Boldogabb, aki félretesz


A halogatással az időskori biztonságot kockáztatjuk. Egy pszichológiai kutatás eredményei szerint minden ötödik felnőtt krónikus halogató, és az egyetemisták körében ennél is magasabb azok aránya, akik elodázzák teendőiket. Pedig a pontos tervezésnek számos pozitív hozadéka van. Az NN Biztosító szakemberei szerint a megtakarítás boldogabbá és elégedettebbé teszi az embereket.

Egy, a chicagói egyetemen készült kutatás szerint minden ötödik felnőtt krónikus halogató. Az egyetemi hallgatók között ennél is nagyobb az arány (70 százalék). Nemek szerint a férfiak jellemzően többen odázzák el teendőiket, mint a nők. Pedig a halogatók nem csak kevesebbet keresnek, nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé, de nem figyelnek eléggé egészségükre, illetve elhanyagolják a nyugdíj-megtakarításokat is - mutatott rá a felmérés eredményeit elemezve Joseph Ferrari, a chicagói DePaul University pszichológus professzora.

Bontsuk részekre a feladatokat!

A szakemberek szerint a krónikus halogatás egyik oka a félelem: az embereket rettegéssel tölti el az előttünk álló kihívás, és ez megbénítja őket. John Perry, A halogatás művészete című könyv szerzője számos technikát ajánl a probléma megoldására, ezek egyike az ijesztő feladatok részekre bontása. Szerinte első lépésként érdemes papírra vetni egy 3 pontból álló vázlatot határidőkkel, majd azt bővíteni, lehetőleg minél rövidebb idő alatt elvégezhető feladatokkal, amelyek véghezvitele sikerélménnyel tölt el.

Ez a technika a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is kiválóan alkalmazható. Elsősorban a fiatalok számára sokkoló lehet, milyen sok pénzt kellene összegyűjteniük ahhoz, hogy biztonságban tudják magukat. Ha azonban ehhez ellenkező irányból közelítenek, megkönnyíthetik a saját dolgukat. Gondoljanak kisebb összegekre, a megtakarítást így is el lehet kezdeni, hiszen a hosszú évtizedek alatt a sok kicsi sokra megy. Egy 25 éves fiatal például nyugdíjba vonulásáig 23 millió forintot gyűjthet össze, ha most 12 ezer forintos kezdőbefizetéssel Motiva Garantált Nyugdíjbiztosítást köt. 35 évesen ugyanekkora kezdőösszeggel 12 millió forintot, 45 évesen pedig 5,3 milliót gyűjthet össze.

Azt javasoljuk az időskori öngondoskodást fontosnak tartóknak, hogy először gondolják át pénzügyeiket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsanak össze egy hosszú távú tervet, amihez tarthatják magukat.

A megtakarítások elégedettebbé tesznek!

Nyugdíjcélú megtakarításait mindenki életkorának és habitusának megfelelően válassza ki. Az NN Biztosító Motiva nyugdíjbiztosításai például több verzióban is elérhetőek:

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Így gondoskodhat saját nyugdíjáról

Aki gondoskodni akar a nyugodt időskorról, annak célszerű megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked biztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

Részletek

Nyugdíjtippek a harmincas korosztálynak

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra van szükség ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást következő évtizedekben.

Részletek

Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni

A nyugdíjba vonulással nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt, hiszen, ha elegendő pénzt rakott félre, a munkával töltött éveknek előbb is hátat lehet fordítani, de a kényelmes nyugdíjas éveket biztosan megalapozza.

Részletek