Smarticle - Nyugdíj - 7 - Tartanak a nyugdíjas évektől az európaiak - content

Tartanak a nyugdíjas évektől az európaiak


Az Európai Unió 10 tagállamának lakóival készült kutatás azzal kapcsolatban, hogy szerintük hogyan alakul majd a megélhetésük nyugdíjba vonulásuk után. A többség jelentős életszínvonal-csökkenéstől tart, és az öngondoskodásban látják a biztosítékot a gondtalan nyugdíjas évekre.

 

Az Európai Unióban élőket időskorukkal kapcsolatban jellemzően négy tényező foglakoztatja: egészségi állapotuk alakulása, nyugdíj-megtakarításaik várható összege, életszínvonaluk valószínűsíthető csökkenése és megtakarításaik értékvesztése.

Írország, Spanyolország és Nagy-Britannia lakosai leginkább attól tartanak, hogy keresőképes éveik alatt nem lesz idejük kifizetni a lakáshitelüket, így ez a súly nyugdíjas éveik alatt is a vállukat fogja nyomni. Ugyanakkor az európai munkavállalók többsége azt tervezi, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után sem hagy fel az aktív munkavégzéssel.

A többség nyugdíj után is dolgozna

Az Unió munkavállalóinak 34 százaléka pozitívan áll ahhoz, hogy országában emelkedett a nyugdíjkorhatár, sőt számított is a változásra.  Bő kétharmada azoknak, akik nem akarnak teljesen visszavonulni a munka világától a nyugdíjkorhatár elérésekor, arra számít, hogy legalább két évig dolgoznak még, sőt a többség 2-5 évnyi extra évvel számol az aktív munkavállalók világában.

Ugyanakkor a megkérdezettek 29 százaléka annak ellenére is hamarabb letenné a munkát, hogy emiatt csökkenne a jövedelme, 26 százalékuk pedig előzetes öngondoskodással egészítené ki állami nyugdíját.

A többség számításai szerint aktív munkavállalóként nem keres eleget ahhoz, hogy abból ugyanazon az életszínvonalon élhessen nyugdíjas éveiben. Az európaiak 60 százaléka érzi, hogy magasabb fizetésre lenne szüksége ahhoz, hogy idős korára ne kelljen életszínvonal-csökkenéssel szembenéznie, és mindössze a megkérdezettek 30 százaléka számol úgy, hogy kijön majd a nyugdíjából.

Több kellene, mint amennyi jár

Egy átlagos uniós polgár saját bevallása szerint havi keresetének 74 százalékából tudna nyugdíjasként kényelmesen élni, miközben csak fizetése 57 százalékának megfelelő összegre számíthat nyugellátásként.

Meglehetősen eltérően gondolkodnak az európaiak a nyugdíjterveikről. Közel egynegyedüket (24 százalék) komolyan foglalkoztatja a kérdés, de 20 százalékuk egyáltalán nem számít nyugdíjra, és szociális segélyekből tervezi eltartani magát. A megkérdezettek 7 százaléka a nyugdíjat nemes egyszerűséggel szélhámosságnak tartja. A válaszadók 40 százaléka pedig arról számolt be, hogy munkaadójuktól nyugdíjtervet kaptak.

Az EU lakosai közül viszonylag kevesen tartanak megtakarításaik leértékelődésétől. Többen is tervezik, hogy aktív éveik végén más országban telepednek le. Azok közül, akik erre készülnek, minden ötödik megkérdezett Spanyolországban képzelik el a jövőt, de népszerű válasz volt Franciaország, Hollandia és Dánia is.

Motiva Gar - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Tartalom megjelenítő

Betöltöttük a 30-at ? Nyugdíjtippek a harmincas korosztálynak

Ha még nem kezdtünk el nyugdíj megtakarítást, harmincas éveinkben már kötelező. De hogyan induljunk el?

Részletek

50 évesen tudok még bármit is tenni egy magasabb nyugdíjért?

Ötven évesen már nincs sok időnk a nyugdíjig, de még bőven elég egy hosszú távú megtakarítás elindítására. Aki eddig még nem tett semmit, hogy kiegészítse a nyugdíját, annak érdemes szétnéznie a lehetőségek között. Cikkünk erre tökéletes kiindulópont lehet.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek