molekularis diagnoszika - content1

Molekuláris diagnosztika

A pontos diagnózis számít

Mára az orvostudomány bebizonyította, hogy a rosszindulatú daganat kialakulásáért génjeink mutációja a felelős. A mutációk többsége szerzett, azaz életünk során keletkezik, azonban vannak öröklődők is. A tudomány az elmúlt évek technológiai fejlődése révén azonosítani tudja mutációkat, az így nyert információk pedig felhasználhatók a betegek gyógyításában. A mutációk felfedezése révén elindult a célzott gyógyszerek fejlesztése, amelyek a daganatos betegségek "hagyományos" kezelési módjai, azaz a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia mellett új lehetőségeket hozhatnak. A molekuláris diagnosztika alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a rosszindulatú daganattal diagnosztizált betegek esetén melyik lehet a legmegfelelőbb kezelési forma.

Molekuláris diagnosztika - Új lehetőség a rákgyógyításban

molekularis diagnoszika - content1.5

A daganatszövetből történő molekuláris diagnosztika nem a megelőzést célozza, a vizsgálat akkor történhet meg, amikor a tumort felfedezték.

molekularis diagnoszika - idézet

petak_istvan_molekularis_diagnosztika.jpg
A molekuláris diagnosztika segítségével a rosszindulatú daganattal diagnosztizált betegek pontosabb képet kaphatnak betegségükről és a személyre szabottabb kezelésekről.
- Dr. Peták István, az Oncompass Medicine kutatóorvosa és alapító vezérigazgatója -

molekularis diagnoszika - content2

Kevesen ismerik a fejlett orvostudomány eszközeit

Kutatások azt mutatják, hogy a daganatos betegek és hozzátartozói még kevéssé ismerik ezt a diagnosztikai formát - a betegek kevesebb mint 10 százaléka tudja pontosan, hogy mit jelent a molekuláris diagnosztikai vizsgálat. Az információ márpedig nagyon fontos egy rákbetegség esetén.

Így sokan tehát nem tudják, hogy hagyományos kezelésekkel szemben a célzott gyógyszeres kezelés legfőbb előnye, hogy a probléma okát szünteti meg, azonban csak akkor hatásos, ha a helyes génmutáció ellen vetik be őket. Ezért kell tudni, hogy a daganatot kiváltó mutációk közül melyek vannak jelen a daganatszövetben. Ennek feltérképezéséhez segítségül szolgálhatnak a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, melyek eredményeire támaszkodva az onkológus segítséget kaphat a lehető leghatásosabb terápia kiválasztásához illetve annak sikerességének előrejelzéséhez.

A molekuláris diagnosztika  óriási segítség lehet, azonban nem garantált, hogy minden rákbeteg esetében eredményes. Az eredmények ismeretében is előfordul, hogy Magyarországon az adott mutációval kapcsolatban nem érhető el törzskönyvezett  gyógyszer, vagy az hogy a terápiát az OEP nem finanszírozza, illetve az is hogy nem létezik terápiás gyógymód. 

Mit jelent a Molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezése?

A molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezése  a legújabb orvosi asszisztencia-szolgáltatás, amely minden olyan NN életbiztosítással elérhető, melyek tartalmazzák az alábbi biztosítási védelmek valamelyikét:

  • Mellrák elleni védelem
  • Rák elleni védelem
  • 32 súlyos betegség elleni védelem

 

 

Amennyiben a biztosítási időtartam alatt  rosszindulatú daganattal diagnosztizálják a fent meghatározott biztosítási védelemmel rendelkező biztosítottat, az NN asszisztencia szolgáltató partnere az Advance Medical Hungary Kft. megszervezi a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot.

A molekuláris diagnosztikai vizsgálat során a daganatszövetből partnerünk, az Oncompass Medicine Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatot végez, mely alapján megállapíthatja, hogy mely gének mutációja okozta a daganat kialakulását. E mellett a vizsgálat kimutathatja azt is, hogy adott daganat esetén mely kezelési forma nem javasolt.  Az eredmények ismeretében az Oncompass-szal kapcsolatban álló onkoteam javaslatot tehet a személyre szabott gyógyszeres kezelésre, mellyel kapcsolatban az érintett beteg az onkológusával egyeztethet.

Fontos tudnia, hogy a molekuláris diagnosztikai szolgáltatások költségét biztosítottnak kell finanszíroznia. Az Oncompass egy alkalommal 18%-os kedvezményt nyújt a kiválasztott szolgáltatás árából azoknak a biztosítottaknak, akik Mellrák elleni védelmet, Rák elleni védelmet vagy 32 súlyos betegség elleni védelmet is választottak biztosításukhoz.  A finanszírozásban segítséget nyújthatnak az NN kritikus betegségekre szóló egészségbiztosításainak összegszolgáltatásai. A kedvezményt az arra jogosult az NN orvosi asszisztencia szolgáltató partnere, az Advance Medical Hungary Kft. által megszervezett molekuláris diagnosztikai szolgáltatás esetén tudja érvényesíteni.  A molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezése a biztosított részére költséggel nem jár. A fenti kedvezmény visszavonásig érvényes.

molekularis diagnoszika - lead