Van védelem a rettegett betegségek ellen


Nem nagy újdonság, hogy a magyarok egészségi állapota messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. Az viszont kevésbé köztudott, hogy régiós összevetésben is korán halunk és kevesebbet foglalkozunk az egészségünkkel. Noha minden második honfitársunk úgy gondolja, hogy jobb formában is lehetne, 70 százalékunk nincs felkészülve arra, hogy esetleg váratlan egészségügyi kiadásaik jelentkezhetnek. Pedig kis odafigyeléssel, megfelelő biztosítás kiválasztásával és a szűréseken való részvétellel bárki megteheti a maximumot, amit a rettegett betegségek ellen tenni lehet.

Az elszomorító adat egy nemrég elvégzett kutatásából származik. Az NN Biztosító 700 fős felmérésében 30 és 65 év közöttieket kérdeztek, az eredményekből pedig kiderül, hogy mindössze 31 százaléknak van 100 ezer forintnál több félretett pénze váratlan egészségügyi kiadásokra. A rendszeres, kis összeg fizetésével fenntartott biztosítás épp e csoportoknak jelenthet komoly segítséget, ha megérkezik a nem várt betegség.

Noha egy biztosítás váratlan megbetegedések esetén sokat segíthet, a magyar lakosság alulbiztosítottsága ebben a szegmensben különösen látványos. A kutatásból kiderül, hogy egészségbiztosítással mindössze a megkérdezettek 13 százaléka rendelkezik, de közülük majdnem mindenkinek van életbiztosítása, balesetbiztosítása, vagy épp mindkettő. Ez érthető, hiszen az egészségbiztosítások sokszor életbiztosításokhoz kapcsolódnak, ugyanakkor ez az arány így is nagyon alacsony.

A rettegett betegségek

Több más adat is arra utal, hogy a magyarok nagy része tisztában van azzal, hogy leginkább milyen betegségek leselkednek rájuk, mégsem tesznek ezek ellen sokat. A KSH statisztikái szerint a halálozási okok között 54 százalékot a szív- és érrendszeri betegségek tesznek ki, 27 százalékot pedig a daganatos betegségek. A rákos megbetegedések száma azonban rohamosan nő, pedig az idejében diagnosztizált daganat nagy arányban gyógyítható. A sorban 8 százalékkal az emésztőszervi megbetegedések következnek, majd 7 százalékkal a légzőszerviek.

Az NN adatai azt mutatják, hogy az ügyfelek éppen a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve a rákbetegségekre akarnak elsődlegesen biztosítást kötni. Az eredmények szintén magas igényeket mutatnak a műtéti költséget térítő és a klinikai kezelés költségét álló biztosításra. A biztosítói szakmában egyébként nemzetközileg a legelterjedtebb, legnépszerűbb típus az, amely 6 fő betegség esetén nyújt védelmet, de az NN Biztosító új terméke 32 súlyos betegség esetén térítő módozatot is tartalmazhat.

Kutatások szerint a nők jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak. A mellrák a legrettegettebb betegség, s mivel korán felismerve gyógyítható, a nők egyre nagyobb arányban figyelnek oda a jeleire. Az NN kutatásából kiderül, hogy minden megkérdezett hölgy tisztában van a mellrák veszélyével, ami pozitívumnak mondható el. Az már kevésbé, hogy 35 százalék nem tart tőle, a válaszadók 41 százaléka pedig tart ugyan a betegségtől, de nem annyira, hogy megelőző pénzügyi lépéseket tegyen. Csak 23 százalék mondta, hogy számára fontos a pénzügyi felkészülés is a lehetséges megbetegedésre. Ha csak a 30 és 50 közötti hölgyeket vesszük, körükben valamivel magasabb azoknak az aránya, akik felkészülnek egy esetleges betegségre.

A mellrák jó példát mutat arra, hogy mennyire fontos a részvétel az ingyenes szűréseken, hiszen az idejében felfedezett emlőrák 95 százalékban gyógyítható. Az pedig, hogy kötünk egy biztosítást, nem azt jelenti, hogy bérletet vettünk az egészségünkre, vagy ha bármi bajunk van, meggyógyítanak minket. A szűrésre és a biztosításra is van szükség, de mindkettőnek más a szerepe. Az előbbi segít abban, hogy a lehető leghamarabb felfedezzük a rettegett betegséget, a biztosítás pedig leveheti a vállunkról a kezelések finanszírozásának terhét - sőt, az NN új terméke még éjjel-nappali orvosi tanácsadást és a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok szervezését is magában foglalhatja orvosi asszisztenciaszolgáltatásokon keresztül. A lényeg, hogy egy dologra kelljen koncentrálni: a gyógyulásra.

 

 

További hasznos cikkek

Csak egészség legyen

Amikor Anikó megtudta a diagnózist, teljesen megdöbbent: évente 5400-5500 nő éli át ugyanezt, ez a leggyakoribb női daganatos megbetegedés.

Részletek

Titkolózni nem szabad, a gyerekeknek is tudniuk kell a betegségekről

Ha anya, vagy apa beteg lesz, az iszonyatos lelki és anyagi terheket róhat a családra. Mindkettőre lehet és érdemes is felkészülni. Ami biztos: titkolózni nem szabad, a gyerekeknek is tudniuk kell a betegségről, erőt adhatnak a szülőnek a gyógyuláshoz.

Részletek

Ilyen, amikor egy anya aggódik a szülés miatt

A terhesség alatt nemhogy csökkenne, csak szaporodik a kérdések száma, és minden kérdés valami aggodalomhoz köthető.

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN