Távolinak gondoljuk az időskort


Négy magyarból három nem gondol a saját időskorára - derült ki az NN 
Biztosító és a GfK Hungária felméréséből. Az emberek többsége azonban úgy véli, ha most menne nyugdíjba, akkor havonta 120 és 240 ezer forint közötti összegre lenne szüksége.

Kevesen tesznek félre pénzt saját időskorukra. A magyar lakosságnak azon százaléka, amely képes megtakarításokat felhalmozni, elsősorban váratlan kiadásra, illetve családtagjaik támogatására szánja pénzét - áll abban a kutatásban, amely a magyarországi megtakarítási szokásokat, a magyarok pénzügyi helyzetét vizsgálta.

A legfontosabb megtakarítási célok között a válaszadók 46 százaléka a konkrét cél nélküli vésztartalékot és a gyerekek, unokák anyagi támogatását (45,8 százalék) említették. Lakásvásárlásra, lakásfelújításra vagy autóvásárlásra, illetve -cserére 100-ból 34 ember takarékoskodik. A nyugdíj-előtakarékosságra csak minden negyedik megkérdezett fordít gondot. A megtakarítási toplista ötödik helyére az egészségügyi - betegségmegelőzésre, a tervezett beavatkozások költségeire szánt - megtakarítások kerültek.

Először a szülő teszi fel az oxigénmaszkot is

Azok közül, akik anyagi helyzetüknél fogva megtehetik, viszonylag sokan gondolnak gyerekeik jövőjére, de saját időskorukra annál kevesebben. Magyarországon egyelőre nem része az általános életstratégiának az öngondoskodás, a saját öregkorunkról való gondoskodás. Az emberek a nyugdíjas éveket túl távolinak érzik, a megtakarítást pedig túl nehéznek. Csakhogy a repülőn is vészhelyzetben először a szülőnek kell felvennie az oxigénmaszkot, hogy segíteni tudja gyerekét. Az életben is csak akkor tudjuk hosszú távon támogatni utódainkat, ha mi magunk is stabil pénzügyi lábakon állunk!

Az NN Biztosító és a GfK Hungária felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 70 százaléka úgy véli, ha most menne nyugdíjba, havi nettó 120 és 240 ezer forint közötti összegre lenne szüksége ahhoz, hogy elfogadható életszínvonalat tudjon magának biztosítani. Minden negyedik ember szerint neki ennél is több, de legfeljebb félmillió forint kellene.

Az öregkor nagyon sokára jön el, vagy mégsem?

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 23 százaléka tartja a jövőt nagyon bizonytalannak, ami miatt azt a következtetést vonta le, hogy most nem lehet hosszú távon tervezni. Az emberek ötöde úgy gondolja, az öregkor annyira messze van, hogy nem reális erre az időszakra előre gondolkodni. Minden negyedik embernek még 5 év is soknak tűnik, hogy megtakarítások szempontjából gondolkodjon. 100-ból 28 válaszadónak viszont van hosszú távú célja, és ezért szeretne is takarékoskodni.

A kutatást a GfK Hungária piackutató az NN Biztosító megbízásából készítette 2013. november-decemberében, a minimum nettó 120 ezer forint jövedelemmel rendelkező, 20-65 éves reprezentatív korcsoportban. A kérdőívet 1064 ember az interneten, illetve telefonos megkérdezés útján töltötte ki.

 

Az itt látható ábráról leolvasható, hogy melyek a válaszadók legfontosabb megtakarítási céljai. Ön magára ismer?

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Boldogabb, aki félretesz

A nyugdíjcélú megtakarítás nem csak anyagi, érzelmi biztonságot is ad.

Részletek

Biztonság vagy magas hozam?

Egy jól megtervezett befektetéssel boldog lesz nyugdíjas éveiben is.

Részletek

Tervezze meg nyugdíját!

Pontokba szedtük, mit is kell ehhez tennie.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN