Hogyan töltik a nyugdíjasok a szabadidejüket?

A legtöbb teljes munkaidős dolgozó ember minimum 7 órát dolgozik naponta. Azonban a nyugdíjba vonulást követően a korábban munkára fordított idő nagy része felszabadul. A 65 és 74 év közötti emberek - az American Time Use kutatásainak eredménye szerint - naponta átlagosan 7 órát fordítottak szabadidős tevékenységek végzésére 2012-ben, míg a 15 évnél idősebbek éppen csak 5 óránál többet.

Lássuk csak, mivel töltik napjaikat a 65 évnél idősebbek.

Alvás
A 65 és 74 év közöttiek átlagosan napi 9 órát és 25 percet töltenek alvással, tisztálkodással, öltözködéssel, ami körülbelül megegyezik a teljes lakosság erre fordított idejével. Azonban a 75 év felettiek közel fél órával többet alszanak naponta, mint fiatalabb nyugdíjas társaik.

Tévénézés
A nyugdíjasok szabadidejüknek több mint felét televíziózással töltik, ami átlagosan naponta 4 órát jelent. Az idősebb emberek naponta egy órával többet néznek TV-t - teljes lakosság csupán 2,5 órát fordít erre naponta. "A népesség öregedik és az idős emberek többet néznek TV-t." - mondja Geoffrey Godbey, a Pennsylvaniai Állami Egyetem nyugalmazott professzora és a Time for Life: The Suprising Ways Americans Use Their Time című könyv társszerzője. "Az Egyesült Államokban az emberek szabadidejének felét a televíziózás teszi ki. A TV bármikor az ember rendelkezésére áll, relatíve olcsó és másfél órában is lehet csinálni."

Házimunka
Egy hétköznapi ember 1 óra és 44 percet tölt házimunkával, az étel elkészítésével, kertészkedéssel és egyéb ház körüli teendőkkel. A 65-74 év közötti nyugdíjasok 2 óra 32 percet töltenek naponta házimunkával. "Jut rá idejük, így több időt fordítanak a háztartásra és főzésre, míg eközben mások csak próbálnak elég időt nyerni ezek elvégzésére" - mondja Laura Wronski, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal közgazdásza. "Ha nincs az a megannyi munkaóra, ami kitölti az egész napot, akkor a rendelkezésedre álló időben azt csinálsz, amit csak szeretnél."

Vásárlás
A nyugdíjasok eltölthetik idejüket kirakat nézegetéssel, árak összehasonlítgatásával és a legjobb vételek értékelésével is. Átlagosan naponta 51 percet töltenek termékek megvételével és szolgáltatások igénybevételével, ami naponta 8 perccel többet jelent, mint az amerikai lakosság összességének esetében.

Olvasás
Egy átlagos amerikai csak 19 percet tölt olvasással, a tevékenység ennél sokkal népszerűbb az idősebb emberek körében. A 75 évnél idősebb szeniorok közel 1 órát töltenek olvasással naponta, és a 65-74 közöttiek hét közben általában több mint 1,5 órát. "A nyugdíjasok több időt töltenek olvasással, mint a többi korcsoport, és az esetek legnagyobb részében ez nem hírek vagy szakmai anyagok olvasását jelenti, hanem számukra élményt jelentő könyvek fogyasztását." - mondja Godbey.

Társasági élet
Talán már észrevetted, hogy az idősebb emberek szeretnek időt fordítani arra, hogy megálljanak és beszélgessenek az utcán vagy a közértben. Az idősebb embereknek több idejük van a társasági élet megragadására, mint fiatalabb társaiknak. Általában 45 percet fordítanak barátaikra, vendégfogadásokra, míg a teljes népesség csak 37 percet.

Testmozgás
A nyugdíjasoknak egyértelműen több idejük van különféle gyakorlatok folyamatos végzésére, mint a dolgozó embereknek, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy motiváltak is. A 65 és annál idősebb személyek általában csak néhány percet fordítanak testmozgásra, míg a teljes népesség naponta átlagosan 22 percet.

Relaxálás
A legjobb dolog nyugdíjas korban, hogy végre jut idő a pihenésre, lazításra. Van idő megállni, elmélkedni, gondolkodni. A 65 és 74 évesek körében sokkal népszerűbb a relaxáció (26 perc) - kifejezetten a 75 felettiek körében (37 perc) - mint az összes amerikai esetében, akik csak napi 17 percet töltenek ezzel.

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Négy inspiráló nyugdíjas

Miért iratkozik be valaki 71 évesen, ötven évvel első diplomája megszerzése után, az egyetemre? Hogyan lehet 83 évesen teljesen új, a korábbinál jóval izgalmasabb életet kezdeni, vagy 89 évesen maratonra készülni?

Részletek

350 ezer magyar él megváltozott munkaképességűként

Rokkantnyugdíj és leszázalékolás - habár közismert fogalmak, mára mindkettő a múlté: 5 évvel ezelőtt jelentős változások történtek a megváltozott munkaképességűek helyzetében.

Részletek

Harminc év alatt azt sem tudjuk mi az a takarékoskodás

A felnőttkor kapujában az ember mindenre gondol, csak egy dologra nem: arra, hogy a kiszámíthatóbb jövőjéért félretegyen.

Részletek