Webtartalom-megjelenítő [Webtown]

Nyugdíjbiztosítás adójóváírás: folyamatosan növekszik az igénybevevők aránya

Az NN Biztosító nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleinek hozzávetőlegesen négyötöde már él az adójóváírás lehetőségével, ami nagyon kedvező aránynak számít a piacon. Ennek elérésében komoly szerepet játszik az ügyfelek javuló pénzügyi tudatossága, ahogyan az is, hogy az NN biztosítási tanácsadói felhívják a szerződők figyelmét erre a lehetőségre.

Folyamatosan nő az nyugdíjbiztosítási befizetések után igényelhető adójóváírás lehetőségét kihasználó ügyfelek aránya az NN Biztosítónál: tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek négyötöde már élt ezzel a lehetőséggel.

"Ügyfeleink pénzügyi tudatossága évről évre magasabb szintre lép, amelyet jól egészít ki a biztosítási tanácsadóinktól kapott, személyre szabott és aktív támogatás. Mindezek eredőjeként egy év alatt átlagosan 23 százalékkal emelkedett az egy ügyfélre jutó adójóváírás mértéke" - nyilatkozta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője. Hozzátette: a beérkező adójóváírások száma 2015-ös adóévre vonatkozóan megduplázódott az előző évhez képest.*

Sokaknak jelenthet újdonságot, hogy a jóváírás visszamenőlegesen is igényelhető: ha valaki jogosult lenne, ám nem él az adóbevallás májusi határidejéig a 2016-os évre szóló lehetőséggel, vagy a korábbi években maradt le róla, az érvényben lévő szabályozás szerint 2014-ig visszamenőlegesen érvényesítheti az elmaradt állami adójóváírást.

Az államilag támogatott nyugdíjmegtakarítások után igényelhető maximális adójóváírás összesen évi 280 ezer forint lehet. Ezt úgy lehet megszerezni, ha az ügyfél a nyugdíjbiztosítás mellé, a nyugdíjelőtakarékossági és/vagy az önkéntes pénztári számlára eszközölt befizetései után is kihasználja az adójóváírást ? hívta fel a figyelmet Csanda Gergely. Ennek mértéke mindhárom megtakarítási formánál az éves befizetés legfeljebb 20 százaléka lehet, ám a szabályozás összegszerű felső limitet tartalmaz: ez 130 ezer forint a nyugdíjbiztosításoknál, 100 ezer a NYESZ-nél, és 150 ezer az önkéntes pénztári befizetéseknél.

Az NN Biztosító által 2014-ben küldött igazolások után az érintettek 68,4 százaléka élt az adójóváírás lehetőségével. Egy évvel később látványosan nőtt ez az arány: 2015-ben az érintettek 79,5 százaléka igényelte az állam által biztosított összeget. A 2016-os adóbevallási határidőig néhány nap még hátra van, a végleges számokra várni kell.

Az NN Biztosító tudja, hogy milyen fontos az adójóváírás nyugdíjcélú megtakarítások esetén, mivel annak összege nagymértékben befolyásolhatja a megtakarítások értékét. Ezért arra bíztatja az ügyfeleket, hogy lehetőségeikhez mérten használják ki az állam által biztosított adókedvezményt.

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN