Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

Mit jelent a fenntarthatóság a pénzügyi szektorban?

Az Európai Unióban 2019-től a fenntarthatóság fogalma pénzügyi szempontból is fontossá vált.

Kiemelt szerepet kapott az ESG (azaz a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok) szabályozás, melynek célja, hogy az egyes pénzügyi intézmények integrálják befektetési döntéseikbe a fenntarthatósági szempontokat, valamint, hogy mindezt átláthatóbbá tegyék a befektetők és más érdekelt felek számára, hogy azok így megalapozott befektetési döntést hozhassanak.

Az Európai Unió Közzétételi rendelete továbbá új besorolási rendszert vezetett be egyes pénzügyi termékekre vonatkozóan, melyekhez új közzétételi követelmények is kapcsolódnak.

Mit jelent az NN Biztosító számára a fenntarthatóság a gyakorlatban?

A Közzétételi rendelet alapján minden olyan vonatkozó információt közzéteszünk, mely alapján a befektetők és más érdekelt felek számára termékeink az ESG kockázatok és fenntartható befektetési céljaik szempontjából átláthatóvá és összehasonlíthatóvá válnak.

Annak érdekében, hogy megfeleljünk a jogszabályi követelményeknek, közzétesszük honlapunkon a szükséges tájékoztatókat és a termékeinkhez kapcsolódó dokumentumokat, amelyek a következő információkat tartalmazzák:

  1. Termékeink besorolása a Közzétételi rendelet alapján
  2. Fenntarthatósági kockázatokkal kapcsolatos politikák 
  3. Fenntarthatóság szempontjából káros hatások bemutatása
  4. Hogyan integrálja a fenntarthatósági kockázatokat javadalmazási politikánk

Termékeink besorolása a Közzétételi rendelet alapján

A Közzétételi rendelettel összhangban a termékeinkről szóló tájékoztatásaink tartalmazzák azt az információt, hogy hogyan vesszük figyelembe a fenntarthatósági kockázatokat a befektetési döntéseink során, és hogy hogyan soroljuk be a termékeinket a rendelet előírásainak megfelelően.

A szabályozás a pénzügyi termékek három csoportját definiálja, melyek besorolását a mögöttük lévő gazdasági tevékenység alapján kell elvégezni (mibe fektet a termék). A besorolás segíti ügyfeleinket és az egyéb érintett személyeket annak megállapításában, hogy:

  1. A terméknek nincs semmilyen fenntarthatósághoz kötődő célja (a Közzétételi rendelet 6. cikkelye szerint);
  2. A termék fenntartható környezeti és/vagy társadalmi, vállalat irányítási célokat mozdít elő (a Közzétételi rendelet 8. cikkelye szerint);
  3. A terméknek számszerűsíthető fenntarthatósági céljai vannak (a Közzétételi rendelet 9. cikkelye szerint).

Ezeket a besorolásokat a szerződéskötés előtti tájékoztatás során, illetve a honlapon közzétett tájékoztatókban ismertetjük.

Hagyományos megtakarítási termékeink esetében nincs fenntarthatósághoz kötődő cél, mivel ezek a termékek jellemzően magyar államkötvényekbe fektetnek.

Befektetési egységekhez kötött termékeink esetén a besorolást az eszközalapok és termékek szintjén is megtesszük. A termékek szintjén nincs fenntarthatósághoz kötődő cél (mindegyik a 6-os cikkely szerinti), ugyanakkor az eszközalapok több fenntarthatósági osztályba is sorolhatók, amelyet a termékhez kapcsolódó Eszközalap-tájékoztató tartalmaz.

Fenntarthatósági kockázatokkal kapcsolatos politikák

A fenntarthatósági kockázatoknak a befektetési döntéshozatali eljárásokba történő integrálására vonatkozó politikáinkról erre a linkre kattintva olvashat többet.

Fenntarthatóság szempontjából káros hatások bemutatása

Az NN Biztosító befektetési döntések fenntarthatósági tényezőkre gyakorolt főbb káros hatásáiról szóló nyilatkozatát a következő linkre kattintva érheti el: Nyilatkozat a főbb káros hatásokról.

Hogyan integrálja a fenntarthatósági kockázatokat javadalmazási politikánk

Az általunk alkalmazott Javadalmazási Politika az NN Csoport Javadalmazási Keretpolitikájával összhangban került kialakításra. Ez a keretpolitika igazodik az NN Csoport üzleti stratégiájához, céljaihoz, értékeihez és kockázatvállalási hajlandóságához, és támogatja a hosszú távú értékteremtést minden érintett fél számára. A keretpolitikát követve a teljesítményértékelés számos pénzügyi és nem-pénzügyi teljesítményhez kapcsolódó célkitűzésen alapul. Ezek a célkitűzések egyrészt a stabil és hatékony kockázatkezelésre, másrészt a kiegyensúlyozott kockázatvállalásra fókuszálnak. Ez minden típusú kockázatra kiterjed, beleértve a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokat is. További információk az NN Csoport weboldalán találhatók.