Smarticle - Nyugdíj - 2 - Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni

Lehetséges a korai nyugdíj, csak meg kell tervezni


A nyugdíjba vonulással nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt, hiszen, ha elegendő pénzt rakott félre, a munkával töltött éveknek előbb is hátat lehet fordítani, de a kényelmes nyugdíjas éveket biztosan megalapozza.

Hogy ki mikor megy nyugdíjba, az nem csak a törvényi szabályozáson múlik, hiszen, ha rendelkezésére áll a kellő összeg, akár korábban is elköszönhet az aktív évektől, de a biztos időskort mindenképpen megteremtheti magának. A kényelmes és hosszú nyugdíjas évekhez azonban pontos tervezésre van szükség. Pontokba szedtük, mit érdemes tennie!

Készítsen nyugdíjtervet!

Az NN nyugdíjkalkulátora segít kiszámolni, hogy mennyi pénzt kell összegyűjtenie ahhoz, hogy anyagilag stabil és az igényeinek megfelelő nyugdíjas éveket biztosítson magának. Ezután írja le a lépéseket, amelyek elviszik a célig!
 

Kezdjen minél előbb gyűjteni a nyugdíjas évekre!

A szabály az, hogy minél korábban el kell kezdeni félretenni, hiszen ebben az esetben kisebb összegű havi megtakarítás is elegendő a kívánt nyugdíjas kori összeg eléréséhez.
 

Legyen takarékos!

Gondoljon bele, hogy ha hétköznaponként minden nap elfogyaszt egy 600 forintos kávét, akkor a heti kávépénze 4 200 forint. Egy évben ez az összeg 218 400 forintra rúg már, amit ha 20 évig nem kávéra, hanem a jövendőbeli nyugdíjára tesz félre, akkor csak az elmaradt kávékból 4 368 000 forintot spórolt meg. Sok kicsi sokra megy!
 

Tegye félre a "talált pénzt" is!

Ha váratlanul pénz áll a házhoz, ne költse el azonnal, hanem előbb gondolkodjon! A költéseit tartsa kordában, a pénzt pedig helyezze el megtakarítási számláján, és kerüljön közelebb a korai vagy a biztos nyugdíjhoz!

 

Fektesse több helyre a pénzét!

Nem biztonságos, ha mindent egy lóra tesz fel. A pénzügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha több helyen, több pénzügyi termékben tartja megtakarításait, kisebb kockázatot vállal.
 

Kövesse az életciklus-megközelítést a befektetéseiben!

A nyugdíj-előtakarékosság egyik kulcsa a befektetésekben alkalmazott életciklus-megközelítés. Ennek lényege, hogy a befektetések jellege igazodik a befektető aktuális életszakaszához. Így például a nyugdíjba vonulást megelőző években a befektetők már kevésbé nyitottak a magas kockázatú papírok iránt, és szívesebben helyezik el pénzüket például állampapírban vagy tartják készpénzben, hogy ezzel csökkentsék az értékvesztés kockázatát.
 

Ne próbálja behozni "Kovácsékat"!

Attól, hogy a szomszédja új autót vásárol, ne érezze azt, hogy ez Önnek is kötelessége! Ne kerítse hatalmába a csordaszellem és az anyagi felhalmozás, koncentráljon inkább a megtakarítási céljaira!
 

Válasszon kisebb otthont! 

A kis megtakarítások idővel sokat jelentenek, de a nagy döntések rövidtávon is komoly változást hoznak. Ha igényeit reálisan tudja kezelni és kisebb lakást vagy házat választ, akkor a rezsi és a lakáshitel-részlet is kevesebb lesz. Az ingatlannal kapcsolatos költségeket alacsonyan tartva könnyebben spórolhatja össze azt az összeget, amelyre szüksége lesz inaktív éveiben.
 

Éljen az adókedvezményekkel!

Számos ország - így Magyarország is - adókedvezményt ad, ha pénzét nyugdíj-megtakarításba fekteti. Az ilyen eszközök igénybevételével gyorsabban elérheti a visszavonuláshoz szükséges összeget. Erről bővebben itt olvashat!

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Tartalom megjelenítő

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Így gondoskodhat saját nyugdíjáról

Aki gondoskodni akar a nyugodt időskorról, annak célszerű megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked biztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

Részletek