Boldogabb, aki félretesz


A halogatással az időskori biztonságot kockáztatjuk. Egy pszichológiai kutatás eredményei szerint minden ötödik felnőtt krónikus halogató, és az egyetemisták körében ennél is magasabb azok aránya, akik elodázzák teendőiket. Pedig a pontos tervezésnek számos pozitív hozadéka van. Az NN Biztosító szakemberei szerint a megtakarítás boldogabbá és elégedettebbé teszi az embereket.

Egy, a chicagói egyetemen készült kutatás szerint minden ötödik felnőtt krónikus halogató. Az egyetemi hallgatók között ennél is nagyobb az arány (70 százalék). Nemek szerint a férfiak jellemzően többen odázzák el teendőiket, mint a nők. Pedig a halogatók nem csak kevesebbet keresnek, nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé, de nem figyelnek eléggé egészségükre, illetve elhanyagolják a nyugdíj-megtakarításokat is - mutatott rá a felmérés eredményeit elemezve Joseph Ferrari, a chicagói DePaul University pszichológus professzora.

Bontsuk részekre a feladatokat!

A szakemberek szerint a krónikus halogatás egyik oka a félelem: az embereket rettegéssel tölti el az előttünk álló kihívás, és ez megbénítja őket. John Perry, A halogatás művészete című könyv szerzője számos technikát ajánl a probléma megoldására, ezek egyike az ijesztő feladatok részekre bontása. Szerinte első lépésként érdemes papírra vetni egy 3 pontból álló vázlatot határidőkkel, majd azt bővíteni, lehetőleg minél rövidebb idő alatt elvégezhető feladatokkal, amelyek véghezvitele sikerélménnyel tölt el.

Ez a technika a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is kiválóan alkalmazható. Elsősorban a fiatalok számára sokkoló lehet, milyen sok pénzt kellene összegyűjteniük ahhoz, hogy biztonságban tudják magukat. Ha azonban ehhez ellenkező irányból közelítenek, megkönnyíthetik a saját dolgukat. Gondoljanak kisebb összegekre, a megtakarítást így is el lehet kezdeni, hiszen a hosszú évtizedek alatt a sok kicsi sokra megy. Egy 25 éves fiatal például nyugdíjba vonulásáig 23 millió forintot gyűjthet össze, ha most 12 ezer forintos kezdőbefizetéssel Motiva Garantált Nyugdíjbiztosítást köt. 35 évesen ugyanekkora kezdőösszeggel 12 millió forintot, 45 évesen pedig 5,3 milliót gyűjthet össze.

Azt javasoljuk az időskori öngondoskodást fontosnak tartóknak, hogy először gondolják át pénzügyeiket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsanak össze egy hosszú távú tervet, amihez tarthatják magukat.

A megtakarítások elégedettebbé tesznek!

Nyugdíjcélú megtakarításait mindenki életkorának és habitusának megfelelően válassza ki. Az NN Biztosító Motiva nyugdíjbiztosításai például több verzióban is elérhetőek:

  • A Motiva Garantált Nyugdíjbiztosítás esetén az NN Biztosító garanciát nyújt a szerződésben előre meghatározott összeg kifizetésére. E változat azoknak ajánlható, akik nyugdíjcélú megtakarításukat teljes biztonságban szeretnék tudni és viszonylag közel állnak a nyugdíjkorhatárhoz.
  • A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás pedig azok számára jó megoldás, akik a magasabb hozam reményében készek magasabb kockázatot vállalni, és legalább 10-15 évük van a nyugdíjig.

Az előtakarékosság pedig nem csak nyugodt öregkort, de lelki nyereséget is hoz, a megtakarítások ugyanis az emberek többségét boldogabbá és elégedettebbé teszik - ez az NN Biztosító 2013-as felméréséből derült ki. A kutatás eredményei szerint az emberek többsége - 53 százaléka - úgy véli, a pénz biztonságot jelent. Negyedük szerint erőt és hatalmat nyújt, míg a többiek függetlenséget, szeretetet vagy más érzést társítanak hozzá. Azok, akik a pénzt a biztonsággal azonosítják, elsősorban a nyugalmat és szeretteik védelmét tartják szem előtt.

További hasznos cikkek

Biztonság vagy magas hozam?

Egy jól megtervezett befektetéssel boldog lesz nyugdíjas éveiben is.

Részletek

Boldogabb, aki félretesz

A nyugdíjcélú megtakarítás nem csak anyagi, érzelmi biztonságot is ad.

Részletek

Kezdjen el félretenni!

Az állami nyugdíj nem lesz elég. Segítünk!

Részletek