Smarticle - Nyugdíj - 24 - Kevesebb pénzből költene ugyanannyit a magyar nyugdíjas

Magazin /  Nyugdíj  / Kevesebb pénzből költene ugyanannyit a magyar nyugdíjas

Kevesebb pénzből költene ugyanannyit a magyar nyugdíjas


Téved, aki azt hiszi, hogy a nyugdíjasoknak sokkal kevesebbre van igényük, mint az aktív korúaknak, az átlagnyugdíj mégis 20 százalékkal elmarad a fizetésektől. Ezt áthidalni csak előtakarékossággal lehet, lehetőség szerint olyan módon, hogy véletlenül se költhessük el a félretett pénzt a nyugdíjba lépésig. Mindössze ennyi kell ahhoz, hogy megtartsuk korábbi hobbijainkat, kikapcsolódási formáinkat.

Legyen szó nyaralásról, mókás hobbiról, vagy akár egy betegség kezeléséről, a mai kor nyugdíjasainak élete ugyanolyan mozgalmas és színes is lehet, mint az aktív korúaké - ha van miből finanszírozni. Ma a nyugdíj a nettó átlagfizetés nagyjából 80 százalékát teszi ki. De mire is elég az átlagosan 121 041 ezer forintos havi nyugdíj?

A Központi Statisztikai Hivatal által mért vásárlói kosarat nézve az látszik, hogy legnagyobb súllyal - több mint 28 százalékkal - az élelmiszerek szerepelnek a nyugdíjasok kiadásai között. A második kategóriát a szolgáltatások adják 27 százalékkal, a harmadikat pedig 18,6 százalékos súllyal az egyéb cikkek és üzemanyagok. 10 százalékot ad a háztartási energia, nyolcat a szeszesitalok és dohánytermékek, majd a tartós fogyasztási cikkek öt és a ruházkodás két százalékkal. (Forrás: KSH 2016-os adatok)

A lakossági fogyasztói kosárban a szolgáltatások a nyugdíjasokéhoz hasonló súllyal vannak jelen csakúgy, mint az élelmiszerek, valamint az egyéb cikkek és üzemanyagok. A súlya szerint negyedik legjelentősebb csoport itt azonban 9,9 százalékkal a szeszesitalok és dohánytermékek voltak a háztartási energia előtt. Tartós fogyasztási cikkekre a lakosság egésze megközelítőleg ugyanannyit költ, mint a nyugdíjasok, ruhára azonban csak 3,6 százalékot. Leegyszerűsítve: a nyugdíjas is szeret jókat enni, legfeljebb alulöltözöttebb, de biztos, hogy egészségesebben él - ha tud, kevesebbet dohányzik és iszik. (Forrás: KSH 2016-os adatok)

Ez azt jelenti, hogy őrjítő spórolásokat nem lehet véghezvinni csak azért, mert nem kell reggelente munkába járni. Hiba volna kifelejteni, hogy a nyugdíjasoknak adódnak azért egyéb kiadásai is: első körben nyilván a havi gyógyszeradag juthat eszünkbe, ami bizonyosan többet visz el, mint a napi egy C-vitamin. Emellett azonban nagyon komoly kiadást jelenthet a nyugdíjasok számára az is, hogy támogassa a gyerekeit, vagy akár az unokáit. Felmérések szerint ez nem két fillér: a generációk közti pénzáramlás azt mutatja, a középkorú szülők túlnyomórészt inkább a gyerekeiket támogatják anyagilag.

Mindezek azt jelentik, korántsem biztos, hogy elég lesz a bér 80 százaléka a megélhetésre. Arról nem is beszélve, hogy egy egészséges és fitt nyugdíjas sokkal többet tud utazni, jönni-menni, hiszen van ideje és energiája is.

A kiegészítésről azonban mindenkinek magának kell gondoskodnia, és mivel az ember hajlamos bármit elkölteni, ha úgy érzi, szüksége van valami fontosra, célszerű olyanban gondolkodni, amit valóban csak nyugdíjasként használhatunk. Itt van például a nyugdíjbiztosítás. Ez azért lehet jó választás, mert a megtakarítás nem nyugdíjcélú felhasználása komoly anyagi következményt vonhat maga után.

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Tartalom megjelenítő

Tartanak a nyugdíjas évektől az európaiak

Egyre többen gondolnak aggódalommal a nyugdíjas éveikre a fiatalabb korosztályban, és ez egész Európára vonatkozik. Mit tegyünk a gondtalan nyugdíjas évekért?

Részletek

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek