Patrónus - hero

Garantált megtakarítás gyermekei jövőjére

  • Szeretné támogatni gyermeke önálló életkezdését?
  • Egy biztos megtakarítást keres a tanulmányi költségekre?
  • Szeretné akkor is támogatni őket, ha Önnel történne valami?
  • Kezdjünk el beszélgetni: online vagy személyesen!
Online beszélgetnék Személyesen beszélgetnék
Érdekli a Patrónus megtakarítási lehetősége?
Online beszélgetnék Személyesen beszélgetnék

Patrónus életbiztosítás

Patrónus

Biztosítási védelemmel kombinált, garantált összegű kifizetést nyújtó megtakarítási lehetőség. A beépített biztosítási védelemnek köszönhetően ideális megoldás a gyermekek, unokák jövőjének anyagi megalapozásához.

Patrónus - gondolta volna?

Mindent a gyermekekért!

Kutatások szerint egy 7 év alatti gyermek a háztartásban addig felmerült, egy főre eső költségek 50 százalékával növeli a kiadásokat, a 7-14 év közötti gyerekek 60 százalékkal, míg egy 14 év feletti gyermek 70 százalékos plusz kiadást jelent.

Mennyibe kerül egy gyermek felnevelése?

Valószínűleg erre a kérdésre minden szülő azonnal rávágja: sokba! Aztán azt is hozzáteszik, hogy ez egyáltalán nem számít, hiszen a gyerekek nyújtotta öröm, büszkeség, a tőlük kapott feltétel nélküli szeretet és csodálatos élmények minden pénzt megérnek. Mégis, ha megpróbáljuk számszerűsíteni, évente mennyi pénzt költ egy gyermekes család csak a gyermek körül felmerülő költségekre, meglehetősen magas összeg jön ki.

Forrás: http://www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b003.pdf

Mire kell a pénz?

Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy gyermek, annál több anyagi terhet jelent. Hogy körülbelül mire és mennyit kell költeni, ha gyermekünk van, valószínűleg még soha nem láttuk egy csokorba gyűjtve, pedig nem baj, ha előre tudjuk, hogy nagyjából milyen rendszeres és időnkénti költségek merülhetnek fel a speciálisan csak a gyerek szükségletei és igényei miatt, az étkezési, lakhatási és rezsiköltségeket nem beleszámítva a kalkulált összegbe (azok a felsorolt összegeken felüli költségek). Természetesen a költségek családonként, egyéni és családi igényeknek megfelelően változhatnak, annak függvényében, ki mit tart fontosnak, mire költ és mire nem, illetve mire van meg az anyagi lehetősége.

Téma megjelenítő

0-2 éves kor - Minimum évi 450-500 ezer forint

Első gyermek esetén már a születés előtt szükséges egy nagyobb összeg, melyet az alapvetően szükséges bútorok, ruhák, felszerelések megvásárlásakor költenek el a szülők - második vagy további gyermekek esetén ezek az alapvető dolgok örökölhetők, nem minden esetben szükséges belőlük újat venni.

A babaágy, matrac, babakád, babakocsi, pelenkázó, bababútor, ruhák, babaápolási felszerelések, légzésfigyelő, bébiőr, autós hordozó, gyerekülés, utazóágy, játékok és egyéb kellékek (cumisüveg, evőeszközök, poharak) igényeinktől függően 300 ezer - 400 ezer forintba kerülhetnek. Ide számíthatjuk a terhesgondozás, a szülés és a kórházi tartózkodás költségeit is, melyek szintén több száz ezer forintot jelenthetnek.

A gyermek születése után is számos költség merülhet fel. Pelenkára, babaruhákra, babaápolási szerekre, játékokra, speciális bébiételre, tápszerre, babavízre havonta akár 45-50 ezer forintot is elkölthetünk. Éves szinten tehát mintegy 450-500 ezer forintot költünk minimum egy picire.

2-6 éves kor - Minimum évi 600-700 ezer forint

Bölcsődés, óvodás korban olyan költségek is felmerülnek, amelyek a gyermek közösségbe kerülése miatt jelentkeznek. Ilyen a bölcsődei és az óvodai étkezés költsége, valamint a gondozási díj, amelyet a bölcsődékben kell fizetni. Ezekre havonta akár 25 ezer forint is elmehet a családi költségvetésből. Ha pedig magánintézménybe jár a gyermekünk, havonta minimum 50 ezer forinttal is kalkulálhatunk. Továbbra is szükség van a különféle babaápolási termékekre, a szobatisztaság kialakulásának függvényében esetleg pelenkára is, ezekre minimum havi 5 ezer forint kalkulálható.

A különböző csoportos gyermekprogramok, csoportpénzekre szintén számolható havonta 5 ezer forint, míg a gyermek növekedése miatt szükséges folyamatos ruha- és cipőutánpótlás költsége évszakonként akár 30 ezer forintra is tehető.

Számítások szerint ebben az időszakban egy évben 600-700 ezer forintra tehető az átlagos költés. 

7-14 éves kor - Minimum évi 700-800 ezer forint

Az iskola nem csak szellemi terhet ró a gyerekekre, hanem anyagi terheket a szülőkre, hiszen nagyon sok felszerelésre van szükség az iskolába járás során. Az éves tankönyvcsomag átlagosan 15 ezer forint, a tanszerek (füzet, toll, tolltartó, festék, tornazsák stb.) szintén legalább 15 ezer forintba kerülnek. Egy jó minőségű, ergonomikus iskolatáska ára átlagosan 10 ezer forint, szerencsére ezt több éven keresztül használhatja a gyerek. A tornafelszerelés (cipő, nadrág, póló, tornadressz, melegítő) is éves szinten legalább 10 ezer forintba kerül. Az iskolai havi étkezés is legalább 10-12 ezer forintba kerül.

További költség lehet lakhelytől függően például a havi utazási bérlet, a programok és az osztálypénz havonta kb. 5 ezer forint, az edzések, szakkörök, sportbelépők havi költségei akár 15-20 ezer forintot is kóstálhatnak. A ruhák és cipők a kisgyermekkorhoz hasonlóan ebben az életszakaszban is gyorsan használódnak, így negyedévente 30 ezer forint szinte biztosan elmegy ezekre is.

Összeszámolva, egy általános iskolás gyermekre évente legalább 700-800 ezer forintot biztosan elköltünk. 

15-18 éves kor - Minimum évi 800 ezer-1 millió forint

Egy középiskolás gyermek esetében is hasonló költségek merülnek fel, mint általános iskolás korban, ekkor azonban számos plusz, illetve magasabb összegű kiadás is bejöhet a képbe. Drágábbak a tanszerek, a tankönyvek, magasabb az osztálypénz, jellemzőek a többnapos, esetleg külföldi kirándulások, hosszabb tanulmányutak, szükség lehet korrepetálásra is. A kamaszok több programot szerveznek maguknak, amelyeknek költségét a szülők állják, csakúgy, mint a gólyabál, a szalagavató, a ballagás és a bankett kiadásait.

Így egy évben átlagosan 800 ezer - 1 millió forint a középiskolásra elköltött pénz. 

18-24 éves kor - Minimum évi 1,2-1,5 millió forint

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a gyermekünk egyetemistaként a legdrágább számunkra, hiszen ekkor kerül a legtöbb pénzbe az eltartása. Bár nagyon sok fiatal a tanulás mellett munkát is vállal, és az ösztöndíját visszaforgatja saját tanulmányaiba, a kiadások nagy részét a szülők kénytelenek fedezni. Ebben az időszakban pedig ezekből a kiadásokból bőven akad.

A legtöbb egyetemista nem otthon lakik a felsőoktatásban eltöltött évei alatt, sokszor azért, mert egy távoli intézménybe nyer felvételt, így másik városba kénytelen költözni. Emiatt kollégiumban vagy albérletben lakik a fiatal, melynek havi költsége (lakbérrel és rezsivel együtt) akár 50 ezer forint is lehet. Az utazás és a bérletek havonta 10-15 ezer forintba kerülnek. A tankönyvek, jegyzetek megvásárlása, de még fénymásolása is magas költségekkel jár, ezekre könnyen elmegy havonta 5-10 ezer forint is. A legnagyobb kiadás viszont a tandíj (ha van), ami 200 ezer forinttól kezdődően akár 1 millió forintig is terjedhet! Olyan egyszeri, nagyobb költségek is felmerülhetnek, mint például egy - mondjuk 150 ezer forintos - laptop vásárlása, de az egyetemisták körében népszerű külföldi, ösztöndíjas tanulmányok is megsokszorozhatják a kiadásokat. Az állandó havi költségek egy egyetemista esetében meghaladhatják a 100 ezer forintot, az időszakos kiadásokkal együtt a tandíjon felül pedig akár az évi 1 millió 200 ezer - 1 millió 500 ezer forintot is.

Patrónus - gondolta volna? 2

Összesítve tehát, ha gyermekünket egészen 24 éves koráig szeretnénk támogatni, akkor ahhoz valóban több millió forintra van szükségünk, hiszen a születéstől az egyetem befejezéséig - könnyen - elkölthetünk akár 25-30 millió forintot is gyermekünkre. Az egy gyermekre jutó gyermeknevelési költségek az egy gyermekes szülők esetében magasabbak, mint a több gyermeket nevelők esetében. De mivel a legjobb befektetés, ami minden pénzt megér, az a saját gyerekünk, így jobb, ha ezekre a kiadásokra tudatosan felkészülünk, és előrelátóan gondolkodunk!

Minden gyermekes szülő azt szeretné, hogy amikor gyermeke kirepül a családi fészekből, ne a nulláról, egyik napról a másikra élve kelljen elkezdenie felnőtt életét, és ne kelljen olyan nehézségekkel szembesülnie, mint amelyek esetleg a szüleiket érintették fiatal felnőttként. Ez további megtakarítást tesz szükségessé.

A Patrónus biztosítás ideális megoldás minden olyan család számára, ahol gyermek, gyermekek, esetleg unokák vannak, akiknek a jövőjét, életkezdését, tanulmányait szeretnék megalapozni és finanszírozni a szülők, nagyszülők. A termék sokrétű szolgáltatást kínál, hiszen szabadon meghatározott célra gyűjthetünk a segítségével. Akkor sem kell megijednünk, ha valamilyen váratlan esemény, sajnálatos tragédia éri a családot: a Patrónus nevéhez méltóan akkor is támogatja majd gyermekünket, ha mi valamilyen oknál fogva nem tudjuk ezt megtenni. 

Patrónus - lead