Webtartalom-megjelenítő [Webtown]

Tájékoztató a TB I., II., III. rokkantsági kategóriák megszűnéséről

Tájékoztató a díjmentesítés rokkantság esetén és rokkantsági járadék kiegészítő biztosítások szabályzatát érintő törvényi változásokról.

Milyen változások történtek 2012.01.01-től a rokkantsági kategóriákban?

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény hatályba lépésével módosult az egészségkárosodás mértékének meghatározása és értékelése.

 • A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben szereplő I, II, III-as rokkantsági kategóriák, 2012.01.01-től megszűntek.
  A 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet alapján új minősítési kategóriák bevezetésére került sor.
 • Az idei évtől kezdődően a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottsága komplex értékelés alapján továbbra is meghatározza az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét, illetve ezen túl,ezzel párhuzamosan az egészségi állapot százalékos mértékét is megállapítja. Besorolást ad az új minősítési kategóriák szerint, továbbá rehabilitációs javaslatot tesz. Fenti szempontok alapján (illetve bizonyos esetekben az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időt is figyelembe véve) határozzák meg az ellátás típusát és mértékét, mely lehet rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás.

Mely biztosításokat érintik a változások?

A törvényi változások

 • a Díjmentesítés rokkantság esetén (903, 913, 914, 916, 973, 983 jelű kiegészítő biztosítások)
 • a Rokkantsági járadék (923, 924, 926, 974, 984 jelű kiegészítő biztosítások), továbbá
 • a G41, G42 jelű csoportos kiegészítő biztosításokat érinti.

A törvényváltozáshoz való alkalmazkodás miatt a szabályzatokban szereplő I., II., III rokkantsági csoportokat össz-szervezeti egészségkárosodási százalékoknak, illetve ezzel párhuzamosan az új minősítési kategóriáknak felelteti meg a biztosító, és ez alapján nyújtja vagy utasítja el a biztosítási szolgáltatást.

A biztosítási feltételekben szereplő I., II., III rokkantsági kategóriák milyen mértékű egészségkárosodásnak felelnek meg?

Rokkantsági csoportok (régi szabályozás)

Komplex értékelés alapján meghatározott össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke (%) és az ahhoz köthető minősítési kategória betűjele

I. csoport

E kategóriába tartozó
70 %-nál nagyobb, betegségi vagy baleseti eredetű egészségkárosodás

II. csoport

D kategóriába tartozó
70 %-nál nagyobb betegségi vagy baleseti eredetű egészségkárosodás

baleseti eredetű III. csoport

C1, vagy C2 kategóriába tartozó
50-69% közötti, baleseti eredetű egészségkárosodás


Hogyan érinti ügyfeleinket a törvényi változás, mi változik a kárelbírálási folyamatban?

A törvényi változások kapcsán az volt az elsődleges célunk, hogy ügyfeleink a megváltozott szabályozást követően annak ellenére se kerüljenek hátrányosabb helyzetbe, hogy az új a törvény a rokkantsági ellátások mértékének meghatározásakor új szempontként figyelembe veszi a rokkantság rehabilitálhatóságát is.

Ezért Ügyfeleink érdekeit szem előtt tartva a kárelbíráláskor nem szempont a biztosított rehabilitálhatósága, vagyis a biztosítási szolgáltatás minden esetben jár ügyfeleinknek, ha az egészségkárosodás mértéke eléri a szolgáltatásra jogosító meghatározott százalékos értéket és minősítési kategóriát.

Mit kell tennie, ha egészségkárosodást szenved?

A törvénymódosítás nem változtat a kárbejelentés módján és a biztosító kárelbírálási folyamatán.

A kárigény bejelentéséhez kérjük

 • küldje be Igénybejelentés rokkantság, tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetén című nyomtatványunkat, melyet a Dokumentumtárban talál, a Kifizetési igény bejelentése kategória alatt,
 • csatolja hozzá a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatala szakértői bizottságának szakvéleményét, illetve
 • a teljes orvosi dokumentációt,
 • a rokkantsági nyugdíj megállapításáról szóló határozat másolatát, továbbá
 • a biztosító bekérheti a rendőrségi határozatot vagy bírósági végzést, ha a szolgáltatási igény elbírálásához a büntetőeljárásban és a szabálysértési eljárásban meghozott jogerős határozat a szolgáltatási igény bejelentésekor már rendelkezésre áll.

Mit kell tenni akkor, ha már részesült rokkantsági szolgáltatásban és felülvizsgálatot írtak elő az Ön számára?

A biztosító eljárása ebben az esetben sem változik. A felülvizsgálatról szóló szakvéleményt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatala szakértői bizottsága állítja ki, amelyet a kézhezvételt követő 30 napon belül be kell küldeni a biztosítónak. A biztosító az ebben foglaltak alapján dönt a biztosítási szolgáltatás meghosszabbításáról illetve - az egészségi állapot javulása esetén - az esetleges megszüntetéséről.

Hová fordulhat kérdéseivel?

Ha a Díjmentesítés rokkantság esetén vagy a Rokkantsági járadék kiegészítő biztosítással, a biztosító ügyintézésével,kapcsolatos kérdéseivel kérjük forduljon bizalommal ügyfélszolgálati munkatársainkhoz.

Személyes ügyfélfogadás: Budapest, 1068 Dózsa György út 84/B, hétköznap 9.00-16.00 között
Contact Center telefonszáma: 06 40 464 464

e-mail: ugyfelszolgalat@ing.hu

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN