gyermekbiztos lakás

Valóban a saját otthonunkban vagyunk a legnagyobb biztonságban? Az utóbbi 10 év statisztikai adataiból az derül ki, hogy közel háromszor annyi ember hal meg háztartási balesetekben, mint például az utakon.

Részletek

5+1 tipp, hogy ne aggódjuk magunkat halálra a kamaszok miatt szünidőben

Gyakran keringenek végzetes elképzelések aggódó anyák és féltő apák fejében arról, mi minden történhet egy nyári táborban, egy evezős túrán, egy fesztiválon, egy biciklitúrán, ahová talán első alkalommal engedték el kamasz gyermeküket.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN