Tippet adunk, mibe érdemes még fektetni


Ha egyetlen befektetési trendet kellene kiemelni, nehéz lenne mást felhozni, mint a biztonságra törekvést. De ez nem globális piaci kockázatkerülés, hanem a magyar megtakarítók kutatásokkal, felmérésekkel kimutatott reakciója. Felértékelődött az, ha egy terméket jó nevű, tőkeerős bank, illetve biztosító kínál, s szakértők szerint ez a tendencia középtávon is kitarthat.

A megfelelő termék kiválasztása persze ettől még nem lett könnyebb, a kínálat ma is igen széles: aki felméri céljait és pénzügyi lehetőségeit, gyorsan szűkíteni tudja a felhozatalt. Érdemes azonban a bankok kínálatán túl is szétnézni a piacon, hiszen rajtuk kívül számos más, tőkeerős és megbízható társaság kínál megtakarítási termékeket, befektetési szolgáltatásokat. Ha például biztosítótársasághoz visszük pénzünket, akkor megtakarításunk biztonságát a más pénzintézeteknél is meglévő szabályok és felügyeleti szervek mellett az is garantálja, hogy a biztosítók nem fókuszálnak hitelkihelyezésre. A náluk befektetett pénzösszeg tehát nem kerül kihelyezésre kölcsönként, hanem a biztosító tartalékként fekteti be, így még akár az sem jelentene problémát, hogyha minden ügyfél egyszerre szeretné kivonni befektetését. A biztosítótársaságoknál többek között a fentiek miatt nem várt események esetén is megfelelő pénzügyi fedezet garantálja a zavartalan pénzkivételt.

Ha tehát valaki egyszerre vágyik a biztonságra, rugalmasságra és nyugalomra, érdemes szétnéznie a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások piacán. A termékfajta egy olyan megtakarítási formát takar, amelyhez életbiztosítási védelem is jár. A unlit-linked termékek előnye, hogy a kockázatvállalási hajlandóság függvényében számos eszközalap közül lehet hozzájuk választani. Ez fontos döntés, ugyanis a teljesen kockázatmentes, állampapírokra és bankbetétekre épülő eszközalapoktól a nagy hozammal kecsegtető, de a veszteség lehetőségét is magában hordozó részvénytúlsúlyos konstrukciókig minden rendelkezésre áll.

Ma már a legmodernebb konstrukcióknál alap, hogy az ügyfél elmondja, mennyire kíván maga dönteni a befektetési portfólió változtatásairól, illetve mennyire engedi át ezt az igen fontos feladatot a szakértőknek. Természetesen a döntés felelőssége az ügyfélé, de ha valaki nem érzi magát elég felkészültnek ahhoz, hogy menedzselje a befektetését, választhat olyan eszközalapokból is, melyeket a biztosító befektetési osztályának szakértői kezelnek. A befektető már nem csak abban dönthet, hogy maga határoz a kockázati szintje változtatásáról, esetleg szakértőkre hagyja ezt a feladatot; az is fontos, hogy a futamidő haladtával párhuzamosan csökkentsük a kockázati szintet, nehogy az időszak első felében hosszabb távú befektetésekkel elért hozamot elvigye egy olyan válság, amely nem sokkal a lejárat előtt érkezik. Ma már nem csak a nyugdíjcélú megtakarításoknál veszik ezt figyelembe, de hosszú távú befektetésre szolgáló termékek is profitálnak belőle. De szerencsére nem kell már a befektetőnek önmagának figyelnie a piaci ingadozásokra, mert az úgynevezett céldátum eszközalapokban optimalizálják nekünk a súlyokat, idővel szép lassan elmozdulva a csekélyebb kockázat felé.

Akinek a fent részletezettek felkeltették érdeklődését, annak érdemes az NN Biztosító befektetési egységekhez kötött életbiztosításaival megismerkednie. Az euró vagy forint alapú unit-linked termékek egyszeri és rendszeres díjas változatban is elérhetőek a biztosítónál. Persze az életbiztosítás nem szólhat kizárólag megtakarításról, a biztosítási védelem is szükséges és fontos. A termékek mellé az NN Biztosító életbiztosítási védelmet is kínál, mely anyagi segítséget nyújthat, ha bekövetkezik a legrosszabb. 

További hasznos cikkek

A váratlan kiadásokra nem lehetetlen felkészülni

Tudjuk, hogy lesznek a jövőben komolyabb egyszeri kiadásaink. De hogy készüljünk ezekre, ha azt sem tudjuk, pontosan mikor lesz szükség a pénzre?

Részletek

Boldogabb, aki félretesz

A nyugdíjcélú megtakarítás nem csak anyagi, érzelmi biztonságot is ad.

Részletek

Egy jó életbiztosítás sokkal többet tud, mint gondolná

Noha a kockázati életbiztosítások népszerűsége nő hazánkban, tőlünk nyugatabbra mégis előrelátóbbak az emberek.

Részletek