Nyugdíjkalkulátor
Szeretnéd megtudni, mennyi lesz a várható nyugdíjad? Máris megmutatjuk!

Miért szükséges ezen adatok megadása?

Nemeddel kapcsolatos információ szükséges a kalkuláció végén feltüntetett statisztikák megjelenítéséhez.

Életkorod megadásával tudjuk meghatározni, hogy várhatóan hány év van még a számításhoz szükséges jelenleg hatályos jogszabályok alapján az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig.

Havi nettó jövedelmed lesz a számítás alapja. Ez az az összeg, mely jelenleg munkaviszonyból származik és amely vonatkozásában társadalombiztosítási járulékot, valamint személyi jövedelemadót fizetsz.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a fenti összegeket jelenértékben mutatjuk, mintha ma mennél nyugdíjba.

A számítás feltételezéseken alapul és csupán tájékoztató jellegű!

Várható havi öregségi nyugdíj az életkorod és a nettó jövedelmed alapján jelenértékben kiszámított társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó várható havi öregségi nyugdíjad. A gyors kalkuláció érdekében a számításkor bizonyos feltételezéssekkel és egyszerűsítésekkel élünk.

Részleteket a kalkulátor működéséről és annak feltételeiről itt olvashatsz.

Kieső bevétel a kalkuláció során megadott nettó havi jövedelem és a havi várható öregségi nyugdíj értékének a különbsége.

Havi megtakarítási összeg az a nettó havi összeg, amit havonta félre tudnál tenni nyugdíjmegatakarítási célra.

Motiva garantált, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás kezdeti havi díja a biztosítás első éves díja. 

Garantált nyugdíjbiztosítás összege, a Motiva garantált nyugdíbiztosítás 2023. január 1. napján hatályos jogszabályok és termékfeltételek alapján számolt, feltételezéseken alapuló becsült lejáratkori szolgáltatási összegének az értékét jelzi előre, tájékoztató jelleggel egy összegű szolgáltatásként. A kalkuláció kizárólag az alapbiztosításra vonatkozó díjat veszi figyelembe, és feltételezéseket tartalmaz a jövőbeli hozammal és díjnövelésekkel kapcsolatban. Az összeg tartalmazza a garantált 1,5 %-os technikai kamatot és azt feltételezi, hogy elfogadod az éves automatikus díjnövelést.

Tudtad? szekció az Eurostat oldalán található statisztika alapján jelenik meg. Az Eurostat szerint a 65. éves korban várható élettartam nők esetében 82,3 év, a férfiak esetében pedig, 78,2 év.

Többet szeretnél? Ez a tájékoztató a Motiva garantált nyugdíjbiztosításra vonatkozik, de több nyugdíjbiztosítási termékünk közül is választhatsz. Ezeket itt találod.

Így működik a nyugdíjkalkulátor

Megtudhatod, mire számíthatsz nyugdíjasként. Ehhez mindössze 3 adatra lesz szükségünk, melyek alapján a nyugdíjkalkulátor kiszámolja várható havi öregségi nyugdíjad és azt is megbecsüljük, hogy mekkora lesz havonta a kieső bevételed.

1. lépés: Válaszd ki a nemed
Ez az információ szükséges a kalkuláció végén feltüntetett statisztikák megjelenítéséhez.

2. lépés: Add meg az életkorod
Ez alapján tudjuk meghatározni, hogy várhatóan hány év van még a számításhoz szükséges jelenleg hatályos jogszabályok alapján az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig.

3. lépés: Írd be jövedelmed
Havi nettó jövedelmed lesz a számítás alapja. Ez az az összeg, mely jelenleg munkaviszonyból származik és amely vonatkozásában társadalombiztosítási járulékot, valamint személyi jövedelemadót fizetsz. 

4. lépés: Add meg, mennyit tudnál megtakarítani
Gondold át, mi azt a havi nettó összeg, amit félre tudnál tenni nyugdíjmegtakarítási célra. A nyugdíjkalkulátor ez alapján kiszámítja, hogy mekkora összeget vehetsz kézhez a nyugdíjkorhatár elérésekor a Motiva garantált nyugdíjbiztosításunkkal. 

A nyugdíjkalkulátor működéséről szóló leírásunkban további részletekről is tájékozódhatsz.

Távoli, de valós probléma: nyugdíj

Távoli, de valós probléma: nyugdíj

Tovább élünk…

Ma már köztudott tény, hogy hosszabb életre számíthatunk, mint a nagyszüleink. Elsősorban az életkörülmények javulásának és az egészségügyi ellátás javulásának köszönhetően a születéskor várható élettartam több, mint 7 évvel magasabb ma Magyarországon, mint 50 évvel ezelőtt.

…de miből?

Bár örömteli gondolat a hosszú élet, mégis sokan aggodalmukat is megfogalmazzák a következő két területen: egészség és pénz. És ha belegondolunk, hogy az egészséggel kapcsolatos problémák megoldásához is pénzre lesz szükségünk, akkor még inkább előterébe helyeződik a kérdés: elég lesz-e az állami nyugdíj életszínvonalunk és egészségünk fenntartására?

Vedd kezedbe az iránytást!

Vedd kezedbe az irányítást!

Döntsd el Te, hogy mikor….

A jelenleg érvényes szabályok szerint 65 éves korunkban mehetünk majd nyugdíjba. Persze mire a mi generációnk odakerül, ez jó eséllyel emelkedni fog.. Ha azt nézzük, hogy nagyszüleink már 55-60 éves koruk közt elkezdhették a jól megérdemelt pihenést, jogosnak látszik a felvetés, hogy akár előbb is abba szeretnénk hagyni a munkát, mint az előírt. Persze ez sem más, mint tudatos tervezés és pénz kérdése.

…és mennyiből szeretnél majd megélni!

A hivatalos KSH 2023-as adatok szerint az átlagnyugdíj Magyarországon 208 000 forint körül mozog. Ami persze egy átlagos érték, de ismerve a saját fizetésünket, következtethetünk arra, hogy mi vár ránk. Persze ennél több pénzből is élhetünk majd, ha szeretnénk. Például saját megtakarítással.

Állj több lábon saját megtakarítással!

Állj több lábon!

Takaríts meg rendszeresen

Jogosnak tűnhet a kérdés, hogy mégis hogyan hozzunk elő a zsebünkből nyugdíjasként 10-20 milliót, amivel emelt fővel és kényelemben tölthetjük idős éveinket. A válasz az, hogy időben elkezdett rendszeres megtakarítással. Legjobb persze, ha már rögtön az első keresetünkből félreteszünk. Hiszen minél előbb kezdünk bele, annál több időnk van és annál kevésbé terheli meg a családi költségvetést a nyugdíj célú megtakarítás. De ha 30-40-50 évesen vágunk bele, akkor sincs késő. 

Nyugdíjbiztosítás: megtakarítás + biztonság

Kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításra kifejlesztett megoldás a nyugdíjbiztosítás. Ez egy olyan rendszeres megtakarítási lehetőség, amely a nyugdíjaskor elérésekor fizet. Addig pedig választásod szerint többféle kiegészítő biztosítás támogat baleset és betegség esetén, hogy bármit hozzon is az élet, elérd nyugdíjcéljaid. 

Az állam is támogat

A nyugdíjbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező – legfeljebb évi 130 000 Ft – adójóváírást is igénybe vehetsz az SZJA-törvényben meghatározottak szerint. A részleteket a Nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó adózási tájékoztatóban olvashatod.

Előre tudod, mennyi lesz és mikor

A Motiva garantált rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás esetén kiszámítható megtakarítási lehetőségről van szó, hiszen már a szerződéskötésekor tudod, hogy legalább mekkora összegre számíthatsz a szerződéskötéskor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor. További információkat a letölthető tájékoztatóban, a szerződési feltételekben, valamint termékismertető oldalunkon találsz.

 

Nyugdíjbiztosítások az NN-től

Nyugdíjbiztosítás euróban

Biztosra szeretnél menni a nyugdíjaskori megélhetésedet illetően? Eurós nyugdíjbiztosításunkkal felkészülhetsz erre az időszakra.

Részletek

Nyugdíjbiztosítás forintban

Takaríts meg nyugdíjas éveidre havi 10 500 Ft-tól, hogy ami igazán fontos, azt nyugdíjas éveidben is megengedhesd magadnak.

Részletek