Magazin /  Megtakarítás / Válsághangulat – mit tehetünk ma a holnap biztonságáért?

Válsághangulat

Mit tehetünk ma a holnap biztonságáért?

Infláció, bizonytalan gazdasági környezet – két tényező, amely egész biztosan hatással van jelenlegi közérzetünkre. Mindenki keresi a megoldást: mi lehet a legjobb válasz, amikor a külső feltételek kiszámíthatatlanabbá válnak? Másként szólva: hogyan gondolkozzunk a pénzügyeinkről válság idején?

Amikor különféle közvélemény-kutatásokban megkérdezik az embereket arról, mit csinálnának másként, ha visszamehetnének az időben, három témacsoport mindig szerepel a válaszok között:

  • több időt töltenének a szeretteikkel,
  • nagyobb gondot fordítanának az egészségük megőrzésére,
  • és hamarabb kezdenék a felkészülést a pénzügyi jólétük megalapozására

A nehéz időszakok úgy működnek, mint egy időutazás, csak éppen nem visszafelé, hanem előre ugrunk az időben. Ilyenkor átgondoljuk, mit lehetett, kellett volna másként csinálnunk a múltban, hogy könnyebben vészelhessük át a most előttünk álló nehézségeket. A 2020-as évek kihívásait érzékelve – a pandémiától az emelkedő inflációig és rezsiárakig – manapság is sokak fejében fordul meg ez a gondolat.

A jelen vagy a jövő a fontosabb?

A tanulság nem új: minél inkább felkészülünk előtakarékossággal, egészségtudatos megoldásokkal a jövőre, annál könnyebben ugorjuk meg az elénk érkező kihívásokat. De mit tehetünk, ha már itt a recesszió, és már érezzük ennek a negatív hatásait? Ilyen helyzetben a fenti tanulságot már a bőrünkön érezzük, de a lehetőségeink már jóval szűkebbek, mint „békeidőben”.

Leegyszerűsítve: miközben a jövedelmünk vásárlóértéke az erősödő infláció hatására csökken, legalább ugyanannyit, de inkább a szokásosnál is többet kellene félretennünk a jövőnk bebiztosítása érdekében. Éppen az ilyen nehéz időszakok mutatják meg legjobban, milyen fontos előre felkészülnünk a váratlan helyzetekre, hogy szükség esetén legyen használható tartalékunk.

A kérdés tehát: megtakarítani, de hogyan? Esetleg rendelkezésünkre áll pár hónapnyi tartalék a bankban, egy szükség esetén kiadható lakás, de ezeken felül is szerencsére léteznek olyan hosszú távú megoldások, amelyek a váratlan helyzetek átvészelésében és a hosszú távú célok elérésében segítenek.

Gondolkozz hosszú távban!

A válság nem tart örökké, és lesznek feladatok, amelyekről a krízistől függetlenül is gondoskodni kell. Egyetemre menne a gyerek, és finanszírozni kell a tanulmányait? Lassan megérkeznek az első unokák, de még a gyerekeknek sincs önálló lakásuk? Még messze a nyugdíj, de már most kiszámítható, hogy kevesebb jövedelmet jelent majd, mint amire a megszokott életszínvonalunk fenntartásához szükségünk lenne?

Mindezekre nehezen tudunk egyszercsak előhúzni a zsebünkből több millió vagy több tízmillió forintot. Éppen ezért lehet nyerő stratégia, ha hosszú távon, évek során teszünk félre kisebb összegeket, amelyek a kapcsolódó hozamokkal és akár állami támogatással már jelentős megtakarítássá nőheti ki magát.

Erre a modellre épülnek a megtakarítási célú életbiztosítások és a nyugdíjbiztosítások is. Időszakosan vagy havi rendszerességgel fizetünk be erre a biztosításra. Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás esetén a díj befektetési részét a biztosító a mi kockázatviselési hajlandóságunknak megfelelően fekteti be az általunk választott eszközalapokba. Akiknek az a fontos, hogy a megtakarítási cél megvalósítása semmiképpen se kerüljön veszélybe, és nem kívnánnak pénzügyi kockázatot vállalni, a hagyományos megtakarítási biztosítások jelenthetik a megoldást, ahol előre látható, hogy mennyi lesz a várható lejárati összeg.

Arról se feledkezzünk meg, hogy mind a megtakarítási célú életbiztosításoknál, mind a nyugdíjbiztosításoknál teljes adómentességet szerezhetünk a lejárati összegre, ha kellő ideig megtartjuk a megtakarításunkat a vonatkozó adózási jogszabályok szerint. Sőt, nyugdíjbiztosításunkra az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező, de maximum évi 130 ezer forintos adójóváírást is igénybe vehetünk az SZJA törvény szerint.

Minél előbb kezdünk bele, annál kisebb összeget is elég havonta félretenni céljainkra. Érdemes hát mielőbb megtenni az első lépést, hogy a jövő válság idején is tervezhetőbb és biztonságosabb lehessen.

Melletted a jelenben, melletted a jövőben

Következetes hozzáállással, hosszútávú, rendszeres befizetéssel olyan célkitűzések válhatnak valóra, amelyek alapvetően képesek meghatározni az életminőséget, vagy akár egy egész életpálya sikerességét. Amit egy-egy hónapban rá kell áldozni, az a jelenben (különösen az infláció fényében) nem sokat ér, a jövőt viszont kiszámíthatóvá és biztonságossá teheti.

Forint- és eurós biztosítási megoldásainkkal segítünk több lábon állni. Megtakaríthatsz euróban olyan hosszabb távú célokra, mint gyermeked továbbtanulása, otthonteremtés, de akár nyugdíjas éveidre is gyűjthetsz forintban.

Te mire tennél félre?

Nyugdíjbiztosítás euróban

Biztosra szeretnél menni a nyugdíjaskori megélhetésedet illetően? Eurós nyugdíjbiztosításunkkal felkészülhetsz erre az időszakra.  

 

Ez is érdekelhet!

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkozol

Vajon jobban járnánk, ha euróban tartanánk a megtakarításainkat? Érdemes több tényezőt is figyelembe vennünk a döntéshez.

Részletek

Mitől lesz minőségi az életünk?

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké. Kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet?

Részletek