Fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer

Aki nem gondoskodik saját nyugdíjalap építéséről, az saját időskori megélhetését veszélyezteti - ez olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt előrejelzésből, amely az európai országokban vizsgálta az eltartottak számának alakulását az elkövetkezendő években, évtizedekben.

Míg ma Magyarországon 100 emberből körülbelül 25-en vannak nyugállományban, addig 2020-ra már a lakosság közel egyharmada lesz, de legalábbis lenne jogosult időskori nyugdíjra. Egy évtizeddel később már 40 százalékra rúg majd az eltartottak aránya a lakosságon belül. Várhatóan a 2050-es évek végére jut el oda Magyarország, hogy a nyugellátásban részesülők száma kismértékben meghaladja az aktívak arányát. Az elöregedő társadalmak problémája kivétel nélkül minden európai országot érint. Sőt, akadnak országok, ahol 2080-ra már ritkaságszámba megy majd fiatalokat látni az utcán. A szomszédos Szlovákiában például kényelmes kétharmados többségben lesznek a nyugdíjas korúak az aktívakkal szemben, de Portugáliában is hasonló helyzet várható. 2080-ra egyedül Litvániában és Írországban marad 40 százalék alatt az idősek aránya, de az uniós országok felében ez a szám megközelíti, vagy meghaladja majd az 50 százalékot.

Az áprilisban benyújtott konvergenciajelentés részletesen foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdésével. A kabinet a foglalkoztatottság növelésével, valamint a munkaerő szempontjából passzív lakosság munkába állításában keresi a megoldást.

A jelenlegi szabályozás értelmében 2022-re fokozatosan 65 évre nő az öregségi nyugdíj korhatára, ez 1,6 százalékos aktivitási ráta-emelkedést jelent. A kormány még 2011-ben döntött arról, hogy a legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők idő előtt nyugdíjba mehetnek, amely azonban 0,9 százalékkal csökkenti az aktivitási rátát.

Ugyan a mindenkori kormányzat csak az aktívak számának mesterséges emelésével lesz képes megőrizni a költségvetési egyensúlyt, a nyugdíjkorhatár további jelentős közelítése a folyamatosan növekvő várható élettartamhoz nem reális. Ezért sokkal valószínűbb, hogy a nyugdíjalapban fekvő összeget egyszerűen kénytelenek lesznek a korábbinál jóval több jogosult között elosztani, amely jelentős nyugdíjcsökkenést hoz majd. Ez pedig csak azzal ellensúlyozható, ha saját magunk gondoskodunk időskori megélhetésünkről, és nem bízzuk az államra. Erre kínál megoldást minden nyugdíjcélú megtakarítás, amelyekre ráadásul 2014 januárjától adójóváírás vehető igénybe, akár évi 130 ezer forint értékben.  

További hasznos cikkek

Biztonság vagy magas hozam?

Egy jól megtervezett befektetéssel boldog lesz nyugdíjas éveiben is.

Részletek

Boldogabb, aki félretesz

A nyugdíjcélú megtakarítás nem csak anyagi, érzelmi biztonságot is ad.

Részletek

Kezdjen el félretenni!

Az állami nyugdíj nem lesz elég. Segítünk!

Részletek