Tíz tipp apukáknak: ezt tedd, ha gyereked született

Egy gyermek érkezése az öröm mellett hatalmas változásokat is hoz a család életébe. Bár mindenre felkészülni szinte lehetetlen, 10 tippel segítjük az ifjú apákat, hogy készen álljanak a küldetésre.

1. Szerezz be minden papírt!

Nem is gondolnánk, de az újszülöttnek rögtön egy sor kártyája és igazolványa lesz: az anyakönyvi kivonatot már a kórházban kiállítják, ezzel együtt a TAJ-kártya és az adóazonosító jelet tartalmazó adókártya is automatikusan meglesz - a TAJ-kártyához egy külön nyomtatványt kell kitölteni, a kártyát pedig később postán küldik ki. 

2. Nézd meg, mi is az a babakötvény!

Az állam minden újszülöttnek ad életkezdési támogatást, ennek összege jelenleg 42 500 forint. Önmagában ezzel nincs is dolga a szülőnek, a pénz a babakötvény nevű állampapírban kamatozik is. De ahhoz, hogy a születéskor kapott pénzből szemmel látható összeg kerekedjen, mire a baba eléri a felnőttkort, a szülőnek érdemes Start számlát nyitnia az Államkincstárnál. A kezdeti pénz is ide kerül, a számlára befizetett összegeket pedig évente 10 százalékkal, de legfeljebb 6 ezer forinttal kiegészíti az állam.

3. Indíts rendszeres megtakarítást, biztosítás is lehet benne!

A rendszeres megtakarítás nemcsak a magunk, hanem gyermekeink jövője számára is fontos. A megtakarítást jó ötlet biztosítási védelemmel is kombinálni, például az NN Biztosító Patrónus megtakarítási megoldásával, melynek lényege, hogy a kötéskor meghatározott időtartam alatt a szülők gyermekük számára rendszeres befizetéseikből megtakarítást halmoznak fel, amelyet a gyermek lejáratkor egy összegben kap meg. A Patrónus a garantált megtakarítási rész mellett halálra szóló fedezetet is tartalmaz - ha esetleg időközben a szülő (aki a biztosított) meghal, akkor a biztosító egyösszegű segítséget nyújt a családnak, ráadásul átvállalja a továbbiakban a biztosítási díj befizetését is, ezen felül havi járadékszolgáltatásban is részesül a kedvezményezett.

4. Válts életmódot, készíts edzéstervet!

Egy baba érkezése fenekestől forgatja fel a család életét, a szülőknek megváltozik az életritmusuk és a prioritásaik. Az anyukák és apukák gyakran érzik magukat elnyűttnek, elhanyagoltnak. Érdemes tudatosan készülni ezekre, előre átbeszélni és lefixálni az életmódbeli változásokat, beosztani, hogy mindenkinek legyen ideje saját magára is.

5. Helyezd biztonságba a babakocsit is!

Magyarországon a lakások több mint 70 százaléka biztosított - ez a jó hír. Arra már kevésbé kevésbé lehetünk büszkék, hogy az ingatlanbiztosításaink zöme elavult, szaknyelven szólva a lakások és a bennük lévő értéktárgyak alulbiztosítottak - a szerződés alapján a biztosító által fizetendő összeg nem fedezi azok pótlásának költségeit. A kicsi megszületésekor nézzük át a szerződéseket, hogy megfelelő-e a kötvény által vállalt fedezet.

6. Köss kockázati életbiztosítást, kedvezményezett a gyerek legyen!

Gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelőssé válunk az ő jövőjének biztosításáért is. Kézenfekvő ötletnek tűnik, hogy egy kockázati életbiztosítással teremtsük meg annak lehetőségét, hogy váratlan esemény esetén gyermekünk rendezett anyagi körülmények között nevelkedve válhasson felnőtté. Az NN Biztosítónál már havi 3500 forinttól köthető több milliós fedezetű kockázati életbiztosítás, melyhez választhatunk további kockázati védelem-szolgáltatásokat is, amelyek biztosítási védelmet nyújthatnak például baleset vagy egy hosszabb betegség esetére is.

7. Beszélgess egy komolyat a nagyobb gyerekkel és a nagyszülőkkel!

Hatalmas segítséget jelenthetnek a nagyszülők, bevonásuk ugyanakkor komoly konfliktusforrás is lehet. Jó ötlet előre átbeszélni, hogy miben várják a szülők a segítséget. A nagyobb gyerek számára is megterhelő a kistestvér érkezése, hiszen már nem rá összpontosul minden figyelem. Beszéljük meg vele, hogy a kistestvér érkezésével ő ugyanolyan fontos marad, csak a helyzet változott.

8. Beszéld meg az extra szabadságot a főnökkel!

Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követő második hónap végéig.

9. Köss lakástakarék-szerződést a gyerkőcre is!

Az újszülött számára is köthetünk lakástakarékpénztári-szerződést, hiszen a szabály értelmében családtagonként nyílik erre lehetőség. A jelenlegi nulla közeli kamatkörnyezetben a lakástakarékok évi 30 százalékos, de maximum 72 ezer forintos állami támogatása komoly hozamot biztosító kockázatmentes megtakarítási formává lépett elő.

10. Aludj egy utolsó nagyot és töltsd fel a kávékészletet!

Ha mindent sikerült beszerezni és a szükséges papírmunka is megvan, a lelki felkészülés kipipálva, egy nagyon fontos dolgot tehet még a lelkes édesapa: mielőtt a család hazaér a kórházból, kell egy utolsó, kiadós, zavartalan alvás. Ezután már csak a kávékészlet feltöltése marad hátra!