Kiváló negyedévet zárt az NN Csoport

A tavalyihoz képest majdnem megkétszerezte működési eredményét az NN Csoport a második negyedévben, köszönhetően a vállalat kedvezőbb jövedelmezőségének, valamint a befektetési tevékenységből származó osztalékoknak és a céltartalék-felszabadításoknak. A társaság vezetése részvényenként 0,46 eurós osztalékelőleg kifizetését javasolta.

Minden üzletágban javította eredményességét az NN Csoport 2015 második negyedévében, így 488 millió eurós működési eredményt ért el, ami 90 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakának teljesítményénél. A társaság nettó eredménye 56 százalékkal 392 millió euróra emelkedett, a cég tőkehelyzete - a kedvezőtlen piaci folyamatok, az euró gyengülése ellenére - továbbra is stabil: az IGD fizetőképességi ráta 306 százalékos volt, a cég kapitalizációja 1,6 milliárd euróra emelkedett. A társaság sikeresen hajtotta végre költségtakarékossági programját Hollandiában, így a 2013. évihez képest 198 millió eurót takarított meg, a tervezettnél korábban elérve kitűzött célját.

A második negyedéves adózás előtti eredmény 460 millió euróra nőtt, szemben a 2014. második negyedévi 320 millió euróval. A tőkearányos megtérülés (ROE) 14,9 százalék volt a második negyedévben, jelentős növekedést mutatva az előző év azonos időszakának 8,7 százalékos rátájához képest. Az eredmény jól tükrözi a vállalat minden üzletágának kedvezőbb jövedelmezőségét is.

Az NN európai biztosítási ágazata, melynek a magyar NN Biztosító is része, például 24,1 százalékkal emelve profitját 55 millió euróval járult hozzá a működési eredményhez. Európában az NN folytatta az alacsony kamatkörnyezetre reagáló stratégiáját, így újrapozícionálja megtakarítási termékeit, és az életbiztosítási védelmet nyújtó termékekre helyez kiemelt hangsúlyt.

"A működési eredmény 90 százalékos növekedésének hátterében részben egyszeri tételek, köztük a befektetési tevékenységből származó osztalékok növekedése állnak. Ezeket nem számítva is egészséges működési eredményt tudunk felmutatni minden országban, különösen a holland életbiztosítónkban és Európában" - hangsúlyozta az eredményeket kommentálva Lard Friese. Az NN Csoport vezérigazgatója közölte: elégedettek a második negyedév kimagasló eredményeivel, ugyanakkor látnak még tartalékokat a további növekedésre is.

A vezérigazgató aláhúzta: minden országban továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ügyfélközpontú stratégiájuknak megfelelően áttekinthető termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak, miközben lehetővé teszik, hogy ügyfeleik az általuk választott módon (akár személyesen, akár mobiltelfonos applikáción keresztül) lépjenek a céggel kapcsolatba. "Az értékesítésben egyre több szolgáltatásunk válik elérhetővé bármikor és bárhonnan" - utalt az új fejlesztésekre Lard Friese.

Az NN Csoport vezetése - hosszú távú, a nettó eredmény 40-50 százalékát megcélzó osztalékpolitikájával összhangban - 0,46 eurós osztalékelőleg kifizetésére tett javaslatot. Az NN Csoport részvényeit több mint egy éve, 2014. július 2-án vezették be az amszterdami Euronext tőzsdére. Az idei év első hat hónapjában az ING Csoport fokozatosan 37,6 százalékra csökkentette a fennmaradó részesedését az NN Csoportban.

Az NN csoport fő számai

Millió euró 2Q15 2Q14 Változás
Működési eredmény 488 257 89,9%
Nettó eredmény 392 252 55,9%
Nettó üzemi ROE 14,9% 8,7%  
IGD-szolvencia (%) 306% 272%  
Új szerzések (APE) 278 305 -8,6%
Kezelt vagyon (AuM, milliárd euró) 184 177 4,2% 

 

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN
sajtoszoba_img_sarvarimarcell.png

Sárvári Marcell

Vállalati kommunikációs menedzser

sarvari.marcell@nn.hu

Videóink

Tekintse meg videócsatornánkat!

Youtube

Képek

Itt tölthet le képeket az NN Group életéről.

Flickr