Magazin /  Nyugdíj  / Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni

Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni


A nyugdíjba vonulással nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt, hiszen, ha elegendő pénzt rakott félre, a munkával töltött éveknek előbb is hátat lehet fordítani, de a kényelmes nyugdíjas éveket biztosan megalapozza.

A többség a nyugdíjas éveket távolinak érzi, nem akar ezzel foglalkozni. Pedig a megtakarítások aranyszabálya szerint minél korábban elkezdődik a pénz félrerakása, annál könnyebb lesz havonta kisebb összegekkel megteremteni azt az összeget, amely a nyugdíjba vonulás után biztos alapot jelenthet a megélhetéshez.

A kényelmes és hosszú nyugdíjas évekhez pontos tervezésre van szükség. Pontokba szedtük, mit érdemes tennie!

Készítsen nyugdíjtervet!

Az NN nyugdíjkalkulátora segít kiszámolni, hogy mennyi pénzt kell összegyűjtenie ahhoz, hogy anyagilag stabil és az igényeinek megfelelő nyugdíjas éveket biztosítson magának. Gondolkodott már azon, hogyan szeretne élni nyugdíjasként? Megmutatjuk, mire számíthat és hogyan tudunk segíteni nyugdíjbiztosításunkkal elérni céljait. Ezután írja le a lépéseket, amelyek elviszik Önt a célig, és ehhez kérjen segítséget az NN biztosítási tanácsadójától!

Kíváncsi, hogy mekkora nyugdíjra számíthat?

Kíváncsi, hogy mekkora nyugdíjra számíthat?

Mindössze 3 adat megadásával megtudhatja!

Kiszámolom

 

Kezdjen minél előbb gyűjteni a nyugdíjas évekre!

A szabály az, hogy minél korábban el kell kezdeni félretenni, hiszen ebben az esetben kisebb összegű havi megtakarítás is elegendő lehet a kívánt nyugdíjas kori összeg eléréséhez.

Legyen takarékos!

Gondoljon bele, hogy ha hétköznaponként minden nap elfogyaszt egy 800 forintos kávét, akkor a heti kávépénze 4 000 forint. Egy évben ez az összeg 208 000 forintra rúg már, amit, ha 20 évig nem kávéra, hanem a jövendőbeli nyugdíjára tesz félre, akkor csak az elmaradt kávékból 4 160 000 forintot spórolt meg. Sok kicsi sokra megy!

Tegye félre a "talált pénzt" is!

Ha váratlanul pénz áll a házhoz, ne költse el azonnal, hanem előbb gondolkodjon! A költéseit tartsa kordában, a pénzt pedig fordítsa hosszú távú céljai megvalósítására, és kerüljön közelebb a biztosabb, komfortosabb nyugdíjaskori életszínvonalhoz!

Fektesse több helyre a pénzét!

Nem biztonságos, ha mindent egy lóra tesz fel. A pénzügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha több helyen, több pénzügyi termékben tartja megtakarításait, kisebb kockázatot vállal.

Kövesse az életciklus-megközelítést a befektetéseiben!

A nyugdíj-előtakarékosság egyik kulcsa a befektetésekben alkalmazott életciklus-megközelítés. Ennek lényege, hogy a befektetések jellege igazodik a befektető aktuális életszakaszához. Így például a nyugdíjba vonulást megelőző években a befektetők már kevésbé nyitottak a magas kockázatú befektetési eszközök iránt, és szívesebben helyezik el pénzüket alacsonyabb kockázatú befektetési formákban.

Ne próbálja behozni "Kovácsékat"!

Attól, hogy a szomszédja új autót vásárol, ne érezze azt, hogy ez Önnek is kötelessége! Ne kerítse hatalmába a csordaszellem és az anyagi felhalmozás, koncentráljon inkább a megtakarítási céljaira!

Válasszon kisebb otthont! 

A kis megtakarítások idővel sokat jelentenek, de a nagy döntések rövidtávon is komoly változást hoznak. Ha igényeit reálisan tudja kezelni és kisebb lakást vagy házat választ, akkor a rezsi és a lakáshitel-részlet is kevesebb lesz. Az ingatlannal kapcsolatos költségeket alacsonyan tartva könnyebben spórolhatja össze azt az összeget, amelyre szüksége lesz inaktív éveiben.

Éljen az adókedvezményekkel!

Jelenleg Magyarországon adójóváírást lehet igénybe venni, ha pénzét nyugdíj célú megtakarításba fekteti. Az ilyen eszközök igénybevételével gyorsabban elérheti a visszavonuláshoz szükséges összeget. Erről bővebben itt olvashat!

Tervezzen előre!

Ahelyett, hogy a jövő félelemmel tölti el, gondolkozzon jó előre azon, hogy mik azok a tevékenységek, célok, amiket majd nyugdíjasként meg szeretne élni, vagy valósítani. Álljon pozitívan ehhez az időszakhoz! Az "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra" szemlélet erre a helyzetre nem vonatkozik. Bátran merjen álmodni, és tegyen is érte! Így a mai álmok évek múlva valósággá válhatnak.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Mindent a nyugdíjcélú adójóváírásról

Tudtad, hogy nyugdíjbiztosításoddal adójóváírásra lehetsz jogosult? Cikkünkben összeszedjük, milyen esetekben és hogyan veheted igénybe.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek