350 ezer magyar él megváltozott munkaképességűként - sokan titkolják, mert félnek a kirúgástól

Empátia és gyógyulás helyett többnyire jogalkotói szigor és bürokrácia vár Magyarországon mindazokra, akiket megváltozott munkaképességűnek ítél egy bizottság. A megváltozott munkaképesség miatt járó állami pénzfolyósítás láttán pedig az érintettek arra is rádöbbenhetnek, hogy tényleg csak magukra számíthatnak.

Rokkantnyugdíj és leszázalékolás - habár közismert fogalmak, mára mindkettő a múlté. Hiába él sokak fejében, - ha "bármi történne velünk", a rokkantnyugdíjból meg lehet élni, - 5 évvel ezelőtt jelentős változások történtek a megváltozott munkaképességűek helyzetében. 2012. január elsejétől átfordult a jogalkotói logika: a fő cél a rehabilitáció. Ugyanakkor, már nem csupán az egészségkárosodás mértékét veszik alapul az állami támogatásánál megállapításánál. 

A betegnek egy négytagú szakértői bizottság elé kell járulnia, akik egyúttal megvizsgálják a körülményeit (egészségi állapot, lakhely, végzettség, munkatapasztalat stb.) Az egészségi állapotát felmérő speciális szakvizsgával rendelkező orvos mellett foglalkozási és szociális szakértő térképezi fel az ügyfél munkaerő-piaci lehetőségeit. Végül az ő minősítésük nyomán számolják ki a kormányhivatal munkatársai, hogy pontosan mennyi állami juttatás jár valakinek.

Egy megváltozott munkaképességű személy ma a rehabilitálható vagy a rokkant kategóriába kerülhet, ám ezen belül még léteznek fokozatok a rendszerben. Egy epilepszia, hetente jelentkező rohamokkal többnyire B kategóriának számít. Súlyosságához mérten akár B1, B2, továbbá C1 és C2 kategória is lehet egy 5 éve fennálló, inzulinnal kezelt cukorbetegség, ám ha a szövődmények miatt az illető lábat bokától amputálni kell, valószínűleg a D kategóriába kerül. A D általánosságban nagy pszichés terhelést, például a betegség okozta depressziót, továbbá komplex szervrendszeri károsodást és a mozgást jelentősen korlátozó problémákat jelent. Azt sorolják E kategóriába, aki önellátásra legfeljebb mások segítségével képes

Mennyit fizet az állam havi szinten a megváltozott munkaképességűeknek?

  • B1-es rehabilitálható kategória: minimum 28.803 forintot, és maximum 38.404 forint.
  • C1-es rehabilitálható kategória: minimum 38.404 forinttól maximum 48.005 forintig tart.
  • B2-es, rokkant kategória: 28.803 forinttól kezdődik, de itt már a plafon 38.404 forint.
  • C2-es, rokkant kategória: 43.205 forintnál kezdődik, és a plafon az 144.015 forint.
  • D-s, rokkant kategória: itt 48.005 forint a minimum, és 144.015 forintig mehet a maximális összeg.
  • E-s, rokkant kategória: alsó határa 52.806 forint, maximuma pedig 144.015 forint, mely legalább 205.735 forint jövedelemtől jár.)

Hogy a bemutatott összeghatárok közt ki mennyi állami ellátást kap, mindig annak függvénye, hogy aktív dolgozó korában mennyi volt a jövedelme. Ha minimálbéren volt bejelentve, szinte kivétel nélkül az kategória alsó határa jár neki. Akit "feketén" foglalkoztattak, ott nincs méltányosság, ő egy fillért sem kap az államtól. Ezen túl az is feltétel, hogy a betegnek a kérelmet megelőző 5 éven belül legalább 1095 naptári napnyi  (3 évnyi) biztosított jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Kevesen tudják, de a szabályok közé tartozik, hogy a folyósításakor az illető nem folytathat keresőtevékenységet. A rehabilitálható kategóriába soroltaknak járó összegek alacsonyabbak mint a rokkantsági ellátás, a kategória kimondott  célja, hogy az illető mielőbb térjen vissza a munkaerőpiacra. Ráadásul a rehabilitációs szolgáltatás maximum 36 hónapig jár, mialatt a betegnek folyamatosan tartania kell a kapcsolatot a kormányhivatal rehabilitációs ellátási és szakértői osztályának munkatársaival, akiknek feladata, hogy segítenek neki munkát találni.

Pontosan mennyi megváltozott munkaképességű magyarról beszélhetünk?

A legfrissebb 2014-es KSH adatok szerint nagyjából 350 ezer, vagyis a munkaképes korú magyarok több mint 10%-a megváltozott munkaképességű. 2012 és 2014 között közel százezer főt vettek újonnan nyilvántartásba megváltozott munkaképességűként.

A történet végére érve látszik, hogy a beteg ember számára a gyógyulás, nem pedig a hivatali utánajárás a prioritás, ami a folyamatosan átszervezés alatt álló magyar közigazgatási rendszerben egyre inkább állandó vesszőfutás. Az állam által folyósított alacsony összegek mire lehetnek elegendőek egy megváltozott munkaképessége miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő ember számára? A költői kérdés mellett lényegében egy megoldás marad, ha elkezdünk tudatosan takarékoskodni.

E téren most úgy tűnik, hogy a legkedvezőbb megoldás olyan nyugdíjbiztosítással érhető el, amely az erre vonatkozó kiegészítő biztosításokkal együtt már a B1-es kategória esetén is komplex megoldást nyújthat. Ezáltal lehetővé válik, hogy a szerződés legalább 40 százalékos egészségkárosodás esetén továbbra is fennmaradjon, egyösszegű szolgáltatás keretében akár milliós nagyságrendű anyagi segítséget nyújtson a legnehezebb időszakban, továbbá havi járadék formájában az egészségkárosodás időszakában pótolja a kieső jövedelem egy részét.

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Négy inspiráló nyugdíjas

Miért iratkozik be valaki 71 évesen, ötven évvel első diplomája megszerzése után, az egyetemre? Hogyan lehet 83 évesen teljesen új, a korábbinál jóval izgalmasabb életet kezdeni, vagy 89 évesen maratonra készülni?

Részletek

Kevesebb pénzből költene ugyanannyit a magyar nyugdíjas

Téved, aki azt hiszi, hogy a nyugdíjasoknak sokkal kevesebbre van igényük, mint az aktív korúaknak, az átlagnyugdíj mégis 20 százalékkal elmarad a fizetésektől.

Részletek

Harminc év alatt azt sem tudjuk mi az a takarékoskodás

A felnőttkor kapujában az ember mindenre gondol, csak egy dologra nem: arra, hogy a kiszámíthatóbb jövőjéért félretegyen.

Részletek