Az NN megállapodott a KBC-vel bulgáriai élet- és nyugdíjbiztosítója értékesítéséről

Ma reggel az NN Csoport bejelenti, hogy megegyezésre jutott a KBC-vel bulgáriai nyugdíj- és életbiztosítója értékesítéséről 77,7 millió eurós vételár mellett a KBC érdekeltségébe tartozó DZI felé.

Az NN 2001-es bulgáriai piacralépését követően építette fel helyi nyugdíj- és életbiztosítási tevékenységét. 138 munkatársával az NN Bulgária több mint 400 000 fős egyéni és 400 vállalati ügyfélből álló ügyfélbázist szolgál ki, üzemi eredménye 2020-ban 3 millió eurót tett ki. Az eladás várhatóan további 1 százalékkal növeli az NN Csoport (pénzügyi stabilitását jelző) szolvencia II rátáját.

"Gondos megfontolás után arra a döntésre jutottunk, hogy bulgáriai érdekeltségeink értékesítése szolgálja leginkább helyi ügyfeleink, partnereink és munkatársaink érdekeit. A folyamat során szigorú követelményrendszer alapján választottuk ki a leendő vevőt, nagy figyelmet fordítva a kulturális kapcsolódásra és az érdekeltségre az eddigi üzletmenet folytatása kapcsán. Meggyőződtünk arról, hogy a KBC rendelkezik a megfelelő pozícióval ahhoz, hogy továbbfejlessze a bulgáriai nyugdíj- és életüzletágakat. A tulajdonosváltás összhangban van az NN stratégiájával és portfólióáttekintésével, amelyeket múlt júniusban tett közzé a cégcsoport" - mondta Fabian Rupprecht, az NN International Insurance vezérigazgatója.

Hozzátette: "A fenti bejelentés nem befolyásolja kelet-közép-európai elkötelezettségünket, a régió továbbra is az egyik fő növekedési zónánk marad.  Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a menedzsmentnek, a munkatársainknak és a partnereinknek Bulgáriában a 20 éves kemény munkát, lojalitást és értékteremtő hozzájárulásukat az NN teljesítményéhez. Mindannyiuk számára sok sikert kívánunk a KBC-val való további munkához."

A tranzakció szabályozói jóváhagyás tárgya, lezárulta 2021 folyamán várható.