Hogyan töltik a nyugdíjasok a szabadidejüket?

A legtöbb teljes munkaidős dolgozó ember minimum 7 órát dolgozik naponta. Azonban a nyugdíjba vonulást követően a korábban munkára fordított idő nagy része felszabadul. A 65 és 74 év közötti emberek - az American Time Use kutatásainak eredménye szerint - naponta átlagosan 7 órát fordítottak szabadidős tevékenységek végzésére 2012-ben, míg a 15 évnél idősebbek éppen csak 5 óránál többet.

Lássuk csak, mivel töltik napjaikat a 65 évnél idősebbek.

Alvás
A 65 és 74 év közöttiek átlagosan napi 9 órát és 25 percet töltenek alvással, tisztálkodással, öltözködéssel, ami körülbelül megegyezik a teljes lakosság erre fordított idejével. Azonban a 75 év felettiek közel fél órával többet alszanak naponta, mint fiatalabb nyugdíjas társaik.

Tévénézés
A nyugdíjasok szabadidejüknek több mint felét televíziózással töltik, ami átlagosan naponta 4 órát jelent. Az idősebb emberek naponta egy órával többet néznek TV-t - teljes lakosság csupán 2,5 órát fordít erre naponta. "A népesség öregedik és az idős emberek többet néznek TV-t." - mondja Geoffrey Godbey, a Pennsylvaniai Állami Egyetem nyugalmazott professzora és a Time for Life: The Suprising Ways Americans Use Their Time című könyv társszerzője. "Az Egyesült Államokban az emberek szabadidejének felét a televíziózás teszi ki. A TV bármikor az ember rendelkezésére áll, relatíve olcsó és másfél órában is lehet csinálni."

Házimunka
Egy hétköznapi ember 1 óra és 44 percet tölt házimunkával, az étel elkészítésével, kertészkedéssel és egyéb ház körüli teendőkkel. A 65-74 év közötti nyugdíjasok 2 óra 32 percet töltenek naponta házimunkával. "Jut rá idejük, így több időt fordítanak a háztartásra és főzésre, míg eközben mások csak próbálnak elég időt nyerni ezek elvégzésére" - mondja Laura Wronski, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal közgazdásza. "Ha nincs az a megannyi munkaóra, ami kitölti az egész napot, akkor a rendelkezésedre álló időben azt csinálsz, amit csak szeretnél."

Vásárlás
A nyugdíjasok eltölthetik idejüket kirakat nézegetéssel, árak összehasonlítgatásával és a legjobb vételek értékelésével is. Átlagosan naponta 51 percet töltenek termékek megvételével és szolgáltatások igénybevételével, ami naponta 8 perccel többet jelent, mint az amerikai lakosság összességének esetében.

Olvasás
Egy átlagos amerikai csak 19 percet tölt olvasással, a tevékenység ennél sokkal népszerűbb az idősebb emberek körében. A 75 évnél idősebb szeniorok közel 1 órát töltenek olvasással naponta, és a 65-74 közöttiek hét közben általában több mint 1,5 órát. ?A nyugdíjasok több időt töltenek olvasással, mint a többi korcsoport, és az esetek legnagyobb részében ez nem hírek vagy szakmai anyagok olvasását jelenti, hanem számukra élményt jelentő könyvek fogyasztását.? - mondja Godbey.

Társasági élet
Talán már észrevetted, hogy az idősebb emberek szeretnek időt fordítani arra, hogy megálljanak és beszélgessenek az utcán vagy a közértben. Az idősebb embereknek több idejük van a társasági élet megragadására, mint fiatalabb társaiknak. Általában 45 percet fordítanak barátaikra, vendégfogadásokra, míg a teljes népesség csak 37 percet.

Testmozgás
A nyugdíjasoknak egyértelműen több idejük van különféle gyakorlatok folyamatos végzésére, mint a dolgozó embereknek, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy motiváltak is. A 65 és annál idősebb személyek általában csak néhány percet fordítanak testmozgásra, míg a teljes népesség naponta átlagosan 22 percet.

Relaxálás
A legjobb dolog nyugdíjas korban, hogy végre jut idő a pihenésre, lazításra. Van idő megállni, elmélkedni, gondolkodni. A 65 és 74 évesek körében sokkal népszerűbb a relaxáció (26 perc) ? kifejezetten a 75 felettiek körében (37 perc) ? mint az összes amerikai esetében, akik csak napi 17 percet töltenek ezzel.