Smarticle - Nyugdíj - 14 - Biztonság vagy magas hozam?

Biztonság vagy magas hozam? Melyiket válasszam?


Egy befektetéssel szemben általában két elvárásunk van: hozzon jó hozamokat és legyen biztonságos. Ám ez a két tényező a pénzpiacokon jellemzően csak egymás kárára tud túlsúlyba kerülni. Minél magasabb hozamokkal kecsegtet egy-egy befektetési lehetőség, annál kockázatosabb, azaz annál nagyobb az esélye, hogy befektetett tőkénk akár csökkenhet is.

Smarticle - Nyugdíj - 14 - Biztonság vagy magas hozam? 2

Van, amikor az ember nyitott az ilyen rizikókra, de nyugdíjunk jellemzően nem ilyen. Az NN Biztosító és a GfK Hungária kutatásában a megkérdezettek mindössze 23%-a válaszolt úgy, hogy kész kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, ha nyugdíjra takarít meg. 
 

Hogyan lehet tehát a két igénynek egyszerre megfelelni? A választ a megtakarítás hossza adja meg. Nyugdíj-megtakarításunk több évtizedre is szólhat, és ilyen hosszú idő alatt bőven van lehetőségünk változtatni portfóliónkon. A pénzügyi szakemberek ezt a megközelítést életciklus befektetésnek hívják. Lényege az, hogy fiatalon, amikor még megtakarításunk elején járunk, vállalhatunk nagyobb kockázatokat, hiszen még sok időnk van az esetleges veszteségek ledolgozására, ugyanakkor az ennek megfelelő eszközök ilyenkor több nyereséget is hozhatnak. Idővel aztán célszerű fokozatosan elmozdulni a biztonságosabb befektetési formák felé, hogy megőrizzük az addig felhalmozott hozamokat.

Mindez persze folyamatos figyelmet igényel, amihez sokunknál hiányzik az idő, kitartás, lelkesedés és a szaktudás. Erre a problémára nyújtanak megoldást a céldátum eszközalapok (melyek természetesen az NN Motiva befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításhoz is elérhetőek). Ezek lényege, hogy az NN befektetési szakemberei a részvényektől folyamatosan, negyedévente átrendezik a portfólió összetételét a kevésbé kockázatos kötvények és pénzpiaci eszközök irányába. Ez ideális megoldás azok számára, akik magasabb hozamokra vágynak, ezért bizonyos kockázatokat is készek vállalni, ám nem kívánnak rendszeresen foglalkozni befektetéseikkel. 

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Tartalom megjelenítő

A nyugdíjterv nem csak pénzügyi tervet jelent

A biztonságos időskort sokan pénzügyi terv elkészítésével igyekeznek kiszámíthatóvá tenni. Ám a minőségi nyugdíjas évekhez nem csak anyagi biztonságra van szükség.

Részletek

Így gondoskodhat saját nyugdíjáról

Aki gondoskodni akar a nyugodt időskorról, annak célszerű megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked biztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek