Biztosítási termékeink a koronavírus szemszögéből

Magyarországot is elérte a SARS-CoV-2  koronavírus járvány, amely kapcsán rengeteg információ hallható és olvasható a médiában, melynek következtében számos, a termékeinkhez kapcsolódó kérdés is felmerülhet ügyfeleinkben. Kiemelten fontosnak tarjuk, hogy ügyfeleink valamennyi információ birtokában legyenek termékeink és saját megoldásaik kapcsán, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Szolgáltat-e a Biztosító kórházi tartózkodás, karantén, koronavírus fertőzéssel kapcsolatosan felmerülő műtétek vagy kritikus betegségek bekövetkezése esetén?

Az Általános Életbiztosítási Szabályzat értelmében, amennyiben azt az adott termék különös feltételei is lehetővé teszik, az NN Biztosító a világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés okozta COVID-19 betegség miatt bekövetkező biztosítási esemény esetén is szolgáltat, mivel az nem szerepel a kockázatkizárások között.

Kórházi tartózkodás

Amennyiben a kórházi tartózkodásra akár COVID-19 betegség diagnosztizálása miatt kerül sor, a kórházi napi térítés kiegészítő biztosításaink (K jelű biztosítási csomag, 908, 918, 988, C46) a szerződési feltételek szerint szolgáltatnak.

Régi típusú 918 és 988 jelű kiegészítő biztosítás esetén (2019. október 3. előtt kötött):

 • a 3 napot meghaladó kórházi tartózkodás első napjától, és
 • a szabályzatban szereplő területi hatálynak megfelelően szolgáltat.   

Új típusú 918 és 988 jelű kiegészítő biztosítás esetén (2019. október 3. napján és azt követően kötött):

 • 24 órát meghaladó kórházi tartózkodás első napjától, és
 • területi korlátozás nélkül (azaz a világ bármely kórháza esetén) szolgáltat,
 • egy esetleges intenzív osztályon történő kezelés idejére a napi térítés összegének kétszeresét fizeti ki a Biztosító. (Jelenlegi információink szerint a koronavírus rendkívül veszélyes a tüdőre, súlyos esetekben a beteg intenzív osztályon, gépi lélegeztetésre szorulhat).
A járványügyi helyzetre való tekintettel a Biztosító a 918, 988 és C46 jelű kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosítások esetében Ügyfelei javára egyoldalúan eltér a szerződési feltételekben meghatározottaktól.

2020. április 21. napjától a pozitív teszttel igazolt SARS-CoV-2 koronavírus okozta megbetegedésből (COVID-19) eredő kórházi kezelés esetén a 918 és 988 jelű kiegészítő biztosításokra vonatkozó szerződési feltételekben meghatározott 180 napos, valamint a C46 feltételekben rögzített 90 napos kockázatkizárási időtől eltérően mindössze 14 napos kockázatkizárási időt ír elő a Biztosító.

Az új szerződésekre vonatkozó módosító rendelkezések hatályát a Biztosító visszavonásig fenntartja, mely alapján:

 • a meglévő biztosítások esetén 2020. április 21., 00:00 órájától érvényesek, és
 • az újonnan kötött Kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosításokra 2020. április 20. napjától érvényesek azzal, hogy a kockázatviselés 2020. április 21. napján vagy azt követően, de legfeljebb a visszavonás napján kezdődhet. A Biztosító kifejezetten fenntartja a jogot, hogy az újonnan kötött biztosítási szerződések esetében a módosító rendelkezésekkel létrejövő új biztosítási szerződések megkötésének a lehetőségét visszavonja.
 • A kórházi kezelés esetén a Kórház fogalmába beleértendő, és kórháznak minősülnek a koronavírus betegség és járvány elleni védekezésre, az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának bővítésére kialakított ideiglenes kórházak is.

Minden egyéb betegség miatt bekövetkező kórházi kezelés esetén a kockázatkizárási idő változatlanul, a vonatkozó szerződési feltételekben meghatározottak szerint alakul:

 • 180 nap a 918 és 988 jelű Kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosítások esetén,
 • 90 nap a C46 jelű Bármely okú kórházi napi térítésre szóló csoportos kiegészítő biztosítások esetén.

A K jelű Gyermek kórházi ellátására szóló biztosítási csomag 9K8 jelű Kórházi napi térítési eleme esetén a kórházi napi térítés szolgáltatás vonatkozásában változatlanul 180 nap a kockázatkizárási idő.

Műtét

Amennyiben egy betegen - legyen az akár a SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés okozta COVID-19 betegség miatt - a kockázatviselés kezdetét követő 180 napon túl olyan műtétet szükséges végrehajtani, amely a biztosító honlapján elérhető Teljes Műtéti listán térítettként szerepel, a Biztosító az ezen listában feltüntetett WHO-kódok alapján meghatározott kategóriák szerinti műtéti térítést szolgáltat, figyelembe véve természetesen az adott kiegészítők sajátosságait. Műtéti térítés kiegészítő biztosításaink: K jelű biztosítási csomagjaink, 907, 917, 987, C45.

A szolgáltatás a szabályzatban szereplő területi hatálynak megfelelő helyszínen végrehajtott műtétekre vonatkozik. Kivételt képeznek továbbra is a nem térített kategóriába tartozó műtétek.

Koronavírus fertőzés miatti haláleset

A biztosító haláleseti szolgáltatást tartalmazó biztosításai kivétel nélkül szolgáltatnak egy esetleges SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés okozta COVID-19 betegség miatt bekövetkező halál esetén is, a szerződési feltételekben meghatározottak szerint.    

Kifejezetten a SARS-CoV-2 koronavírus okozta COVID-19 betegségre biztosítási fedezetet nem nyújtó biztosítási szolgáltatások

 • Kritikus betegségre szóló biztosítások esetén, mivel azokban nem szerepel a SARS-CoV-2 koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés biztosítási eseményként: 031, 033, 232, 333, 931-937, 972, 982, 9K2, G44, C47, C48.
 • Gyermekek gyakori betegségeire szóló kiegészítő biztosítás (9K1) esetén, mivel abban nem szerepel a SARS-CoV-2 koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés biztosítási eseményként, kivéve, ha a koronavírus fertőzés következtében tüdőgyulladás (vagy szövődményként a gyakori betegségek listáján szereplő egyéb betegség) alakul ki.
 • SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés pozitív teszttel nem igazolt kórházi karantén esetén nem történik biztosítási esemény, így szolgáltatásra sem kerülhet sor.
 • A Vitalitás osztályon nem ápolnak fertőző betegségben szenvedő betegeket, így a SARS-CoV-2 koronavírus fertőzéssel kapcsolatban ilyen jellegű szolgáltatási igény nem merülhet fel.
 • Balesetbiztosítások esetén, mivel a vírusfertőzés nem minősül balesetnek

 

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, nem helyettesíti a termékek részletes szabályait. Kérjük tekintse át az NN Biztosítóval kötött biztosítási szerződéseit, és az azokra vonatkozó szerződési feltételeket. Ha az adott termékre vonatkozó szerződési feltételek lehetővé teszik, az NN Biztosító szolgáltat a világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés okozta COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatban bekövetkező biztosítási események esetén is, tekintettel arra, hogy a koronavírus okozta megbetegedés nem szerepel a kockázatkizárások között. Egyebekben az adott termék szerződési feltelei az irányadóak, illetve a COVID-19 koronavírus okozta helyzet miatti, az ügyfelek előnyére szolgáló átmeneti módosító rendelkezések - amelyek elérhetők a Dokumentumtárban - az irányadóak.

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN