Így készüljünk a maratonra

A futóversenyek reneszánszukat élik és a hosszú táv kedvelőinek az év során számos alkalommal nyílik lehetősége arra, hogy lefussák azt a bizonyos 42 kilométert. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet, ha maratonra vagy hosszabb futóversenyre nevezünk!

Egy maratoni felkészülés során hajlamosak vagyunk csak a kellemes dolgokra koncentrálni - mint az edzés, a hol lakunk majd, a mit nézünk meg a verseny előtt és után, ha külföldre megyünk, akkor melyik légitársasággal repülünk. Biztosan minden rendben lesz - ez jár a fejünkben természetesen.  Jöjjön pár olyan ötlet, ami nem biztos, hogy eszünkbe jut egy verseny előtti időszakban, pedig nem árt gondolni rá!

1. Egy nagy verseny előtt menjünk el egy terheléses vizsgálatra
Teljesen jogos tipp egyes maratonok szervezői részéről, hogy egy nagy verseny előtt érdemes megejteni egy terheléses vizsgálatot. A legtöbb versenyen annyiban kimerülnek az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos figyelmeztetések, hogy egy rövid passzusban leírják, hogy milyen fizikai és mentális felkészültség szükséges a verseny teljesítéséhez. Ezután pedig a versenyzők nyilatkoznak, hogy mindezt tudomásul vették. A mai teljesítménycentrikus világban hajlamosak vagyunk a végletekig feszíteni a fizikai teljesítőképességünk határait, és elfelejteni, hogy egy maraton is óriási terhelés a szervezetnek.  Legyen a felkészülés része a terheléses vizsgálat, melynek révén olyan problémák is kiderülhetnek, melyet egy-egy orvosi rutinvizsgálat nem biztos, hogy kiderít.

2. Biztosítsd a biztonságod
Utasbiztosítást általában mindenki köt, egy hosszabb út előtt.  A versenyszervezők, illetve a futóversenyekkel foglalkozó utazási irodák felhívják a figyelmet, hogy érdemes megnézni az otthoni balesetbiztosítást is, hogy az mire terjed ki. Egy hazai felmérés szerint, a leggyakrabban előforduló balesetek között, a sportbalesetek foglalják el a harmadik helyet. Egy komolyabb sérülés itthoni is pénzbe kerül, de külföldön még inkább, nem beszélve arról, ha esetleg komolyabb baj ér, ami akár hetekig nem engedi, hogy visszatérjünk a munkába.  Van olyan baleseti felépülés biztosítás, ami kimondottan sportolóknak lett kialakítva, a gyors és hatékony felépülés érdekében.  A sportszempontú NN baleseti felépülés biztosítás XL csomagjában, többek között, baleseti gyógytorna szervezés és finanszírozása, valamint baleseti műtéti térítés szolgáltatás is megtalálható. A biztosítási szolgáltatás mellett olyan baleseti asszisztencia szolgáltatások, mint a24 órás orvosi, illetve edzői telefonos konzultáció, terheléses vizsgálat megszervezése, ortopédiai vizsgálat megszervezése is elérhető. Ahhoz, hogy valaki átgondolja a saját biztonságát, nem kell külföldi versenyre utazni, hisz edzésen, egy hazai versenyen, de akár az utcán is érhet baj. Vannak olyan versenyek, ahol már be kell mutatni biztosítást ahhoz, hogy valaki a rajtba állhasson.

3. Biztonság a versenyen
A tömegrendezvényeken egyre szigorúbbak a biztonsági intézkedések (szerencsére), így egyes külföldi maratonok esetén a versenyzőknek is van csomagellenőrzés. Gyakori, hogy a szervezők felsorolnak jó pár dolgot, amit versenyzőként, de szurkolóként sem lehet bevinni a verseny területére.

4. Tájékozódj, hogy hol van elérhető orvos
Csak akkor álljunk be a rajtba, ha megfelelően fel vagyunk készülve, vagy ha nem vagyunk betegek a verseny előtt napokban. E mellett ellenőrizzük az orvosi hot spotok helyét a verseny útvonalán. Bárki, bármikor rosszul lehet verseny közben. A monitor előtt ülve sokszor legyintünk az ilyen leírásokra, mindaddig míg szembesülünk egy balesettel futás közben. Nagyon hasznos, ha tudjuk, hogy mit csináljuk, hová forduljunk, ha valami nem stimmel. A NY Maratonon például a befutó körüli rész be van kamerázva, mert a több tízezer futó közül szabad szemmel nehéz észrevenni, ha valaki rosszul van, mondja a NY Maraton orvosa. A legtöbb rosszullét a befutó közelében vagy a befutó után szokott történni, mondja Dr. Stuart Weiss. A versenyek orvosai ellátnak mindenkit, de ha valakinek utókezelésre van szüksége, akkor azt már mindenkinek magának kell intézni. Ilyenkor nem árt, ha van segítségünk.

Légy felkészült!

Légy felkészült!

Ne hagyd, hogy egy váratlan sérülés hosszú időre kizökkentsen a megszokott életből! Személyre szabott megoldásaink nemcsak pénzügyi, de orvosi asszisztencia szolgáltatást is nyújtanak.

Érdekel

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Érdekel a futás?

Olvasd el az NN Magazinunk írásait a témában.

5 ok, amiért jó együtt edzeni a kollégákkal

A futás csapattal együtt valódi élménnyé válhat: közelebb hoz a munkatársaidhoz, motiválhatjátok egymást és biztosan elmentek edzeni!

Részletek

Laza Tízes S02E01

Az egyik egykori ciszterci diák, jogi doktor és humorista. A másik pannonhalmi bencés szerzetes, tanár, kulturális igazgató, vívó-szakosztályvezető. Az élet nagy döntései, hivatás, intimitás, hűség, és persze curriculum, azaz futás!

Részletek

A hobbifutók 10+1 dilemmája

Kezdő futóknak minden jó tanács aranyat érhet, de a tapasztalt hobbifutókban is gyakran felmerülnek komoly kérdések, ezért jól jöhet a tapasztalatcsere.

Részletek