Webtartalom-megjelenítő [Webtown]

Új lehetőségek a rákdiagnosztikában

Ma már Magyarországon is elérhetők azok a molekuláris diagnosztikai eljárások, amelyekkel egyes ráktípusoknál - célzottan ható készítmények alkalmazásával - a betegség kiváltó okát lehet megszüntetni. Gondot jelent ugyanakkor, hogy a betegek sok esetben nem értesülnek időben és pontosan minden vizsgálati lehetőségről. Az NN Biztosító és az Oncompass együttműködése ezen a helyzeten igyekszik javítani.

Az utóbbi években forradalmi változások történtek a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetővé olyan, célzottan ható készítmények, amelyek magát a betegség kiváltó okát szüntetik meg. Ezek a készítmények ugyanakkor csak akkor hatásosak, ha a megfelelő génmutáció ellen vetik be őket. Ezért kell ismerni, hogy a daganatot kiváltó mutációk közül melyek vannak jelen a daganatszövetben. Ennek feltérképezésére szolgálnak a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, melyek eredményeire támaszkodva az onkológus szakorvos segítséget kaphat a lehető leghatásosabb terápia kiválasztásához, illetve adott terápia sikerességének előrejelzéséhez.

A rákgyógyításban jelentős előrelépést hozó molekuláris diagnosztikai vizsgálatok Magyarországon is elérhetők. A molekuláris diagnosztikában itthon meghatározó szerepet játszó Oncompass megbízásából készült kutatás eredményei szerint ugyanakkor a betegek jelentős része nem is ismeri az eljárás nyújtotta lehetőségeket, vagy nincsenek meg a kellő ismeretei róla.  Mindössze 29 százalékuk rendelkezik többé-kevésbé pontos ismeretekkel a molekuláris diagnosztikáról. A Szinapszis Kft. által végzett felmérésben résztvevő orvosok szerint pedig, bár bizonyos daganattípusoknál már a mindennapi gyakorlat része a molekuláris diagnosztika, az államilag finanszírozottan elvégezhető vizsgálatok száma és részletessége limitált. Emellett az eredmények ismeretében sem garantálható, hogy van megfelelő gyógymód, ráadásul a terápiák OEP finanszírozása sem biztos, és az is előfordulhat, hogy Magyarországon még nem törzskönyvezett a konkrét ráktípusra hatásos gyógyszer. 

Az NN Biztosító és az Oncompass együttműködése a fenti helyzeten igyekszik javítani. Az együttműködés alapján az NN Biztosító - orvosi asszisztencia-szolgáltatásként - kritikus betegségek elleni védelemmel rendelkező, rosszindulatú daganattal diagnosztizált ügyfeleit összeköti az Oncompassal, ahol kedvezményes áron juthatnak hozzá a diagnosztikai vizsgálathoz.

"Az emberi tudás véges, tudomásul kell vennünk, hogy nem mindenkit lehet meggyógyítani. Azt viszont nem lehet elfogadni, hogy a beteg ne kapja meg a legjobb kezelést, amely ismereteink szerint elérhető. Ezért tartom fontosnak együttműködésünket az NN Biztosítóval, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a korszerű rákdiagnosztikai eljárások szélesebb körben legyenek ismertek, és a rákbetegek életkilátásai javuljanak" - nyilatkozta Dr. Peták István, az Oncompass kutatóorvosa, alapító vezérigazgatója.

Mi a molekuláris diagnosztika? Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a rák genetikai eredetű betegség, amit génjeink mutációja okoz. A mutációk többsége - hozzávetőlegesen 80 százaléka - ráadásul szerzett, azaz életünk során a testi sejtjeinkben keletkezik, és nem öröklődik. Ma már ismerjük a rákkal összefüggő legtöbb olyan gént, amiben mutáció jöhet létre és ennek köszönhetően számos ráktípusnál váltak elérhetővé olyan célzottan ható készítmények, melyek ezen hibásan működő molekulákat hivatottak 'kijavítani'. A hagyományos kezelésekkel - kemoterápia, sugárkezelés, műtét - szemben legfőbb előnyük, hogy a probléma okát szüntetik meg. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a molekuláris diagnosztika nem minden esetben és ráktípusnál jelent megoldást, hiszen jelenleg még nem minden génmutációra ismert az ellenszer: viszont mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a beteg a számára elérhető leghatékonyabb kezelést kapja a terápia során.
Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN