5 ok, amiért jó együtt edzeni a kollégákkal


Nagy népszerűségnek örvendenek azok a futóversenyek, ahol céges váltócsapatok is rajthoz állhatnak. A különböző edzettségi szinten lévő kollégák testhez álló távok választásával együtt teljesíthetnek hosszabb, rövidebb versenyeket. Az élmény garantált, igazi csapatépítő program. De miért jó, ha már az edzés is együtt történik?

Az edzés előnyeiről már számtalan kutatás született, hiszen csökkenti a vérnyomást, javítja a szívizom működését, a vérkeringést, elegendő kálcium bevitellel erősíti a csontokat, sőt a futás csökkenti a csontritkulás kockázatát is. 

Érzelmi, lelki oldalról pedig a testmozgás csökkenti a stresszt is. Biztosan sokan éreztük már, hogy nagyfokú stressz hatására, vagy amikor szeretnénk levezetni a feszültséget, rögtön a testünk is mozogna, például bokszolna. Ez sem véletlen, hiszen testünk tudja, hogy a mozgás jót tenne a feszültség levezetésében, ráadásul fokozza a jókedvünket és az önbecsülésünket. 

Ha pedig mindez azzal társul, hogy jó a társaság is, akkor biztosan nem lesz akkora kihívás rászokni a rendszeres testmozgásra. Ilyen jó társaság lehet a munkahelyi barátság, kollegiális viszony. A kollégákkal érdemes együtt sportolni, hiszen bensőségesebbé teszi a viszonyunkat, és csapatépítőnek sem utolsó! Nézzük meg, milyen előnyei lehetnek annak, ha együtt edzünk a kollégáinkkal.

1.    A sport összehoz

Jó lenne néha új emberekkel megismerkedni? Jó lenne tudni, ki az új kolléga az iroda túloldalán? Nyissuk ki az edzés lehetőségét mások előtt! Hívjuk meg a kollégákat, hogy csatlakozzanak hozzánk akkor is, ha csak kezdő futók. A céges csapatsportokban nem a profizmus és szakértelem az első, hanem a közösen eltöltött minőségi idő. Lehetünk mi az edzők, így izgalmasabb lesz az edzés. A jó hangulat garantált, sőt, akár új taggal is bővülhet a céges váltócsapat.

Elképzelhető, hogy nehezünkre esik az, hogy ismerkedjünk a kollégákkal. Mindannyian átéltük már, hogy új munkahelyen kezdünk, és kihívásnak éltük meg a kapcsolatteremtést. Van azonban néhány dolog, ami mindig összehozza az embereket, és az egyik ilyen a közös hobbi, érdeklődés megtalálása. Míg vannak olyan fajtái, amelyek magányos sportnak számítanak, a csapatsportok biztosan új közösséget és barátságot is jelentenek. Ha pedig nyitottak vagyunk a csapatsportra, és egyébként is szeretünk futni, akkor a váltófutás remek megoldás lehet.

A csapatsportokban fontos az összhang, harmónia, ismernünk kell egymást és önmagunkat is. Fel kell tudnunk mérni a másik hangulatát, teljesítményét, közérzetét, és hogy milyen érzelmeket él meg. Könnyebben tudunk kapcsolódni másokhoz, és szocializálódunk, így nemcsak testünket, de lelkünket is edzhetjük. Érdemes lehet rendszeresen meghirdetni a csapatfelvételt, mert bár a kollégák jönnek és mennek, a csapat létszám meg kell, hogy maradjon.

2.    Magabiztosabban állhatunk rajthoz

A futást magányos sportnak tartják, de ahogyan fent is említettük, a váltófutás csapatmunka. Az igazán sikeres csapat nem egyéni futók összessége, hanem olyan együttes, amelynek tagjai ismerik egymást, tisztában vannak egymás edzettségi szintjével, fizikai és mentális erejével. Ha futócsapatként tekintünk magunkra és együtt készülünk fel, kevesebb rizikó és váratlan helyzet állhat előttünk egy versenyen. Főleg, ha hosszabb távot készülünk teljesíteni.3.    Időt spórolhatunk

Nem tudod, mikor menj el edzeni? Jó lenne látni, hol tartanak a többiek? Messze laktok egymástól és a hétvégét másra fordítanád? Válasszunk a munkahelyünkhöz közeli területet, ahol együtt edzhetünk. A nap végén, a munkaidő letelte után öltözzünk át, és irány a park! Nem megy el az idő az utazással, mindannyian egy helyről indulunk, így már az út is mókás lehet. A sportolás mellett pedig lehetőségünk van kibeszélni az aznapi történéseket.

Emellett választhatunk a munkahelyhez közeli edzőtermek közül, ahol szintén együtt edzhetünk a futópadon is. A váltófutás esetén is, mint a legtöbb sportnál, nemcsak a futást érdemes beiktatni az edzéstervbe, hanem azt érdemes kiegészíteni egyéb aktivitással is, akár az úszással, ami az állóképességet és kitartást növeli

4.    Nem csak egyszeri alkalomra szól

Egy versenyre történő felkészülés akár több hónapos folyamat is lehet. Ez alatt minél inkább egymásra hangolódunk a csapattagokkal, annál nagyobb nyugalommal állhatunk rajthoz. Különösen igaz ez egy olyan versenyen, ahol fontos, hogy előre felmérhessük, ki, mire képes. Ha már az edzések alatt összeszokik a csapat, egyszerűbb megtervezni a váltó beosztását és a versenyen a logisztikát. Ha pedig sikerrel vesszük az akadályokat, egyre komolyabb megmérettetéseket is bevállalhatunk.

Egy idő után nemcsak nekünk lesz óriási öröm és büszkeség az egyéni vagy csapat sikere, hanem a munkahelyünkön is biztosan népszerűségnek örvendünk majd. Biztosan tudunk majd kérni valamilyen támogatást a cég vezetőségétől, ha eredményesek vagyunk a sport terén. Sok esetben például a cégek átvállalják a nevezési/regisztrációs díjat, ha cserébe céges mezben indulunk. Esetleg megveszik az edzőterem bérletet minden hónapban, ezzel is segítve a felkészülést.

5.    Motiváljuk egymást

Amennyiben együtt edzünk a kollegákkal, hamar kiderül, ki, hol tart és miben kell fejlődnie. A közös edzés kiváló motiváció akkor is, ha utol kell érnünk felkészültebb csapattársainkat, de akkor is, ha szeretnénk saját időnkön, technikánkon csiszolni. Leelőzni a futópályán a felettesünket pedig igazi élmény lehet. 


Gondoljunk azonban arra is, hogy akár a felkészülés során, vagy egy versenyen is történhet komolyabb baleset, amely következtében kieshetünk nemcsak a csapatból, hanem akár a munkából is. Ilyen esetekre érdemes előre felkészülni, és az NN baleseti felépülési biztosítását és azon belül a megfelelő csomagot választani, hogy anyagilag ne jelentsen akkora kiesést a hosszú felépülési időszak. Bár a csapatban nem fognak tudni minket azonnal pótolni, anyagilag segítséget nyújthat. 

+1  Ok Akár a családunkat is elhívhatjuk!

Néhány futóversenyre akár a családtagjainkat is elhívhatjuk, ugyanis nagy élmény lehet örökmozgó gyermekeink számára, amikor apának, vagy anyának drukkolnak a versenyen, vagy célba éréskor, vagy akár teljesítik is a táv egy részét. Együtt, közös mezben, egy célért küzdeni a sportolás keretein belül remek kikapcsolódás az egész család számára. Emellett biztosan jó élmény lesz, ha családunk megismeri a kollégainkat is, azok családját, és akár családi barátságok is kialakulhatnak. 

A kollégákkal való közös edzés nálunk, az NN-nél is hagyomány. 2021-ben 15. alkalommal rajtol el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az Ultrabalaton, ahol csapatversenyeken, bringatúrán, ultraversenyen és félmaraton távú futáson mérkőznek meg kollégáink is. Festői táj, közös cél, kitartás és jó hangulat. Ezekre vagyunk igazán büszkék. 

Találkozzunk idén is az NN Ultrabalatonon! Jöjjön el Ön is, a hangulat garantált!

Légy felkészült!

Légy felkészült!

Ne hagyd, hogy egy váratlan sérülés hosszú időre kizökkentsen a megszokott életből! Személyre szabott megoldásaink nemcsak pénzügyi, de orvosi asszisztencia szolgáltatást is nyújtanak.

Érdekel

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Érdekel a futás?

Olvasd el az NN Magazinunk írásait a témában.

Így készüljünk a maratonra

A futóversenyek reneszánszukat élik és a hosszú táv kedvelőinek az év során számos alkalommal nyílik lehetősége arra, hogy lefussák azt a bizonyos 42 kilométert. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet, ha maratonra vagy hosszabb futóversenyre nevezünk!

Részletek

Laza Tízes S01E05

Egy igazán vegyes trió az irodalom, a média és a zene világából. Egy podcast nem csak futásról, nem csak futóknak Simonyi Balázzsal.

Részletek

Laza Tízes S02E03 - Mit kezd egymással a futós fotós és kocogó professzor?

Másfél generációra vannak egymástól, hosszútávú projekteket csináltak egész életükben: 40 év tanítás és 20 év (régi) index.hu. Sok vasat, hangszert, tollat, fényképezőgépet tartanak a tűzben.

Részletek