Smarticle - Nyugdíj - 8 - Így gondoskodhat saját nyugdíjáról - content

Így gondoskodhat saját nyugdíjáról


Aki gondoskodni akar a nyugodt időskorról, annak célszerű megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked biztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

 

Ma már nem kérdés, mennyire fontos a nyugdíj-előtakarékosság. A demográfiai folyamatok ismeretében tudhatjuk, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszabb távon fenntarthatatlan, így aki idős korára is biztos megélhetést szeretne, annak már fiatalon el kell kezdenie a takarékoskodást. Ehhez nyújtanak jó lehetőséget a nyugdíjbiztosítások, amelyek hosszú távú előtakarékossági megoldások, ráadásul állami támogatással: az állam adójóváírással segíti az öngondoskodást. Az elérhető jóváírás a befizetett díj 20 százaléka, évente legfeljebb 130 ezer forint, a törvényi feltételek szerint.

Két fő változat lehetséges

Nyugdíjbiztosításból azonban többféle létezik: két fő változata a hagyományos és a befektetési egységekhez kötött, az úgynevezett unit linked. Mindkettőnek más és más előnyei vannak, így mindenki saját lehetőségei, elképzelései és preferenciái szerint választhat közülük. A Motiva nyugdíjbiztosítások mindkét változatban elérhetők.

Abban mindkét nyugdíjbiztosítási forma megegyezik, hogy a megtakarított összeget nyugdíjba vonuláskor kapja meg az ügyfél, az állam pedig adójóváírással támogatja a megtakarítást. Az alapvető különbség az, hogy a hagyományos változat esetén a befektetési kockázatot a garantált összeg erejéig teljes mértékben az NN Biztosító viseli - magyarázza a szakember. Ez azt jelenti, hogy a szerződéskötéskor meghatározott garantált összeget az ügyfél lejáratkor megkapja, ugyanakkor az esetleges többlethozam 90 százaléka is az ügyfelet illeti.

A befektetési egységekhez kötött változatnál a befektetési kockázat az ügyfélé, cserébe viszont magasabb hozamot is elérhet.

Garantált vagy befektetési egységekhez kötött?

A garantált változatot azoknak érdemes választani, akiknek még legalább 5, de inkább 10 vagy még több évük van a nyugdíjig, és teljes biztonságban szeretnék tudni nyugdíjcélú megtakarításaikat, esetleg ez az egyetlen ilyen jellegű megtakarításuk.

A befektetési egységekhez kötött változat esetén az ügyfél különböző eszközalapokban tarthatja és gyarapíthatja megtakarítását. Ezt azoknak ajánlják, akik a magasabb hozamért kockázatot is készek vállalni. A magasabb kockázatú befektetések jellemzően hosszabb idő alatt teljesítenek jól, ezért ez a változat inkább azok számára célszerű választás, akiknek még legalább 15, vagy annál több évük van a nyugdíjig. A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás ugyanakkor nagyobb rugalmasságot is biztosít: lehetőség van a rendszeres havi díjat a jövedelem-alakulás szerint növelni, vagy három év után akár csökkenteni is.

Fontos tudni, hogy az eszközalapok között elérhetőek úgynevezett céldátum-alapok is. Ezek azoknak jelentenek ideális megoldást, akiknek nincs idejük vagy nem akarnak a megtakarításokkal foglalkozni. A céldátum-alapok befektetési politikáját úgy alakítják, hogy egy-egy adott lejárati időpontra optimalizálják a befektetés értékét - fokozatosan csökkentve a kockázati szintet a céldátumhoz közeledve. Ez a befektetési mód megvéd attól, hogy egy kockázatosabb befektetés az utolsó években vigye el az elmúlt hosszú időszak során felhalmozott pénz egy részét.

A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetében létezik egyszeri díjas lehetőség is. Itt nem rendszeres befizetésekből gyűlik a pénz, hanem egyszeri nagyobb összegekből. Ez azoknak ideális, akik alkalmanként kisebb-nagyobb összegeket tudnak megtakarítani, így jó kiegészítő lehet valamelyik rendszeres díjú biztosítás mellé.

Bármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy mindenki a saját egyedi szempontjait mérlegelve gondoskodjon saját időskoráról és használja ki a nyugdíjbiztosítás előnyeit.

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Tartalom megjelenítő

40 éves vagyok. Már aggódnom kellene a nyugdíjam miatt?

Negyvenesként milyen kilátásaink vannak nyugdíjas éveinkre? Már rég el kellett volna kezdeni foglalkozni a nyugdíjunkkal, vagy még bőven ráérünk ezen gondolkodni? Mikor érdemes egyáltalán elkezdeni félretenni? Nézzük a válaszokat!

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni

A nyugdíjba vonulással nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt, hiszen, ha elegendő pénzt rakott félre, a munkával töltött éveknek előbb is hátat lehet fordítani, de a kényelmes nyugdíjas éveket biztosan megalapozza.

Részletek