Smarticle - Nyugdíj - 8 - Így gondoskodhat saját nyugdíjáról - content

Magazin /  Nyugdíj  / Így gondoskodhat nyugdíjas éveiről

Így gondoskodhat nyugdíjas éveiről


Aki gondoskodni akar a nyugodt időskorról, annak célszerű megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked életbiztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

Ma már nem kérdés, mennyire fontos a nyugdíj-előtakarékosság. A demográfiai folyamatok ismeretében tudhatjuk, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszabb távon fenntarthatatlan, így aki idős korára is biztos megélhetést szeretne, annak már fiatalon el kellene kezdenie a takarékoskodást. Ehhez nyújtanak jó lehetőséget a nyugdíjbiztosítások amelyet az állam is adójóváírással támogat.

Két fő változat elérhető az NN Biztosítónál

Nyugdíjbiztosításból többféle létezik: két fő változata a hagyományos és a befektetési egységekhez kötött, az úgynevezett unit linked életbiztosítás. Mindkettőnek más és más előnyei vannak, így mindenki saját lehetőségei, elképzelései és preferenciái szerint választhat közülük. Az NN Motiva nyugdíjbiztosítások mindkét változatban elérhetők.

Abban mindkét nyugdíjbiztosítási forma megegyezik, hogy a megtakarított összeget az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor kapja meg az ügyfél, az állam pedig adójóváírás lehetőségével támogatja a megtakarítást. A szerződő ügyfél az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot, amennyiben megfelel az SZJA törvény szerinti feltételeknek. Bármilyen piaci körülmény esetén biztonságban van a megtakarítása, így Ön már a szerződés megkötésekor előre tudja, hogy legalább mekkora összegre számíthat a nyugdíjkor elérésekor.

Az NN Biztosítónál elérhető két típus közötti alapvető különbség az, hogy a hagyományos változat esetén a befektetési kockázatot a szerződéskötéskor választott garantált elérési összeg erejéig teljes mértékben az NN Biztosító viseli - magyarázza a szakember. Ez azt jelenti, hogy a szerződéskötéskor meghatározott garantált összeget az ügyfél lejáratkor megkapja
A befektetési egységekhez kötött változatnál a befektetési kockázat az ügyfélé, cserébe viszont magasabb hozamot is elérhet.

Garantált vagy befektetési egységekhez kötött?

A garantált változatot azok az ügyfelek tudják választani, akiknek még legalább   10 maximum 49 évük van a nyugdíjig. A biztosító garantálja, hogy a szerződés lejáratakor legalább a szerződésben előre meghatározott összeget fizeti ki. Így Ön már a szerződés megkötésekor előre tudja, hogy legalább mekkora összegre számíthat a szerződés lejáratakor. A szerződés kezdeti elérési szolgáltatási összegét Ön választhatja meg a szerződés megkötésekor.
A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás változat esetén az ügyfél különböző eszközalapokban tarthatja és gyarapíthatja megtakarítását. Ezt azoknak ajánlják, akik a magasabb hozamért kockázatot is készek vállalni. A magasabb kockázatú befektetések jellemzően hosszabb idő alatt teljesítenek jól, ezért ez a változat inkább azok számára célszerű választás, akik még akár évtizedekig tudnak félretenni a nyugdíjas korukig. A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás ugyanakkor nagyobb rugalmasságot is biztosít: lehetőség van a rendszeres havi díj mellett további eseti díj befizetésekkel is növelni a megtakarítást.

Fontos tudni, hogy az eszközalapok között elérhetőek úgynevezett céldátum-alapok is. Ezek azoknak jelentenek ideális megoldást, akiknek nincs idejük vagy nem akarnak a megtakarításokkal foglalkozni. A céldátum-alapok befektetési politikáját úgy alakítják, hogy egy-egy adott lejárati időpontra optimalizálják a befektetés értékét - fokozatosan csökkentve a kockázati szintet a céldátumhoz közeledve. Ez a befektetési mód megvéd attól, hogy egy kockázatosabb befektetés az utolsó években vigye el az elmúlt hosszú időszak során felhalmozott pénz egy részét.

A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetében létezik egyszeri díjas lehetőség is. Itt nem rendszeres befizetésekből gyűlik a pénz, hanem egyszeri nagyobb összegekből, amely kiegészíthető további eseti díj befizetésekkel. Ez azoknak ideális, akik alkalmanként kisebb-nagyobb összegeket tudnak megtakarítani.

Bármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy mindenki a saját egyedi szempontjait és kockázatvállalási hajlandóságát mérlegelve gondoskodjon saját időskoráról és használja ki a nyugdíjbiztosítás előnyeit.

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Tartalom megjelenítő

40 éves vagyok. Már aggódnom kellene a nyugdíjam miatt?

Negyvenesként milyen kilátásaink vannak nyugdíjas éveinkre? Már rég el kellett volna kezdeni foglalkozni a nyugdíjunkkal, vagy még bőven ráérünk ezen gondolkodni? Mikor érdemes egyáltalán elkezdeni félretenni? Nézzük a válaszokat!

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni

A nyugdíjba vonulással nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt, hiszen, ha elegendő pénzt rakott félre, a munkával töltött éveknek előbb is hátat lehet fordítani, de a kényelmes nyugdíjas éveket biztosan megalapozza.

Részletek