Magazin /  Megtakarítás / A minőségi élethez tartozik a megtakarítás és a spórolás is

A minőségi élethez tartozik a megtakarítás és a spórolás is

2023.06.01. |   4 perc

Az infláció és az áremelkedés nemcsak a pénztárcánkra, hanem a mindennapi hangulatunkra is komoly hatással van. Az NN Biztosító több kutatása is vizsgálta a témát a közelmúltban, és arra jutott, egyre nyitottabbak a magyarok a tudatos pénzügyi döntésekre. Sokan spórolással, megtakarítással reagálnak a gazdasági változásokra, ami nagyban javítja az életminőségüket is. De hogyan függ össze a megtakarítás és az életminőség? Nem épp az életminőségünkön rontunk, ha ma félreteszünk a jövedelmünkből ahelyett, hogy élveznénk azt, amin vásárolhatnánk rajta? Erről szól következő magazincikkünk.

Fontos az anyagi biztonság

Az NN nemzetközi, Longevity néven futó 2023-as reprezentatív kutatása – amely 11 országban, köztük Magyarországon több mint 11.000 18-79 év közötti internetező válaszait vizsgálta – szerint az emberek a boldogság egyik feltételének tekintik az anyagi biztonságot is. Korábban a felmérés alapján már írtunk arról, mit tehetünk a minőségi életért, ebben a cikkünkben pedig egy fontos szempontot elemzünk: a spórolási és megtakarítási szokásainkat. 

Kár tagadni: az anyagi jóllét meghatározza a mindennapjainkat. Nem arról van szó, hogy mindenkinek vagyonokra van szüksége a boldogsághoz, vagy anyagiasan kellene viselkednünk. Pusztán egy stabil háttérre érdemes itt gondolni.

Minél inkább biztonságban tudhatjuk saját, illetve szeretteink megélhetését, annál kevésbé kell tartanunk attól, hogy egy váratlan helyzet miatt veszélybe kerül lakhatásunk és egzisztenciánk. Ez rengeteg stressztől kímél meg minket, hiszen ahogy a Longevity kutatásból is kiderül: az anyagiak jelentik a legfőbb stresszforrást a magyarok számára. Emellett, ha megengedhetünk magunknak olyan kisebb-nagyobb luxusokat, mint a hobbijainknak való hódolás, utazás, étterem, masszázs és egyebek élvezete, annál kiegyensúlyozottabbak lehetünk a mindennapokban.

Mindez nagyban befolyásolja a mindenkori mentális egészségünket, ezen keresztül pedig fizikai jóllétünket is.

Az infláció komoly kihívások elé állítja a háztartásokat

Ezzel szemben az infláció hatásait vizsgálva, az NN nemrég arra jutott, hogy szinte nincs olyan magyar háztartás, ahol ne érzékelték volna a növekvő infláció negatív hatásait. Felmérésünkben a válaszadók mindössze 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem változott a helyzete a pénzromlás következtében. 21-ről 57 százalékra nőtt azok aránya egy év alatt, akik nagyon tartanak az infláció háztartási pénzügyekre gyakorolt hatásától, mindössze egy százalék válaszolta azt, hogy nem aggódik a drágulás miatt.

Látva, milyen mértékben alakítja mindennapi pénzügyeinket és ezen keresztül az életünket a gazdasági helyzet, kérdés, hogy hogyan reagálhatunk erre, mit tehetünk a kilátásaink javításáért.

A megtakarítás az új spórolás?

Nem csoda, hogy mindenki próbál tenni az inflációs hatás mérsékléséért. A kutatás során a válaszadók mindössze hat százaléka mondta azt, hogy nem reagál az árak emelkedésére, miközben a drágulással szemben a költések visszafogását látták a legjobb megoldásnak.

A megkérdezettek többsége a válság hatására elsősorban az étkezésen próbál spórolni: 65% olcsóbb élelmiszert vásárol, 55% egyszerűbb és olcsóbb ételeket készít, de sokan (42%) – főként a 30-39 éves korosztály tagjai – inkább otthon főznek az étterem vagy a házhoz rendelés helyett. A fűtéssel és a villanyárammal a megkérdezettek 46-46% takarékoskodik. 42% kevesebbet költ kultúrára, 40% pedig nem, vagy csak ritkábban cseréli le elektronikai eszközeit. A legfiatalabbak átlag feletti arányban váltottak tömegközlekedésre, de az összes megkérdezettnek így is 17%-a választja már ezt az utazási módot az autó helyett.

Ugyanakkor még ebben a környezetben is jelentős, közel egyharmadnyi (31 százalék) azok aránya, akik megtakarítással és előtakarékossággal igyekeznek stabilizálni anyagi helyzetüket. 

A megtakarítók 64%-a nehezebb gazdasági feltételek ellenére is tervez valamekkora megtakarítással. 29%-uk tartja a korábbi szintet: ugyanannyit vagy többet tervez félretenni, mint eddig. Másik harmaduk kevesebbet tud ugyan félretenni, de elkötelezetten folytatja a megtakarítást. 15 százalék ugyanakkor biztos benne, hogy kevesebb lesz a félretett pénze. 20%-nyian úgy nyilatkoztak, hogy nem tesznek pénzt új befektetésekbe, de nem is kell hozzányúlniuk a már meglévőkhöz. A magyarok tehát értik a válság tanulságát, tudják, hogy fel kell készülnünk, tisztában vannak az öngondoskodás jelentőségével.

Valóban a megtakarítás a jó megoldás? És ha igen, mégis hogyan érdemes belevágni? Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve? 

Sokszor nehezen szánjuk rá magunkat az olyan hosszú távú döntésekre, mint például egy 10 vagy akár 20 évre szóló megtakarítás, legyen az befektetés vagy épp megtakarítási célú életbiztosítás. Ez érthető is, azonban gondoljunk a másik oldalra is: vannak ugyanilyen hosszú távú céljaink is. Ha pedig ezeket sorra vesszük, már nem is tűnik olyan távolinak egy ilyen megtakarítás gondolata. 

A legközvetlenebb ilyen cél, hogy gond nélkül, abszolút biztosan tudjunk megélni mi magunk, illetve szeretteink. Akár kifejezetten jól, akár kevésbé jól keresünk, mindig érdemes gondolni arra, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Karrierünk és élethelyzetünk változhat pozitív és negatív irányba is, de felelős felnőttként biztosítanunk kell megélhetésünket a rosszabb forgatókönyvek esetére is. Ebben segítenek az olyan nem dedikált felhasználású, megtakarítási célú életbiztosítások, amelyekre időről időre befizetve komoly megtakarítást halmozhatunk fel.

Ha az alap pénzügyi stabilitásunk garantált, a következő feladat a továbblépés. Ebben legjellemzőbben gyermekeink jövőjére szoktunk gondolni, hogy ők még egy szinttel feljebb léphessenek hozzánk képest az életben. Ezért igyekszünk számukra minden lehetőséget megadni, például a magasabb szintű oktatás finanszírozásával. A hosszú távú megtakarítási lehetőségekkel ezt is finanszírozhatjuk: a lejáratkori összegből gyermekünk plusz képzéseket, külföldi tanulmányokat vehet igénybe, amivel jobb karrierlehetőségeket érhet el.

És ne felejtsük el a kényelmet sem, hiszen mind szeretnénk jobban élni lehetőségeinkhez mérten. Legyen szó az álomház vagy álomlakás megvalósításáról, vagy valamely álmunkról, ezeket mind megvalósíthatjuk az évek alatt tudatosan félretett pénzből, ha kellően előrelátóak voltunk.

Ki az, aki számít rád?

Kapcsolódik az anyagi biztonság kérdéséhez, de érdemes külön is kiemelni, hogy családfenntartóként gondolnunk kell azokra is, akik függenek tőlünk. Nem szeretünk erre gondolni, de biztos néha eszünkbe jut a gondolat egy pillanatra: mi lesz, ha velem valami történik, hogyan él meg a család ekkor? 

Ebben a kérdésben ráadásul külön kiemelt faktor, ha a családnak valamilyen hitele, például lakáshitele van, amelyet minden körülmények között fizetni kell. Igen, ilyen esetben kétségtelenül még nehezebb a hiteltörlesztők és egyéb költségek mellett még külön félretenni a jövőre. Ezzel együtt is azonban – akár ha kisebb összeggel is – érdemes ezt meglépnünk, hiszen ha a baj megtörténik, már nem tudunk ezen korrigálni, csak előre tudunk felkészülni. 

Miből tudnál rendszeresen félretenni?

Ha arra gondolunk, miből is tudnánk félretenni a megtakarítandó pénzt, az első, ami eszünkbe juthat, a felesleges költések lenyesése vagy csökkentése. Ha belegondolunk, szinte biztosan találunk olyan elemet a költségvetésünkben, amit valójában nélkülözhetnénk. Gondoljunk itt akár a káros szokásokra, vagy valami túlfogyasztására, esetleg arra, hogy valamit kis utánajárással akár olcsóbban is megoldhatnánk.

Ami ebben sokat segíthet, ha mondjuk 2 hónapig jegyezzük, mire mennyit költöttünk – erre ráadásul évek óta applikációk is rendelkezésünkre állnak. Ez alapján ott lesz feketén fehéren, hogy mire megy el a nehezen megkeresett pénzünk. Itt pedig már csak rajtunk áll, miből tudunk faragni, hogy a jövőnkbe fektethessük inkább a pénzt.

A dohányzókat leszokni segítő applikációkban például már direkt külön kimutatás is készül, hogy az x idő alatt, amióta nem gyújtott rá a felhasználó, mennyi pénzt spórolt meg. Ilyen napi-heti pár ezer forintos tételek is elegendőek lehetnek kezdésként, hogy tudatosabbak legyünk pénzügyeinkben.

Milyen megtakarítás lenne neked való? 

Hogy aztán mit kezdjünk az így megtakarított pénzzel, az a következő kérdés. A jó hír, hogy ezen a téren nagyon széles palettáról választhatunk. A kérdés, amit magunkban tisztáznunk kell, hogy mit várnánk el és mennyiért. Vagyis milyen időtávon és mekkora hozamot szeretnénk elérni a befektetésünkkel, illetve mennyi kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni ezért. A hagyományos megtakarítási célú életbiztosítási termékek például az óvatosabb, kevésbé kockáztatni kívánóknak lehet releváns választás. A biztosító itt azt vállalja, hogy lejáratkor minimum a szerződésben meghatározott összeget fizeti ki a meghatározott díj rendszeres fizetése mellett.

Aki ellenben jobban kiismeri magát a pénz és a befektetések világában, gondolkodhat úgy, hogy magasabb hozamelvárásokat támaszt, amiért cserébe plusz kockázatot is mer vállalni. Ez esetben lehet megoldás a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás.

Megtakarítással a minőségi életért

Segítünk felkészülni a jövőre, hogy ami boldoggá tesz ma, azt 15-20 év múlva is megengedhesd magadnak.

Forint- és eurós életbiztosítási megoldásainkkal több lábon állhatsz: megtakaríthatsz nyugdíjas éveidre vagy más hosszú távú célra, miközben biztosíthatod magad átmeneti munkanélküliség, nem várt műtét, baleset vagy egy komolyabb betegség esetére. Hogy a minőségi élet ne legyen pénz kérdése!

Élet- és nyugdíjbiztosításaink segítenek, hogy ami boldoggá tesz ma, azt később is megengedhesd magadnak és szeretteidnek.

 

Ez is érdekelhet!

Mitől lesz minőségi az életünk?

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké. Kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet?

Részletek

Mit tehetünk ma a holnap biztonságáért?

Mi lehet a legjobb válasz, amikor a külső feltételek kiszámíthatatlanabbá válnak? Hogyan gondolkozzunk a pénzügyeinkről válság idején?

Részletek

5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkozol

Vajon jobban járnánk, ha euróban tartanánk a megtakarításainkat? Érdemes több tényezőt is figyelembe vennünk a döntéshez.

Részletek