Biztonság vagy magas hozam? Melyiket válasszam?


Egy befektetéssel szemben általában két elvárásunk van: hozzon jó hozamokat és legyen biztonságos. Ám ez a két tényező a pénzpiacokon jellemzően csak egymás kárára tud túlsúlyba kerülni. Minél magasabb hozamokkal kecsegtet egy-egy befektetési lehetőség, annál kockázatosabb, azaz annál nagyobb az esélye, hogy befektetett tőkénk akár csökkenhet is.

Van, amikor az ember nyitott az ilyen rizikókra, de nyugdíjunk jellemzően nem ilyen. Az NN Biztosító és a GfK Hungária kutatásában a megkérdezettek mindössze 23%-a válaszolt úgy, hogy kész kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, ha nyugdíjra takarít meg. 
 

Hogyan lehet tehát a két igénynek egyszerre megfelelni? A választ a megtakarítás hossza adja meg. Nyugdíj-megtakarításunk több évtizedre is szólhat, és ilyen hosszú idő alatt bőven van lehetőségünk változtatni portfóliónkon. A pénzügyi szakemberek ezt a megközelítést életciklus befektetésnek hívják. Lényege az, hogy fiatalon, amikor még megtakarításunk elején járunk, vállalhatunk nagyobb kockázatokat, hiszen még sok időnk van az esetleges veszteségek ledolgozására, ugyanakkor az ennek megfelelő eszközök ilyenkor több nyereséget is hozhatnak. Idővel aztán célszerű fokozatosan elmozdulni a biztonságosabb befektetési formák felé, hogy megőrizzük az addig felhalmozott hozamokat.

Mindez persze folyamatos figyelmet igényel, amihez sokunknál hiányzik az idő, kitartás, lelkesedés és a szaktudás. Erre a problémára nyújtanak megoldást a céldátum eszközalapok (melyek természetesen az NN Motiva befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításhoz is elérhetőek). Ezek lényege, hogy az NN befektetési szakemberei a részvényektől folyamatosan, negyedévente átrendezik a portfólió összetételét a kevésbé kockázatos kötvények és pénzpiaci eszközök irányába. Ez ideális megoldás azok számára, akik magasabb hozamokra vágynak, ezért bizonyos kockázatokat is készek vállalni, ám nem kívánnak rendszeresen foglalkozni befektetéseikkel. 

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témáju cikkeit.

Kezdjen el félretenni!

Az állami nyugdíj nem lesz elég. Segítünk!

Részletek

Gondolkodjon hosszútávon!

A nyugdíjas évek minősége a pénzügyi tervezésen is múlik.

Részletek

Boldogabb, aki félretesz

A nyugdíjcélú megtakarítás nem csak anyagi, érzelmi biztonságot is ad.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN