Takarékoskodás nélkül nincsenek nyugodt nyugdíjas évek


A magyarok idős korukra magasabb életszínvonalra vágynak, mint amire az állami nyugdíjuk alapján számíthatnak - derült ki egy felmérésből. Nyugdíjas éveiket pedig csak úgy tehetik könnyebbé, ha a nyugdíjkorhatárt közel 20 millió forinttal a számlájukon lépik át.

Az NN Biztosító és a GfK Hungária által végzett közös felmérés szerint a megkérdezettek átlagosan havi 120 és 240 ezer forint közé teszik azt az összeget, amelyre nyugdíjas éveikben várhatóan szükségük lesz. A 2014-es átlagnyugdíj 115 ezer forint volt a KSH adatai szerint, vagyis az állami nyugdíj átlagos mértéke még alulról sem súrolja a vágyott szintet. Mindez azt jelenti, hogy ha a jövő nyugdíjasai nem akarnak az aktív éveikhez képest jelentősen alacsonyabb színvonalon élni, akkor minél gyorsabban el kell kezdeniük a takarékoskodást!

Rengeteg időt töltünk majd nyugdíjasként

Magyarországon a nyugdíjkorhatár jelenleg 65 év (erről bővebben itt olvashat). A statisztikák szerint a nők és a férfiak átlagosan 16 évvel élik túl a nyugdíjkorhatárt. Ám a várható élettartam évről évre 0,1 százalékkal emelkedik Magyarországon.

Ezzel párhuzamosan a magyar társadalom elöregszik, azaz a nyugdíjasok aránya egyre nagyobb lesz, miközben a munkaképes korúak aránya csökken. Ez egyébként Európa számos országában is probléma Németországtól a skandináv államokig. Ha kevesebben dolgoznak és fizetnek adót, illetve járulékokat, a nyugdíjasok száma viszont nő, könnyen belátható, hogy az állami nyugdíj összege is csökkenni fog.

Kezdjen el már ma félretenni!

Éppen ezért azoknak, akik idős korukban nem akarnak jelentősen lejjebb adni jelenlegi életszínvonalukból, érdemes valamennyi pénzt minden hónapban félretenniük. A feladat nem kicsi, úgyhogy nem árt iparkodni: már 15 nyugdíjasként eltöltött évvel számolva is 18 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a passzív évek ne járjanak életszínvonal eséssel. Ennek az összegnek az összegyűjtésére a mai negyveneseknek már - csak - 20-25 év áll rendelkezésére.

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Harminc év alatt azt sem tudjuk mi az a takarékoskodás

A felnőttkor kapujában az ember mindenre gondol, csak egy dologra nem: arra, hogy a kiszámíthatóbb jövőjéért félretegyen.

Részletek

Az öngondoskodás a biztosíték

A EU országaiban élők többsége nyugdíj után is dolgozna.

Részletek

Nyugdíjtippek harmincasoknak

Érdemes időben elkezdeni a takarékoskodást.

Részletek