Hogyan érinti a szociális hozzájárulási adó a megtakarítási célú életbiztosításokat?

Érdemes július 1. után is megtakarítani

A 2023. július 1. után kötött hosszútávú szerződések is lehetnek kamatadó és szociális hozzájárulási adómentesek!

Szeretnék megtakarítani

Az új, 2023 július 1-től hatályos 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet szerint a megtakarítási formák egy részét a kamatjövedelem után fizetendő eddigi 15%-os kamatadón felül további 13%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli, amennyiben nem hosszú távú megoldásban gondolkozunk.

Új szociális hozzájárulási adó (szocho) 2023. július 1-től

2023. július 1. után tudok megtakarítani

Ha hosszú távon gondolkodik, kedvezményeket kaphat: 

Ha 2023. július 1. után köti rendszeres díjas szerződését:

  • 6 év után: a kamatjövedelem 50%-a a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó alapja,
  • 10 év után a kamatjövedelem adómentes.

Ha a jövőben úgy szeretné tovább gyarapítani megtakarítását, hogy a szocho mértékét csökkentse vagy akár elkerülje, arra is lehetősége van:

  • az eseti befizetéstől számított 3. év után a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó alapja a kamatjövedelem 50%-a,
  • míg az 5. év után a kamatjövedelem kamatadó és szociális hozzájárulási adó mentessé válik.

2023. június 30-ig megkötöttem a megtakarítási szerződést

2023. június 30-ig megkötött szerződéseket nem érinti a SZOCHO.

Ha Önnek már van 2023. június 30 előtt megkötött megtakarítási célú életbiztosítási szerződése, akkor rendszeres díjfizetése kapcsán szociális hozzájárulási adóval nem kell számolnia.

Ha nyugdíjbiztosítási szerződése nyugdíjszolgáltatással szűnik meg, nincs adófizetési kötelezettsége.

Kapcsolatfelvétel

Szeretnék megtakarítani, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Mobiltelefonszám
+36

Megtakarítási célú életbiztosítások 

A megtakarítási célú életbiztosítások esetében a kormányrendelet hatálybalépése napján vagy azt követően kötött szerződésekre vonatkozik az új adóteher, de ezek is lehetnek mentesek a kamatadó és szociális hozzájárulási adó alól!

A 13%-os szociális hozzájárulási adó a kamatadóhoz hasonlóan fog működni

A szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a kamatadó alapjával, vagyis a 2023. július 1. napján vagy azt követően megkötött életbiztosítási szerződések esetében is alkalmazhatóak a kamatjövedelemre vonatkozó kedvező szabályok:

  • ha a rendszeres díjak terhére történik a biztosító teljesítése és a szerződéskötéstől számítva több, mint 6 év telt el, akkor a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó alapja a kamatjövedelem 50%-a. Ha 10 év is eltelt, akkor a kamatjövedelem mentes a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó alól.
  • az eseti díj terhére történő biztosítói teljesítés esetén 3 év után lehet az 50%-os kedvezményt alkalmazni, 5 év után pedig a kamatadó és szociális hozzájárulási adó mentességet. (Eseti díj esetén az éveket a befizetés dátumától kell számítani).

A kamatjövedelem fogalma sem változott, erről részletesen a www.nn.hu/ado oldalon található kamatadó tájékoztatóban találhatók információk.

Kivétel a megtakarítási célú életbiztosítások esetén

A haláleseti, az egészségbiztosítási, a balesetbiztosítási, a járadékbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási szolgáltatások továbbra is mentesülnek a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó alól.

Mi képezi a szociális hozzájárulási adó alapját?

A szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a kamatadó alapjával, vagyis a 2023. július 1. napján vagy azt követően kötött életbiztosítási szerződések esetében is a kamatjövedelem az alapja. A kamatjövedelemről részletesen a www.nn.hu/ado oldalon található kamatadó tájékoztatóban találhatók információk.

Megtakarításban gondolkozik? Szeretné tudni, hogy a szociális hozzájárulási adó hogyan érintheti megtakarítását? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretnék megtakarítani

Megtakarítási célú életbiztosításaink

Életkapu program

Az Életkapu program sajátossága, hogy a gyermeke jövőjét megalapozó megtakarítás mellett több váratlan eseményre is választható biztosítási védelem.

Részletek

Vista

Hosszú távú eurós megtakarítási lehetőséget nyújtó befektetési egységekhez kötött életbiztosítás amely baleseti vagy kockázati életbiztosítási védelmet is kínál.

Részletek

Visio

A Visio rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás forint alapú megtakarítási, befektetési lehetőség életbiztosítási védelemmel.

Részletek