VIDEO: Újra NN Szedd a lábad! - a legfenntarthatóbb testedzés

Idén PLOGGING, azaz szemétszedő futás vezette fel a tavaszi futószezon legújabb versenyét, a budapesti NN City Runt. A rendezvény célja az egészséges tesztmozgás mellett - vagy inkább közben - a futóverseny útvonalának megtisztítása volt, közösségi élménnyé változtatva a város fenntarthatóbbá tételét.

Idén az NN City Run útvonalát, azaz a budai rakpart 2-4 kilométeres szakaszát hulladékmentesítették a résztvevők a tavaszi futószezon legújabb versenyét felvezető ploggingon. Az NN Biztosító programja, az NN Szedd a lábad! - a szakmai partnerek, a Maratonman, a Hulladékvadász.hu és a JÖN Alapítvány közreműködésével - egy tavaly megkezdett hagyományt folytatott. Ennek keretében az elmúlt félévben az ország négy pontján sikerült összekapcsolni a sportot a környezetvédelemmel, és 10 m3 szeméttől megszabadítani az utcákat.

"Immár második éve dolgozunk azon partnereinkkel, hogy hagyományt teremtsünk Magyarországon a testmozgás és a környezetvédelem összekapcsolásával, a plogginggal, és remek érzés, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk ebben a törekvésünkben. Biztosítóként szeretnénk minél többeket motiválni az aktív életmódra és egészségmegóvásra. Ezért is támogatjuk számos programmal a futósportot, például az NN Ultrabalatont és az induló NN City Runt, és erről szól az NN Szedd a Lábad! sorozatunk is? - nyilatkozta Sárvári Marcell, az NN Biztosító PR & szponzorációs menedzsere.

"Versenyszervezőként rendkívül fontos számunkra, hogy környezetbarát rendezvényeket szervezzünk a hazai futótársadalomnak. Ezért száműztük már évekkel ezelőtt az NN Ultrabalatonról és most az NN City Runról is a műanyag poharakat és evőeszközöket, és ezért szerveztük ezt a mai szemétszedő kocogást" - mondta Zelcsényi Miklós, az NN City Run versenyigazgatója.

Az NN City Runról
Az NN City Run Budapest legújabb futóversenye, ahol a résztvevők 5, 11 és 21,5 km-es távon mérethetik meg magukat a Várkert Bazártól induló pályán. Az útvonal a lezárt budai alsó rakparton halad, így a főváros legszebb díszletei között tehetik meg a választott távot a Szabadság hídon is keresztülhaladva.

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítványról és a Hulladékvadászról:
A JÖN Alapítvány egyik kiemelkedő célkitűzése az illegális hulladéklerakások megszüntetése több ezer fa és cserje ültetésével és több száz civil megmozdulás megszervezésével, valamint a Hulladékvadász applikáció elindításával. Az applikáció lehetőséget nyújt mindenkinek, hogy bejelentse, ha illegálisan lerakott szeméthalmot lát. A Hulladékvadász eddig összesen 7000 bejelentés alapján 3000 területet tisztított meg önkénteseivel mintegy 10.000 m3 hulladéktól.

A ploggingról
A plogging a sportágak közül az egyik legfiatalabb, 2016 körül indult Svédországból. Maga a szó is két svéd kifejezés, a plocka upp (fölszedni) és a jogga (kocogni) ötvözete. A plogginggal nem csak a környezet jár jól. A plogging keretében végzett mozgás sokkal komplexebb, mint a kocogás, így az élettani hatása is összetettebb. A kocogás, a hajolgatás és a guggolás ezen kombinációja ugyanis az izomzat mellett a szívre és a teljes érrendszerre is kedvező hatással van, miközben oldja a stresszt, és sikerélményt is biztosít. A viszonylag lassú futás a rendszeres megállásokkal és nyújtásokkal egy intervall (az intenzívebb és pihenősebb edzésfázisok váltogatása) edzésnek felel meg, amely a rendszeres futók számára is kifejezetten ajánlható.